Η απότοµη δεξιά στροφή µπορεί να αποτραπεί

Η απότοµη δεξιά στροφή µπορεί να αποτραπεί

Αναµενόταν για τις ευρωεκλογές του 2019, µπορεί όµως φέτος να είναι τελικά η χρονιά της. Ο λόγος για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά που µπορεί να σηµειώσει µε όλες τις εκφάνσεις της σηµαντική άνοδο στην Ευρωβουλή, κεφαλαιοποιώντας την πολυκρίση – από τον πόλεµο στην Ουκρανία ως την κλιµατική κρίση και το µεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόµενο. Την τάση αυτή επιβεβαιώνει πρόσφατη ανάλυση της ευρωπαϊκής δεξαµενής σκέψης European Council on Foreign Relations µε τίτλο «Απότοµη δεξιά στροφή: Πρόβλεψη για τις εκλογές του 2024». Πέρα από την πρόβλεψη ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα (ΕΛΚ) θα διατηρήσει την πρώτη θέση, η δεξαµενή σκέψης θεωρεί ότι η οµάδα της ριζοσπαστικής ∆εξιάς, Ταυτότητα και ∆ηµοκρατία, κι εκείνη των ευρωσκεπτικιστών, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθµιστές, θα αποτελούν πλέον το 25% των ευρωβουλευτών και για πρώτη φορά θα έχουν µαζί περισσότερες έδρες από το ΕΛΚ ή τους Σοσιαλδηµοκράτες.

Ειδικότερα η ακροδεξιά οµάδα Ταυτότητα και ∆ηµοκρατία, όπου ανήκει ο Εθνικός Συναγερµός της Λεπέν, η Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι κ.ά., αναµένεται να κάνει µεγάλο άλµα, αυξάνοντας τις έδρες της από 58 σε 98, καταλαµβάνοντας την τρίτη θέση στην Ευρωβουλή, από την έκτη που βρίσκεται σήµερα. Ενώ και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθµιστές αναµένεται να αυξήσουν τις έδρες τους από 67 σε 85. Renew Europe, Σοσιαλδηµοκράτες και Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συµµαχία προβλέπεται να είναι µεταξύ των χαµένων, ενώ η ευρωοµάδα της Πράσινης Αριστεράς να έχει άνοδο µε 44 έδρες, από 38.

Μπορεί να αποτραπεί αυτή η διαγραφόµενη απότοµη δεξιά στροφή; Ναι, αν υπάρξει καθαρό πρόταγµα για προοδευτική, αντιφασιστική Ευρώπη ειρήνης και ευηµερίας. Το µοναδικό πρόταγµα για να έχει µέλλον το ευρωπαϊκό εγχείρηµα που σήµερα πάσχει από ταυτόχρονη κρίση ταυτότητας, δηµοκρατίας, ασφάλειας, κοινωνικού και οικονοµικού µοντέλου. Οι δυνάµεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουν το ιστορικό χρέος να υπερβούν παθογένειες και εσωστρέφεια και να διαµορφώσουν, σε συνεργασία µε όλες τις προοδευτικές, οικολογικές δυνάµεις, µε διαβούλευση µε τους πολίτες, ένα νέο κοινωνικό συµβόλαιο στη βάση σαφούς προοδευτικού σχεδίου. Με έµφαση στη δηµοκρατία, την ειρήνη, την αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης, την καταπολέµηση των ανισοτήτων, δίνοντας απαντήσεις στο µεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόµενο, στις προκλήσεις των ανατροπών που συνεπάγονται νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοηµοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, µε την αίσθηση ευθύνης που πηγάζει από το γεγονός ότι αποτελεί το ισχυρότερο αριστερό κόµµα της Ευρώπης, στις θέσεις του ενόψει του συνεδρίου του έχει καταθέσει µια στρατηγική 12+1 αξόνων για µια δηµοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη. Εναν Οδικό Χάρτη που περιλαµβάνει από την ανάγκη να καταστεί η ΕΕ πόλος ειρήνης και σταθερότητας µε σοβαρές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία ως την ανάγκη για σαφή και ισχυρή κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και την προώθηση της στρατηγικής αυτονοµίας της ΕΕ απέναντι σε ΗΠΑ και NATO. Να περιλαµβάνει την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου, της Ευρωβουλής, µια µεταναστευτική πολιτική µε πραγµατική αλληλεγγύη και προστασία των χωρών πρώτης υποδοχής. Να αφορά από τη δηµιουργία Συµφώνου Βιώσιµης Ανάπτυξης και Σύγκλισης σε συνδυασµό µε την επέκταση του Ταµείου

Ανάκαµψης και ανθεκτικότητας, την εκπόνηση ισχυρού κοινοτικού προϋπολογισµού, που να µην περιορίζεται στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ως την ουσιαστική αναθεώρηση του πολυετούς δηµοσιονοµικού πλαισίου και τον δεσµευτικό χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών ∆ικαιωµάτων. Να περιλαµβάνει µια δίκαιη Πράσινη Συµφωνία και την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κ.ά.

Οµως απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδηθεί αυτός ο πολυεπίπεδος αγώνας είναι η συµµετοχή των πολιτών στις εκλογές του Ιουνίου. Κάθε ψήφος που δεν θα πέσει στην κάλπη είναι ψήφος για την κυριαρχία των δυνάµεων της ακροδεξιάς, του εθνικισµού, της ξενοφοβίας, των οπαδών της Ευρώπης-φρούριο. Η µαζική συµµετοχή είναι αυτή που µπορεί να αλλάξει τους συσχετισµούς δυνάµεων προς όφελος µιας δηµοκρατικής, προοδευτικής στροφής. Σε αυτό τον αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δηλώνει παρών, έτοιµος σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αναλάβει πρωτοβουλίες συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάµεων, κόντρα στην «ακροδεξιοποίηση» των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετοιµος στη χώρα µας να δώσει τη µάχη για να ξεκινήσει ο πολιτικός µετασχηµατισµός κόντρα στην κοινωνικά και οικονοµικά επικίνδυνη ηγεµονία της Ν∆. Ετοιµος για την προοδευτική αλλαγή που πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο στην Ευρώπη και στον τόπο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter