Γκάζι: Πώς ο 37χρονος «πιστολέρο» συνδέεται με την αλβανική συμμορία Cole

Γκάζι: Πώς ο 37χρονος «πιστολέρο» συνδέεται με την αλβανική συμμορία Cole

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των αλβανικών Μέσων αναφορικά με το αιματηρό περιστατικό στο Γκάζι στο οποίο συμμετείχαν δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής.

Ο ένας εκ των δύο δραστών έχει συλληφθεί, και του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο, ενώ για τον «πιστολέρο», ο οποίος πυροβόλησε τους 3 κρητικούς έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Νωρίτερα, το αλβανικό Μέσο top-channel δημοσίευσε τη φωτογραφία και τα στοιχεία του 37χρονου αλβανικής καταγωγής, Ν.Ι. ενώ μεταξύ άλλων κάνει αναφορά και στις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο 37χρονος, έχει απελαθεί δύο φορές από την Ελλάδα και έχει επιστρέψει στη χώρα.

Το 2012 ήταν μεταξύ των κύριων υπόπτων για μια ένοπλη ληστεία στον Αυλώνα.

Μέλος της Cole ο αδερφός του 37χρονου

Μπλεξίματα με τον νόμο φαίνεται πως είχε ο αδελφός του, L.I., ο οποίος σκοτώθηκε. Ο αδελφός του 37χρονου, υπήρξε μέλος της διαβόητης αλβανικής συμμορίας Cole, η οποία είχε «πλούσια» εγκληματική δραστηριότητα στον Αυλώνα.

Επαφές με τη συμμορία, που για περίπου 4 χρόνια είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος σε όλη τη χώρα, φέρεται να είχε και ο 37χρονος «πιστολέρο».

Η αλβανική συμμορία Cole

Η συμμορία του Çole υπήρξε μια αλβανική εγκληματική ομάδα που δρούσε στον Αυλώνα κατά την περίοδο 1997-2001. Πήρε το όνομά της από την περιοχή Cole. Το αποκορύφωμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας ήταν κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 1997.

Τα μέλη της συμμορίας κατηγορήθηκαν για τη δημιουργία εγκληματικής ομάδας, κατοχή στρατιωτικών οχημάτων, ανθρωποκτονίες, απαγωγές, καταστροφή κρατικών υποδομών, διακίνηση ναρκωτικών.

Η συμμορία Çole δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 1997 από τον Myrteza Çaushi, επίσης γνωστό ως Zani, έναν από τους πιο ισχυρούς άνδρες του Αυλώνα.

Η ομάδα αποτελούνταν από δεκαέξι μέλη, τα περισσότερα από τα οποία είχαν προηγούμενο ποινικό μητρώο. Ο ίδιος ο Çaushi είχε φυλακιστεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Ελλάδα, αφού είχε καταδικαστεί για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1997 κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή και επέστρεψε στην Αλβανία.

Εκμεταλλευόμενος τη συνεχιζόμενη αναταραχή στη χώρα, ο Çaushi ίδρυσε τη συμμορία γνωστή ως Çole μαζί με φίλους από τη γειτονιά του.

Η συμμορία έγινε διαβόητη σε όλη τη χώρα για τη διάπραξη αποτρόπαιων εγκλημάτων.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, απήγαγαν έναν έμπορο ονόματι Foto Kola στις 8 Μαΐου 1997 και τον απελευθέρωσαν μόνο αφού έλαβαν λύτρα 500.000 λεκ.

Η συμμορία συνέχισε τις βίαιες δραστηριότητές της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σκοτώνοντας αρκετούς ακόμη ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Neritan και Edmond Dedenika στις 11 Μαΐου 1997 και του Arben Latifi στις 19 Μαΐου 1997. Ο ίδιος ο Zani σκότωσε τον Niko Borakun αφού τον βασάνισε.

Ωστόσο, η κυριαρχία της συμμορίας τερματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1997, όταν ο Zani Çaushi και τα μέλη της συμμορίας του συνελήφθησαν. Στις 23 Ιουνίου 1997 είχαν απαγάγει τον δήμαρχο της Νοβοσελά, Kanan Shakaj, τον βασάνισαν και τον απελευθέρωσαν αφού πλήρωσε 200 εκατομμύρια Λεκ.

Τελικά, η συμμορία συνελήφθη το 1998, αλλά κατάφερε να διαφύγει και πάλι και συνελήφθη εκ νέου το 1999.

Τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2001.

Ο αρχηγός της συμμορίας υπήρξε σωματοφύλακας του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι κατά την επίσκεψή του στη νότια Αλβανία τον Απρίλιο του 1997, καθώς διατηρούσε δεσμούς με την Επιτροπή Σωτηρίας του Αυλώνα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter