Επίθεση Καστανίδη κατά Μητσοτάκη για Ανδρέα Παπανδρέου – Αραφάτ και αιχμές σε Ανδρουλάκη

Επίθεση Καστανίδη κατά Μητσοτάκη για Ανδρέα Παπανδρέου – Αραφάτ και αιχμές σε Ανδρουλάκη
Αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για τον τρόπο που  αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει ο πρώην υπουργός  Χάρης Καστανίδης μέσω της πολιτικής απάντησης που έδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αρνητικές αναφορές του στον Ανδρέα Παπανδρέου με επίκεντρο  τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ τότε με τον αραβικό κόσμο και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.
Την αντίδραση του Χάρη Καστανίδη προκάλεσαν τα σχόλια του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου , κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη (1 Νοέμβρη 2023), μετά την αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο είχε τονίσει , κατηγορώντας για μονομέρεια υπέρ του Ισραήλ την κυβέρνηση Μητσοτάκη,  ότι  το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε και δημιούργησε μια σταθερή σχέση με τον αραβικό κόσμο «με μεγάλες πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιασέρ Αραφάτ», πετυχαίνοντας όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, η Ελλάδα να γίνει πρότυπο αρχών, αξιών πράγμα που αναγνωρίζεται διεθνώς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης “επέπληξε” τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί αναφέρθηκε στην πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ επί  Ανδρέα Παπανδρέου και τις σχέσεις τον  Γιασέρ Αραφάτ, τη δεκαετία 1980. «Ισχύει όμως τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας με την ευρύτερη γειτονιά μας; Γιατί θέλω να σας θυμίσω, γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά, ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό έρχεστε και ισχυρίζεστε εσείς τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτήν τη συγκεκριμένη αναφορά». Για να προσθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:« Δεν αναφέρθηκα σε άλλους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν πιο ισορροπημένη στάση. Το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990 και ήμασταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίσαμε το Ισραήλ. Και εσείς επανέρχεστε σε αυτήν την περίοδο».
Λίγο αργότερα, ο Χάρης Καστανίδης, μέσω του λογαριασμού του στο twitter ( https://twitter.com/KastanidisHaris/status/1719756830509879534)  εξαπέλυε πολιτική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλοντας να βάλει στη σωστή διάσταση τη συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και να κατακεραυνώσει σαν ανιστόρητες τις αρνητικές αναφορές Μητσοτάκη.     Παράλληλα, όμως, άφησε να διαφανεί η δυσαρέσκειά του για το ότι έπρεπε , έστω εκ των υστέρων, ο Νίκος Ανδρουλάκης να αποδομήσει την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη. Ετσι, ο Χάρης Καστανίδης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Μια οφειλόμενη απάντηση στον πρωθυπουργό, την οποία ελπίζω να δώσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όσο στήριζε τον Αραφάτ και τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, τόσο υπογράμμιζε το αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει εν ασφαλεία. Συνέδεε, δηλαδή, το τέλος του δράματος με την ταυτόχρονη ύπαρξη και αναγνώριση δύο κρατών. Μάλιστα, αναγνώρισε την PLO, όταν τα άλλα κράτη της ΕΟΚ την θεωρούσαν τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ανδρέας δικαιώθηκε, όταν αργότερα υπήρξε ειρηνευτική συμφωνία Ράμπιν-Αραφάτ, την οποία υπονόμευσαν ακραίοι κύκλοι».
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter