«Επιδημίες και κοινωνία»: Η επίδραση των λοιμωδών νοσημάτων στη ζωή μας

«Επιδημίες και κοινωνία»: Η επίδραση των λοιμωδών νοσημάτων στη ζωή μας

Το βιβλίο «Επιδημίες και κοινωνία. Από τον Μαύρο Θάνατο μέχρι σήμερα» του Φρανκ Μ. Σνόουντεν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Τον ρόλο που έπαιξαν οι επιδημικές νόσοι στην εξέλιξη των κοινωνιών εξετάζει στη μελέτη του «Επιδημίες και κοινωνία. Από τον Μαύρο Θάνατο μέχρι σήμερα» (μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη) ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας και Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ Φρανκ Μ. Σνόουντεν.

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε ως προπτυχιακό πρόγραμμα στο Γέιλ με αρχικό στόχο να αποτελέσει μέσω της διεπιστημονικής προσέγγισης ένα εργαλείο κατανόησης νόσων που ήταν σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), η γρίπη των πτηνών και ο Εμπολα.

Ο Σνόουντεν εστιάζει στον βιομηχανικό κόσμο της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής από το ξέσπασμα της βουβωνικής πανώλης τον 14ο αιώνα μέχρι τον Εμπολα (εξετάζονται επίσης η χολέρα, η ευλογιά, η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα, ο τύφος, η δυσεντερία, ο κίτρινος πυρετός, το HIV/AIDS).

Η ιστορία των λοιμωδών νοσημάτων είναι σπουδαία στην κατανόηση της ιστορίας της ανθρώπινης κοινωνίας όχι μόνο για ιατρικούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί τα πανδημικά επεισόδια αφήνουν το στίγμα τους για πολλά χρόνια μετά το τέλος τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν μακροπρόθεσμα όχι μόνο τη σωματική και πνευματική δημόσια υγεία, αλλά και τις καθημερινές συνήθειες, τις ιδέες, τη θρησκεία, τη λογοτεχνία, τις τέχνες.

Το ξέσπασμα μιας πανδημίας επαναορίζει σε προσωπικό επίπεδο την αυτοεικόνα και την πρόσληψη της εικόνας του «άλλου», ενώ σε συλλογικό οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται υπό την πίεση συνθηκών έκτακτης ανάγκης διαμορφώνουν κοινωνίες στις οποίες τίθενται υπό αμφισβήτηση κεκτημένες ατομικές ελευθερίες.

Info

Επιδημίες και κοινωνία. Από τον Μαύρο Θάνατο μέχρι σήμερα

Φρανκ Μ. Σνόουντεν

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πατάκη

ΣΕΛ.: 704

ΤΙΜΗ: 32,00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter