Για δικαιοσύνη και δημοκρατία παντού

Για δικαιοσύνη και δημοκρατία παντού

Της Μαρίας Καραμεσίνη*

Η σηµερινή εκλογική αναµέτρηση βρίσκει τη χώρα µας σε κρίσιµο σταυροδρόµι. Το πολιτικό διακύβευµα των εκλογών είναι τι είδους κυβέρνηση θα έχουµε, µε ποιο πολιτικό σχέδιο, που θα εξυπηρετεί τα συµφέροντα ποιων κοινωνικών τάξεων και οµάδων.

Σήµερα πίσω από τη Ν∆ και το εκλογικό της πρόγραµµα σκόπιµης αοριστίας, που εξυπηρετεί τα συµφέροντα του µεγάλου και µεσαίου ξένου και εγχώριου κεφαλαίου, κρύβεται ένα ολόκληρο σύστηµα διαπλοκής της πολιτικής, οικονοµικής και µιντιακής εξουσίας, ένα πολιτικό καθεστώς διαφθοράς και άλωσης του κράτους και των δηµοκρατικών θεσµών, που συγκρούεται µε τα λαϊκά συµφέροντα, τα οποία επιδιώκει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ µέσα από το πρόγραµµά του, όπως και τα άλλα κόµµατα της Αριστεράς και κεντροαριστεράς, µε τα οποία θέλει να σχηµατίσει προοδευτική κυβέρνηση.

Το πολιτικό διακύβευµα των εκλογών είναι λοιπόν:

Αν θα επανεκλέξουµε µια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που µέσα σε µια τετραετία έχει υπονοµεύσει τα εργασιακά δικαιώµατα και τις συλλογικές διαπραγµατεύσεις, έχει περιορίσει το δικαίωµα στην απεργία, έχει καθηλώσει τους µισθούς αδιαφορώντας για τη µείωση της αγοραστικής δύναµης από τον πληθωρισµό, έχει ιδιωτικοποιήσει ή απαξιώσει τα δηµόσια και κοινωνικά αγαθά και έχει κατασπαταλήσει το δηµόσιο χρήµα σε απευθείας αναθέσεις, βολεύοντας ηµετέρους και διασφαλίζοντας και επιδοτώντας τα υπερκέρδη των καρτέλ και των κυκλωµάτων µεσαζόντων.

Αν θα επανεκλέξουµε µια κυβέρνηση µε την οποία 700.000 νοικοκυριά θα χάσουν την πρώτη κατοικία τους στους πλειστηριασµούς.

Αν θα επανεκλέξουµε µια επικίνδυνη για τη δηµοκρατία κυβέρνηση, δηλαδή αν θα συνεχιστούν ο έλεγχος των ΜΜΕ µέσω της διαπλοκής και η παρεµπόδιση και δίωξη της ανεξάρτητης δηµοσιογραφίας, η συγκάλυψη των σκανδάλων, οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου µε υποκλοπές και παρακολουθήσεις, οι κυβερνητικές παρεµβάσεις στη ∆ικαιοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές, η καταστολή και ο αυταρχισµός σε κάθε έκφραση λαϊκής διαµαρτυρίας, η τροµοκρατία και ο εκφοβισµός στους εργασιακούς χώρους.

Ή αν θα έχουµε µια κυβέρνηση µε κεντρικό κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που θα δώσει στον κόσµο προοπτική και ελπίδα πως µπορεί να ανασάνει οικονοµικά και να διασώσει το σπίτι του. Μια κυβέρνηση που θα επιδιώξει, µε ενεργητική κρατική παρέµβαση και ανακατανοµή των δηµόσιων πόρων, να διαµορφώσει ένα καινούργιο αναπτυξιακό πρότυπο που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή εργασία και επαγγελµατικές προοπτικές στους εργαζόµενους, τους νέους και στις γυναίκες και θα αναχαιτίσει τη µεγάλη φυγή των επιστηµόνων στο εξωτερικό – ένα πρότυπο όπου η οικονοµική ανάπτυξη θα πηγαίνει χέρι χέρι µε την κοινωνική δικαιοσύνη και συµπερίληψη, την προστασία της εργασίας, το κοινωνικό κράτος, τα δηµόσια αγαθά και τη δηµοκρατία, µε ισότητα των φύλων, σεβασµό στα δικαιώµατα και λαϊκή συµµετοχή.

Αν θα έχουµε, τέλος, µια κυβέρνηση που θα δικαιώσει τους νεκρούς των Τεµπών, όχι µόνο αναγκάζοντας τους υπαιτίους για το έγκληµα να λογοδοτήσουν, αλλά εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για να µην υπάρξουν άλλα Τέµπη. ∆ικαιώνοντας δηλαδή όλες και όλους αυτούς που συµµετείχαν στις παλλαϊκές διαµαρτυρίες για το έγκληµα στα Τέµπη από διαφορετικές αφετηρίες, τροφοδοτώντας τη µεγάλη κοίτη της λαϊκής οργής.

Το πολιτικό διακύβευµα των εκλογών είναι λοιπόν αν θα έχουµε µια κυβέρνηση µε ισχυρή λαϊκή εντολή που θα φέρει τη δικαιοσύνη παντού για τον λαό και µε τον λαό. Και τώρα σιωπή. Μιλάει ο λαός.

*Η Μαρία Καραμεσίνη είναι πανεπιστημιακός, πρώην πρόεδρος και διοικήτρια ΟΑΕΔ, υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Β΄ Αθηνών, Νότιος Τομέας

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter