Ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναβολές των εκλογών στα Επιμελητήρια

Ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναβολές των εκλογών στα Επιμελητήρια

Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή πληροφορία, που διακινείται έντονα το τελευταίο διάστημα, ότι επίκειται τρίτη στη σειρά αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών για έναν ακόμα χρόνο.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, η θητεία των διοικητικών συμβουλίων των Επιμελητηρίων έληγε στα τέλη του 2021, δόθηκε, όμως, παράταση ενός έτους στη διεξαγωγή των εκλογών λόγω κορωνοϊού. Εκλογές δεν έγιναν ούτε στα τέλη του 2022, καθώς αποφασίστηκε νέα αναβολή για τα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η ανησυχία τρίτης αναβολής των εκλογών μεταξύ των μελών των Επιμελητηρίων είναι μεγάλη, ενώ και «η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) έχει ήδη αποφασίσει και διαμηνύσει ότι δεν θα γίνει αποδεκτή» μια τέτοια εξέλιξη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρουν στην ερώτησή τους ότι «οποιαδήποτε απόπειρα θέσης του επιμελητηριακού θεσμού στον απόλυτο έλεγχο της κεντρικής εξουσίας ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τον αντιπροσωπευτικό ρόλο τους και θα επηρεάσει αρνητικά την επιχειρηματική κοινότητα» και ότι «μία ενδεχόμενη τρίτη αναβολή των εκλογών παγιώνει τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων επί επταετία και τραυματίζει καίρια τη δημοκρατική λειτουργία που προβλέπει ο νόμος για τις εκλογές των Διοικητικών Συμβουλίων από τα μέλη τους, χωρίς προφανή λόγο ή ανωτέρα βία».

Ρωτούν, τέλος, τον Κ. Σκρέκα αν:

  • Μελετάται νέα αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων των Επιμελητηρίων. Και αν ναι, με ποια αιτιολογία.
  • Είναι επιτρεπτή μια νέα καταστρατήγηση της παρ. 1 του άρθρου 69 του νόμου 4497/2017, που ορίζει την τετραετή θητεία των μελών των Δ.Σ. που εκλέγονται από τα μέλη των Επιμελητηρίων.
  • Πρόκειται να τροποποιηθεί το άρθρο 122 του νόμου 4926/2022, που όριζε ρητά ότι οι επιμελητηριακές εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη του 2023.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter