Βερμπαλισμός Οικονόμου: «Βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας» ο Μητσοτάκης

Βερμπαλισμός Οικονόμου: «Βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας» ο Μητσοτάκης

«Μεθυσμένη» από το ταξίδι στις ΗΠΑ εμφανίζεται δύο ημέρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μετατρέπει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε πεδίο αποθέωσης του Έλληνα πρωθυπουργού, φτάνοντας στο σημείο να επικαλεστεί στην προσπάθεια υπεράσπισης των αποτελεσμάτων του ταξιδιού την γραβάτα, τους αστεϊσμούς με το «ελληνοποιημένο» όνομά του και τον τρόπο που κάνει τον σταυρό του ο Τζο Μπάιντεν.

«Σκεφτείτε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. φορούσε γραβάτα με το εθνόσημο μιας ξένης χώρας, της Πατρίδας μας, της Ελλάδας. Αστειεύτηκε δημόσια για την ελληνοποίηση του επιθέτου του, του ονόματος του. Είχε την άνεση να πει ότι αν και Καθολικός πολλές φορές κάνει τον σταυρό του με τον Ορθόδοξο τρόπο» ήταν μερικές από τις φράσεις-μνημείο μετατροπής του μαύρου της μη αναφοράς στην Τουρκία και της απόλυτης ενδοτικότητας του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στο άσπρο της γενικής «αποθέωσης» που κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο γνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά την επιστροφή της κυβερνητικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, ο Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο την μαγική εικόνα που πασχίζει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τις αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις ενός νέου πανάκριβου πακέτου εξοπλισμών, την ατολμία του πρωθυπουργού να θέσει ουσιαστικά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και την εξωφρενική, πλήρη ταύτιση της χώρας με τα αμερικανικά συμφέροντα, από το στρατιωτικό έως το ενεργειακό επίπεδο.

«Ήταν μια κίνηση που έδειξε τη συνειδητή επιλογή ενός Έθνους να συμπαραταχθεί στρατηγικά με ένα άλλο. Ήταν μια κίνηση τιμής για την Ελλάδα και τις δυνατότητές της» ανέφερε σχετικά, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που όμως δεν είχε απάντηση ούτε για το πότε και πως θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα του ταξιδιού, ούτε καν για το πότε θα λάβει χώρα στη Βουλή η συνεδρίαση που ο ίδιος έχει προαναγγείλλει πριν φύγει για Αμερική.

Μάλιστα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο περιθώριο της ενημέρωσης, ο Γ. Οικονόμου επαναλάμβανε μονότονα πως «δεν έχει υπάρξει κάποιο αίτημα για ενημέρωση», αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχουν καμία διάθεση να λάβουν πρωτοβουλία για να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής.

«Μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις», «σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις ΗΠΑ», «εμφάνιση ενός πολιτικού παγκοσμίου βεληνεκούς», «έδειξε στο παγκόσμιο ακροατήριο ότι είναι ένας βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας», «πέτυχε να συνδυάσει ένα βαθιά εθνικό λόγο με τη δέουσα παγκόσμια απόβλεψη (!)», «ανέδειξε τη δυναμική και την επικαιρότητα του ελληνικού πνεύματος», «μίλησε όχι μόνο ως ηγέτης της Ελλάδας, αλλά και ως εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού» ήταν μερικές μόνο από τις φράσεις με τις οποίες περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Πίσω από τους διθυράμβους του εκπροσώπου της κυβέρνησης, το επιχείρημα της κυβέρνησης για την ευρύτερη αφωνία για την τουρκική προκλητικότητα και την επικείμενη αναβάθμιση των αμερικανικών όπλων της Τουρκίας, ήταν πως «η επίσκεψη στις Η.Π.Α. δεν έπρεπε και δεν θα μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά του “μαθητή” που τρέχει να παραπονεθεί στον “δάσκαλο” επειδή τον αδικεί ο διπλανός του. Μια τέτοια θέση έχει στην κορυφή της την παραδοχή του αδύναμου εταίρου και θα είχε υποτελή θεμέλια στην βάση της».

Στον αντίποδα, δικαιολογώντας την απόλυτη ταύτιση, ενδοτικότητα και την δεδομένη στάση της χώρας απέναντι στα αμερικανικά πολεμικά, ενεργειακά και επιχειρηματικά συμφέροντα, ο Γ. Οικονόμου υποστήριξε πως «και έδωσε το σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συνεισφέρει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πλέον μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας, αντλώντας τόσο από την ιστορική, αξιακή και πολιτική μας παράδοση, όσο και από τη μεγάλη δυναμική που έχει αναπτύξει μετά το 2019».

Παράλληλα, όπως και ο Κυρ. Μητσοτάκης τις προηγούμενες ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την διαλυτική ταύτιση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και στο ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα της ενέργειας, ενώ άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εμπλοκής στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τέλος, αναφορικά με τα F-35 και την αιφνιδιαστική ανακοίνωση χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της πολεμικής βιομηχανίας της Lochheed Martin για «επένδυση» στην ΕΑΒ, ξεκαθαρίζοντας πως εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε τα αεροσκάφη θα έρθουν στην Ελλάδα μετά το 2028.

Με… Σοφοκλή απαντά στην κριτική της αντιπολίτευσης

«Όποιος μεμψιμοιρεί και δοκιμάζει να διαστρεβλώσει τα παγκοσμίως προφανή για την τεράστια επιτυχία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., είναι όπως έλεγε εύστοχα ο Σοφοκλής: τυφλὸς τά τ᾽ ὦτα, τόν τε νοῦν, τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ,. Δηλαδή, τυφλός από τις κομματικές παρωπίδες, ανήμπορος να ακούσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο, αδύναμος να αναγνώσει την πραγματικότητα» ήταν ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε την τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απορρίπτοντας κάθε κριτική από την αντιπολίτευση.

Σε ερώτηση δε για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης πως δεν είχαμε απτά αποτελέσματα, ο Γ. Οικονόμου σχολίασε πως «η μίζερη, αμήχανη και μικρόψυχη αντίδραση, δείχνει και το μέγεθος της εθνικής επιτυχίας. Ως απάντηση στην αντίδραση των αντιπολιτευτικών κύκλων, θα μπορούσε κανείς να αντιπαραθέσει τον αιφνιδιασμό, την τεράστια ανησυχία της τουρκικής πλευράς, τον θυμό που βγάζει ο τουρκικός Τύπος».

Παράλληλα, κάλεσε όσους αντιδρούν να πουν πως θα αντιδρούσαν εάν στη θέση του Κυρ. Μητσοτάκη βρισκόταν ο Ερντογάν. «Τι θα έλεγαν αν τύγχανε αυτής της υποδοχής και της τιμής στις ΗΠΑ; Τι θα έλεγαν εάν μιλουσε στο αμερικανικό Κογκρέσο και καταχειροκροτούνταν από τους γερουσιαστές και βουλευτές, με τον τρόπο που μίλησε ο πρωθυπουργός για την Κύπρο; Τι θα λέγαν αν είχε μια τέτοια υποδοχή και αποδοχή ο λόγος ενός Τούρκου προέδρου όταν μίλαγε για τον ρόλο και τη συνδρομή της χώρας του ως συμμάχου και εταίρου των ΗΠΑ;».

Χαρακτήρισε επίσης τις αντιδράσεις «ανάξιες σχολιασμού».

Αμηχανία για την γαλάζια κριτική

Να σημειωθεί πως στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τέθηκε από το documentonews.gr η κριτική που άσκησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη. Συγκεκριμένα, ερωτήθηκε για το γεγονός πως το γαλάζιο στέλεχος ανέφερε σε συνέντευξή του «πως πρόκειται πολύ ακριβό, χωρίς ειδικούς όρους, και θα έρθει στη χώρα μας στο τέλος της δεκαετίας, ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρξε κάποια ανατροπή στην αναβάθμιση των τουρκικών F16 που προχωρούν στο Κογκρέσο άμεσα. Εκφράζει ακόμα φόβους για νέες υποχωρήσεις στο κυπριακό και στο αιγαίο, στο όνομα των αγωγών. Τι απαντάτε στην κριτική;».

«Οι φόβοι αυτοί δεν προκύπτουν από κανένα σημείο της επίσκεψης, της συνολικής παρουσίας και της επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός σε ανώτατο επίπεδο, και με τον Αμερικανό πρόεδρο, και με το Κογκρέσο και με τις επιτροπές του Κογκρέσου. Από εκεί και πέρα, για τα F-35 είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας θα τα προμηθευτεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία…» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, εκφράζοντας την αμηχανία της κυβέρνησης στα «φίλια βέλη», υποστηρίζοντας πως οι όροι θα ρυθμιστούν εν καιρώ.

«Η διαδικασία αυτή καθ’ αυτή εμπεριέχει και τη διαπραγμάτευση των όρων, προφανώς. Δεν είναι δυνατόν πριν ξεκινήσει η διαδικασία να συζητάς για όρους προμήθειας. Τα αεροπλάνα θα τα πάρουμε στο τέλος του 2028, εφόσον η διαδικασία αυτή προχωρήσει, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, προφανώς» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter