Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μείωση κατανάλωσης 10% η εισήγηση της Κομισιόν

Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μείωση κατανάλωσης 10% η εισήγηση της Κομισιόν

Σχέδιο για την προσπάθεια περιορισμού της αλματώδους αύξησης των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια εκπόνησε η Κομισιόν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του euro2day.gr. 

Το κύριο σημείο της πρότασης των Βρυξελλών είναι η επιβολή πλαφόν 200 ευρώ ανά μεταγαβατώρα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας όσον αφορά τους παραγωγούς, προχωρώντας σε συστάσεις προς τα κράτη – μέλη για τον περιορισμό των τιμών από παραγωγούς όπως τα πυρηνικά και αιολικά πάρκα, αλλά και τα εργοστάσια άνθρακα.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, το σχέδιο της Κομισιόν θέτει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10%. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που θα τεθεί υπό συζήτηση την Παρασκευή, στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο κείμενο της πρότασης της Επιτροπής επισημαίνεται ότι «οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλές λόγω της αβεβαιότητας στην αγορά μετά από μια σειρά διαταραχών στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από μια σκόπιμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως πολιτικό όπλο. Περαιτέρω διακοπές του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου με αρνητικές επιπτώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, στο επίπεδο του πληθωρισμού, στη συνολική χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα της ΕΕ και στους πολίτες».

Παράλληλα, η εισήγηση σημειώνει ότι «τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό θα συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών. Ωστόσο, τα μέτρα ενδέχεται να μην οδηγήσουν στην άμεση επαναφορά των τιμών της ενέργειας στα προ κρίσης επίπεδα ούτε στην εξάλειψη των σημαντικών επιπτώσεων της κρίσης τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία», σύμφωνα με το euro2day.gr.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter