Γαλλία και Ιταλία φρενάρουν την ξέφρενη ιδιωτικοποίηση σε κρίσιμους κλάδους – Ο Μητσοτάκης κάνει πως δεν ακούει

Γαλλία και Ιταλία φρενάρουν την ξέφρενη ιδιωτικοποίηση σε κρίσιμους κλάδους – Ο Μητσοτάκης κάνει πως δεν ακούει

Μέτρα ώστε το κράτος να έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει επιχειρηματικές συμφωνίες και εξαγορές σε κλάδους που κρίνονται στρατηγικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον λαμβάνει η ιταλική κυβέρνηση, με βάση προσχέδιο προεδρικού διατάγματος που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters την Παρασκευή.

Το διάταγμα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει εντός της ημέρας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, επεκτείνει τη “χρυσή εξουσία” της κυβέρνησης να μπλοκάρει εξαγορές και άλλες εμπορικές συμφωνίες σε τομείς όπως τα δίκτυα 5G και η τεχνολογία cloud.

Οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους θα πρέπει πλέον να υποβάλλουν πολύ λεπτομερέστερες ενημερώσεις προς τις κρατικές αρχές για προτεινόμενες εξαγορές και εμπορικές συμφωνίες, τονίζει το Reuters.

Να θυμίσουμε ότι χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για την ανάγκη να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο ορισμένων ενεργειακών ομίλων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού, ο οποίος στόχο θα έχει να τονώσει την ανεξαρτησία της χώρας. Ο Γάλλος ηγέτης, ο οποίος θα κληθεί να μετρήσει τις δυνάμεις του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, δεν κατονόμασε συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρεται. Απλώς διευκρίνισε ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε μια στρατηγική η οποία εναρμονίζεται με την εκστρατεία της κυβέρνησής του να επανεξετάσει τις αγορές ενέργειας και να αποσυνδέσει από αυτές τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Όλα αυτά βέβαια για την ελληνική κυβέρνηση θα ακούγονται κάπως… σοσιαλιστικά\, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης εμμένει πιστός στην ακραία νεοφιλελεύθερη λογική της αγοράς, και συνεχίζει να εξυμνεί τα… οφέλη που προέκυψαν για τους καταναλωτές από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το χρηματιστήριο ενέργειας όπου κερδοσκοπούν οι ιδιώτες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter