Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το Τσέρνομπιλ – Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις (Live)

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το Τσέρνομπιλ – Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις (Live)
The debris of a privet house in the aftermath of Russian shelling outside Kyiv, Ukraine, Thursday, Feb. 24, 2022. Russia on Thursday unleashed a barrage of air and missile strikes on Ukrainian facilities across the country. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Μια ανάσα από το Κίεβο φαίνεται πως βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ ηχούν και πάλι οι σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα (16:00), όπως επιβεβαιώνει και το Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το Γκοστομέλ, περιοχή που γειτνιάζει με το Κίεβο και διαθέτει αεροδρόμιο. Προηγήθηκε ρωσική επίθεση με ελικόπτερα στο σημείο, μεταφέροντας πιθανόν Ρώσους αλεξιπτωτιστές.

Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια από την ουκρανική μεθοριακή φρουρά,  ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και 12 αεροδρομίων.

Ένα δεύτερο κύμα ρωσικής επέμβασης βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τις 13:00 με εκρήξεις να ακούγονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι πρώτες σειρήνες του πολέμου ήχησαν νωρίς το πρωί μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι πολίτες εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα και κατευθύνονται προς τα δυτικά.

Αναλυτικά λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Ζωντανή εικόνα από το Κίεβο:

Δείτε ζωντανά εικόνα από το Sky News:

https://www.youtube.com/watch?v=9Auq9mYxFEE

21:40 Λίγη ώρα αφού ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για την παράδοση του Κιέβου, ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του ανακοίνωσε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως στοχεύει το ρούβλι και την ρωσική ελίτ ως απάντηση των ΗΠΑ στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Περισσότερα ΕΔΩ

21:20 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία ήταν «επιτυχημένη». Νωρίτερα έγινε γνωστό πως κατελήφθη το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ από ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

21:00 Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει αναγκάσει πολλούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποφάσισε να απομακρύνει όλο το προσωπικό του από την Ουκρανία, μόλις μπορέσει να το κάνει με ασφάλεια, όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια διπλωματική πηγή.

20:34 «Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας», ανέφερε σε νέο τηλεοπτικό μήνυμα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε η Γερμανία ούτε το ΝΑΤΟ πρόκειται να παρέμβουν στρατιωτικά στη διένεξη. Περισσότερα ΕΔΩ

20:25 Ισχυρές εκρήξεις και σφοδρά πυρά σημειώνονται στα πέριξ της Μιαρούπολης σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Reuters.

20:19 Αίτημα για κλείσιμο των Δαρδανελίων απηύθυνε η ουκρανική κυβέρνηση  στον Ταγίπ Ερντογάν.

20:07 Για ισοπεδωτικό πακέτο μέτρων σε βάρος της Ρωσίας έκανε λόγο ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό.


19:55 Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε διάβημα στον Ρώσο Πρέσβη.

19:53 Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πια υπό τον έλεγχό τους τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ.

19:47 Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 800 άτομα σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και σε άλλες 39 πόλεις της Ρωσίας, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters επικαλούμενα το παρατηρητήριο OVD-Info. Σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας ακτιβιστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε ο Πούτιν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η εισαγγελία της Μόσχας είχε προειδοποιήσει για τις «αρνητικές συνέπειες» που θα είχε η συμμετοχή σε «συγκεντρώσεις που δεν έχουν την έγκριση των αρχών» στις 24 Φεβρουαρίου.

19:34 Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν «βουτιά» μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό. Αφότου κατέγραψε πτώση έως και άνω του 5% το μεσημέρι, το Παρίσι έκλεισε με μεγάλες απώλειες ύψους 3,83%, η Φρανκφούρτη 3,96% και το Μιλάνο 4,10%. Το Λονδίνο κατέγραψε πτώση 3,88%, την ώρα που οι ρωσικοί δείκτες κατέρρευσαν κατά 30% και πλέον.

19:13 Νέες οικονομικές κυρώσεις για την Ρωσία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Μίλησε για αποκλεισμό όλων των ρωσικών τραπεζών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Πούτιν «ρώσο  δικτάτορα».

19:09 Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και AFP ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως στόχος της ρώσικης επίθεσης στην Ουκρανία είναι η αντικατάσταση της κυβέρνησης του Κιέβου από ένα φιλορωσικό επιτελείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο ρώσικος στρατός εξαπέλυσε επίθεση χρησιμοποιώντας 100 βαλλιστικούς πυραύλους «Έχουν σκοπό να καρατομήσουν την κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν μια δική τους διοίκηση», είπε και συνέχισε «Δεν έχουμε ξαναδεί μια επιχείρηση τέτοιου είδους, από ένα κράτος-έθνος εναντίον ενός άλλου κράτους-έθνους, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σίγουρα όχι κάτι τέτοιου εύρους και κλίμακας». «Είδαμε ενδείξεις ότι (οι Ουκρανοί) αντιστέκονται και αντεπιτίθενται», διαβεβαίωσε.

18:30
Δραματικές προβλέψεις κάνει ο ίδιος ο Ζελένσκι για τον εαυτό του μετά τη Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Σε μια δραματική τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμε, ανέφερε ότι φοβάται για την ζωή του, αλλά και για την τύχη της χώρας του. Περισσότερα ΕΔΩ

18:00 Ρώσοι δημοσιογράφοι με «ανοιχτή επιστολή» που έδωσαν στην δημοσιότητα καταδικάζουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας. Κατά των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία τάχθηκε επίσης πλήθος Ρώσων ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων επιστημονικών θεμάτων. Περισσότερα ΕΔΩ

17:55 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

17:54 Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν σήμερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας. Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά F-35 στις χώρες της Βαλτικής.

Περίπου 500 αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley έχουν σταλεί από πέρυσι στη Λιθουανία και ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι πότε θα παραταθεί η αποστολή τους στην περιοχή.

17:50 Συνεχίζουν οι συλλήψεις διαδηλωτών στην Μόσχα από την αστυνομία. Πολίτες της Μόσχας διαδηλώνουν αυτή τη στιγμή για να σταματήσει ο πόλεμος.


17:43 Νέα επιχείρηση των Ρώσων για το Κίεβο. 18 μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 φορτωμένα με αλεξιπτωτιστές κατευθύνονται προς το Κίεβο, πιθανόν για το αεροδρόμιο Αντόνοφ, όπου μαίνονται σκληρές μάχες καθ όλη τη διάρκεια της μέρας και έχουν αντεπιτεθεί οι ουκρανικές δυνάμεις.

17:40 Οι κάτοικοι του Κιέβου έχουν καταφύγει στους σταθμούς του μετρό ώστε να προστατευτούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς


17:36 Οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Μολδαβία

 

17:35 Συνεχίζεται η προέλαση των Ρώσων προς την Χερσώνα στα νότια της Ουκρανίας, επιχειρώντας να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο.

 

17:30 Συνελήφθη Ρώσος διαδηλωτής κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης στην Μόσχα

 

 

17:11  Ξανάρχισε ο βομβαρδισμός της πόλης του Χάρκοβο από τον ρωσικό στρατό. Πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα και έχει πολύ μεγάλο ρωσόφωνο πληθυσμό.


17:08
Οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι έχασαν τον έλεγχο της περιοχής νότια της Χερσώνας, όπου έχουν εισβάλλει τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία. Στις 19.30 ώρα Ελλάδος θα κάνει διάγγελμα ο Μπάιντεν με θέμα την Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

17:06 Επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο μεταδίδουν τα ουκρανικά μέσα.

17:04 Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό στο Τσέρνομπιλ.



17:02
Το The Kyiv Independent μεταδίδει πως 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν από Ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή της Οδησσού.

 

16:55  Σύμφωνα με τον Ουκρανό Υπουργό Εσωτερικών που μίλησε στο NBC, ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία μέσω της ραδιενεργούς περιοχής του Τσέρνομπιλ.

Η μάχη στο Τσέρνομπιλ γίνεται πλησίον του πυρηνικού αντιδραστήρα. Στο σημείο είναι θαμμένα πλήθος από ραδιοενεργά απόβλητα και υπάρχει κίνδυνος να ανασυρθούν στην επιφάνεια. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι ο Ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε τον αεροδιάδρομο στο Γκοστομέλ βόρεια του Κιέβου που είχε καταληφθεί από Ρώσους αλεξιπτωτιστές.

16:52 Ισχυρή έκρηξη στην ουκρανική πόλη Καλινίβκα

 

16:40 Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διάσχιση του ποταμού Δνείπερου από τον ρωσικό στρατό από τον Νότο με κατεύθυνση την Χερσώνα.

Τουρκικό πλοίο χτυπήθηκε από βόμβα έξω από την ακτή της Οδησσού, το πλοίο είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν απώλειες, όπως μεταδίδει το Reuters. Περισσότερα ΕΔΩ


16:29
Ο ουκρανικός στρατός χτυπάει με ρουκέτες τη περιοχή του αεροδρομίου που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι κοντά στο Κίεβο, καθώς προετοιμάζονται να αντεπιτεθούν.

Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες αναφέρουν πως δέχθηκαν επίθεση από τα σύνορα με την Λευκορωσία. Φωτογραφία του Reuters μετά τον βομβαρδισμό του Ουκρανικού ΥΠΕΘΑ.

 

To Reuters μεταδίδει πως η Ρωσία θα απαντήσει στις κυρώσεις της Ε.Ε και των ΗΠΑ, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάληψη της Οδησσού από Ρώσους πεζοναύτες

16:22 Τα ρωσικά πλοία επιτίθενται στο ουκρανικό νησί «Φιδονήσι» στην Μαύρη Θάλασσα ανέφερε το Ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι κατακτητές χτυπάνε το νησί από το κανόνι του πλοίου», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

Το ουκρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «The Kyiv Independent» αναφέρει πως περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το πρωί. Ταυτόχρονα, ο ουκρανικός στρατός έχει καταστρέψει 7 αεροπλάνα, 4 ελικόπτερα και περισσότερα από 10 θωρακισμένα οχήματα. Επίσης η Ρωσία έχει καταλάβει τις πόλεις Χένιτσεσκ και Νόβα Κακχόβκα στα νότια της χώρας.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από ουκρανικές πηγές λένε ότι οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να αντεπιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Κίεβο.

 

16:14 Ανεπιβεβαίωτο βίντεο δείχνει τα ρωσικά στρατεύματα να διαβαίνουν τον Δνείπερο ποταμό από τον Νότο. Η επίθεση προς αυτή τη κατεύθυνση έχει ξεκινήσει από την Κριμαία.

16:10 Ρεπορτάζ του CNN δείχνει τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο Αντόνοφ, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Κίεβο.

16:06 Φωτογραφία που δημοσίευσε η Ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών επιβεβαιώνει την προηγούμενη πληροφορία που έκανε λόγο για πτώση ενός στρατιωτικού ουκρανικού αεροπλάνου νότια του Κιέβου. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 14 άτομα ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι απώλειες.

16:00 Ηχούν οι σειρήνες στο Κίεβο, που προειδοποιούν τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο., καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα αναμένει εναέρια επίθεση από τις Ρωσικές δυνάμεις.

Σε δήλωση του στο Twitter ο Ουκρανός Υπεξ Κουλέμπα έγραψε «Τώρα, ο Πούτιν βυθίζει την Ευρώπη στην σκοτεινότερη στιγμή από το 1939. Όποια κυβέρνηση νομίζει ότι θα αντέξει την καταιγίδα είναι αφελής. Μην επαναλάβετε τα λάθη του παρελθόντος. Χτυπήστε την Ρωσία με σοβαρές κυρώσεις τώρα. Στηρίξτε την Ουκρανία με στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Μαζί μπορούμε.»

15:55 Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και 12 αεροδρομίων.

Το μέτωπο της σύγκρουσης φαίνεται ότι έχει προχωρήσει προς τα δυτικά της Ουκρανίας ενώ έχει καταληφθεί ένα αεροδρόμιο στα βορειοδυτικά του Κιέβου προμηνύοντας ενδεχόμενες δυσάρεστες εξελίξεις για την Ουκρανική πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός στρατός έχει διασπάσει το μέτωπο στα νότια της Ουκρανίας, έχοντας ως σημείο εκκίνησης την Κριμαία.

14:58 Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια του Κιέβου.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, χώρας συμμάχου της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει το κλείσιμο από τις 11:00 ώρα Ελλάδος του λευκορωσικού εναέριου χώρου πάνω από τα σύνορα με την Ουκρανία, στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι προβαίνει στην κίνηση αυτή για να “εγγυηθεί την ασφάλεια της χρήσης του εναέριου χώρου” της.

14:52 Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν εγκαταλείψει όλες τις εγκαταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

In this handout photo taken from video released by Ukrainian Police Department Press Service, a body of killed soldier lays on the ground next to wrecked military vehicles after an attack allegedly by separatists, or Russians in eastern Ukraine, Thursday, Feb. 24, 2022. Russian troops have launched their anticipated attack on Ukraine. Big explosions were heard before dawn in Kyiv, Kharkiv and Odesa as world leaders decried the start of an Russian invasion that could cause massive casualties and topple Ukraine’s democratically elected government. (Ukrainian Police Department Press Service via AP)

 

14:22 Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου είπε αυτή τη στιγμή διαδραματίζονται σκληρές μάχες γύρω από τις περιοχές Σούμι, Χάρκοβο και Οδησσό.

 

14:20 Δημοσιογράφος του Reuters μεταδίδει πως το γραφείου του Ουκρανού προέδρου ανέφερε ότι η Ρωσία απορρίπτει οποιαδήποτε συνομιλία αυτή τη στιγμή.

 

14:15  Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας εξήγησε ότι δεν υπάρχουν νατοϊκά στρατεύματα στη χώρα. «Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό», επεσήμανε. Περισσότερα ΕΔΩ

14:00 Σύμφωνα με τον χάρτη της γαλλικής εφημερίδας Libération που παραθέτουμε, οι κόκκινοι κύκλοι δηλώνουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έως το μεσημέρι (12:00) της Πέμπτης, οι περιοχές με τις κόκκινες ρίγες τις περιοχές ελέγχου των φιλορώσων αυτονομιστών, οι περιοχές με τις γκρι ρίγες υπό την ρωσική επιρροή και η ροζ περιοχή δηλώνει τη ρωσική προσάρτηση.

13:55: Το ΝΑΤΟ δια στόματος του ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδικάζει την Ρωσική εισβολή της Ουκρανίας, αποκαλώντας την μία «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Επίσης, κάλεσε την Ρωσία να διακόψει αμέσως την στρατιωτική δραστηριότητα. Τέλος, αποφάσισε να ενεργοποιήσει τα αμυντικά σχέδια έπειτα από αίτημα του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή.

13:53: Ρεπόρτερ του Reuters μεταδίδει πως ο Ουκρανικός στρατός ανέφερε πως κατέστρεψε τέσσερα ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο Χάρκοβο, σκότωσε 50 Ρώσους στρατιώτες κοντά σε μία πόλη στη περιοχή του Λουγκάνσκ και κατέρριψε έξι Ρωσικά αεροπλάνα.

13:51: Πολλές πληροφορίες έρχονται για ρωσική επίθεση με ελικόπτερα στο Χοστομέλ, δίπλα από το Κίεβο όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο εμπορευμάτων Αντόνοφ. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι χτύπησαν τρία ρωσικά ελικόπτερα.

 

13:42: Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, δύο ρωσικά πλοία τύπου cargo χτυπήθηκαν από ουκρανικό πύραυλο στην θάλασσα του Αζόφ, ενώ έχουν καταγραφεί και άγνωστες απώλειες.

13:36 Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως οι Ρωσικές δυνάμεις τελικά κατέλαβαν το Γκοστομέλ. Περιοχή που γειτνιάζει με το Κίεβο και έχει ένα μεγάλο αεροδρόμιο. Πριν από λίγο οι Ρώσοι επιτέθηκαν με ελικόπτερα στο σημείο, μεταφέροντας πιθανόν Ρώσους αλεξιπτωτιστές.

13:26 Γερμανία-Σολτς: Ο Πούτιν έκανε ένα μεγάλο λάθος – Σαφές ότι θα πληρώσουν υψηλό τίμημα

«Με την επίθεσή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν παραβίασε για μία ακόμη φορά κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Προκαλεί οδύνη και καταστροφή στους άμεσους γείτονές του, σε έναν αδελφό λαό της Ρωσίας. Θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων. Θέτει υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική τάξη στην ήπειρό μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τίποτα από όλα αυτά, αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο καγκελάριος και εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους πολίτες της. Περισσότερα ΕΔΩ

13:25 Ουκρανοί έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ώστε να εναντιωθούν στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φωνάζοντας «Πούτιν τρομοκράτη»

13:15 Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την εισβολή καταφεύγουν στην Πολωνία, με πολλούς να φτάνουν στο συνήθως ήσυχο πέρασμα στην πόλη Μέντικα σήμερα, κρατώντας βαλίτσες και συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους.

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία – περιλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Σλοβακίας—έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ροή προσφύγων προς το παρόν, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αυξάνεται η κυκλοφορία των πεζών.

13:14 Πληροφορίες κάνουν λόγο για καπνό στα γραφεία του αρχηγείου των στρατιωτικών πληροφοριών στο Κίεβο, πιθανόν μετά από χτύπημα βόμβας.

13:00 Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως το “η Ρωσία, και μόνο η Ρωσία επέλεξε την κλιμάκωση”

12:03 Το Σύστημα Διανομής Αερίου της Ουκρανίας (GTSOU) ανακοίνωσε ότι η ροή αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα γίνεται κανονικά, ενώ για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει νέα ενημέρωση. Να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο σύστημα εξαρτάται η παροχή αερίου σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία και Ιταλία.

Παράλληλα, οι τιμές του αερίου έχουν αυξηθεί κατά 41% στην Ευρώπη. Περίπου το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης περνά από την Ουκρανία. To GTSOU έγραψε ότι η πρόθεσή του είναι να συνεχίσει να παρέχει αέριο στην Ευρώπη, καθώς η Ουκρανία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια σαν όπλο.

13:01 Σε ιστορικό υψηλό η μετοχή της Aramco – Οι μετοχές της σαουδικής εταιρείας πετρελαίου Aramco σημείωσαν άνοδο έως και 4,2%, ενώ η αξία τους «χτύπησε» τα 42,25 ριάλ (11,26 δολάρια) την Πέμπτη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το αργό Brent ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη θα μπορούσε να διαταράξει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Οι μετοχές της Aramco είναι ανοδικές για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν κερδίσει περισσότερο από 16% φέτος.

12:56 Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP μεταδίδει πως το ΝΑΤΟ θα λάβει επιπλέον μέτρα για την προστασία των συμμάχων μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

12:45 Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τα πεδία των συγκρούσεων, η Ρωσία έχει εισβάλλει στην Ουκρανία και από τα σύνορα της Κριμαίας, διασπώντας την αμυντική γραμμή των Ουκρανών και φτάνοντας στον ποταμό Δνείπερο.

12:40 Ο Ιάπωνας πρέσβης στην Ουκρανία παρέμεινε στο Κίεβο και είχε ντυθεί σαμουράι από τις 15 Φεβρουαρίου. Το σπαθί και η στολή του προπάππου του τού παραδόθηκε από το Τόκιο για την περίσταση. Σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο δήλωσε πως ένας σαμουράι οφείλει προστατεύει την χώρα που βρίσκεται. «Δόξα στην Ιαπωνία! Δόξα στην Ουκρανία!».

12:35  Βρετανία-Τζόνσον: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι καταστροφή για την Ευρώπη. «Αυτό είναι καταστροφή για την ήπειρό μας», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θα απευθύνω διάγγελμα στο έθνος σήμερα το πρωί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Περισσότερα ΕΔΩ

12:30 Ακόμη μία έκρηξη σημειώθηκε στο Κίεβο μεταδίδει το DW

12:30 Μεγάλη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 5,31% και βρίσκεται στις 898,78 μονάδες, με τον τζίρο ήδη να φτάνει τα 53 εκατ. ευρώ.

12:20 Ανησυχητικός αντιπερισπασμός Λαβρόφ για την Ουκρανία με επίκληση της Βόρειας Κύπρου. Αναφορές στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» χωρίς να προτάξει τo so called (ούτως καλούμενη), έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να δικαιολογήσει την Ρωσική παρέμβαση στην Ουκρανία και την απόσχιση – ανακήρυξη της ανεξαρτησίας δυο περιοχών. Περισσότερα ΕΔΩ

11:52: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία στο Μινσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA

11:47: Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα αγόρι μετά από βομβαρδισμό στο συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

 

11:45: Σε νέες του δηλώσεις ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από όλους του πολίτες με στρατιωτική εμπειρία να «ενταχθούν στην άμυνα της Ουκρανίας» ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση για αίμα καθώς όπως είπε υπάρχουν «τραυματισμένοι στρατιώτες στα νοσοκομεία».

 

Δείτε ζωντανά τις εικόνες που μεταδίδει το Russia Today:

11:40 Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι Πολωνοί πολίτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.  Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα ότι η πολωνική διπλωματική αποστολή στην Ουκρανία θα παραμείνει ανοικτή «όσο τον δυνατόν περισσότερο». Την ίδια ώρα, σειρήνα ήχησε στην πολωνική πόλη Μεντίκα, ένα συνοριακό πέρασμα με την Ουκρανία, όπως δήλωσε αυτήκοος μάρτυρας του Reuters.

11:36 Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

11:33 Ο στρατός της Ουκρανίας υποστήριξε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

11:32 Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας θα αποφασίσει εάν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

11:31 Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

11:30 Βουτιά προς τις 910 μονάδες καταγράφει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο προσπαθεί να ανακόψει τους κλυδωνισμούς που δέχονται οι αγορές παγκοσμίως στο περιθώριο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,35% στις 917,20 μονάδες, με τον τζίρο ήδη να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.

11:23 «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

11:10 Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας, δεν μετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε το πρωί η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία χρησιμοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για την εισβολή της.

10:50 Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων στο Κίεβο, οι πολίτες εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα

10:35 Νέα, επείγουσα, ειδοποίηση προς τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, εξέδωσε πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

10:25 Πανικός επικρατεί στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Ο αυτόπτης μάρτυρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι τα παράθυρα στο κτίριο όπου διαμένει τρέμουν από τις εκρήξεις. Την ίδια ώρα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού εναντίον υποδομών.

10:20 Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραφε απώλειες 4,19%, αυτό της Φρανκφούρτης 4,39% αυτό του Λονδίνου 2,55%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωνε βουτιά 3,52%.

10:14 Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος της Μόσχας, συγκαλεί τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

10:12 Το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και του ευρώ την πέμπτη σε μια διαπραγμάτευση με έντονες διακυμάνσεις αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία, μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Στις 9:20 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση 8% έναντι του δολαρίου στα 87,55, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 89,60. Το ρωσικό νόμισμα σημείωσε απώλειες 6,3% στα 97,51 έναντι του ευρώ, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως το επίπεδο των 99,99.

10:05 Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για οκτώ νεκρούς και εννέα τραυματίες από την πλευρά των Ουκρανών

09:59 Χώρες της κεντρικής Ευρώπης καταδίκασαν σήμερα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με την Πολωνία να ζητά τις «σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας και τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για «βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας». Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες τους χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία εκτός της Τσεχίας και της Βουλγαρίας, έχουν επίσης ξεκινήσει προετοιμασίες για να υποδεχθούν πιθανόν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

09:58 Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα. «Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες. Βάσει συμφωνίας του 1936 η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων, αν θεωρήσει ότι απειλείται ή στη διάρκεια πολέμου.

09:45 Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ η επιχείρηση ολοκληρώθηκε υποστηρίζοντας ότι οι περιοχές βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχό τους και οι ουκρανικές δυνάμεις απομακρύνονται από τα σημεία που είχαν μέχρι πρότινος στην κατοχή τους.

09:37 Η Ρωσία ανέστειλε την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα μέχρι νεωτέρας, δήλωσαν σήμερα στο Reuters πηγές της βιομηχανίας σιτηρών.

09:26 Ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά το διάγγελμα Πούτιν για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια. Η τιμή του Μπρεντ ανέβηκε στα 100,04 και μετά στα 103 δολάρια με την ανακοίνωση της απόφασης της Ρωσίας να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία

09:23 Συνεδριάζει εκτάκτως στις 10:30, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφειο Τύπου του πρωθυπουργού. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έρχεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

09:08 Το πρακτορείο μεταδίδει ότι ένα μεγάλο κονβόι με οχήματα, τανκ και στρατιώτες κατευθύνεται προς την μεγάλη πόλη της περιοχής του Ντονμπάς, η οποία φέρεται να είναι βασικός στόχος των αυτονομιστών του Ντονέτσκ. Την ίδια ώρα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις επικρατεί αυτή τη στιγμή ηρεμία και δεν ακούγονται σειρήνες ή βομβαρδισμοί.

 

08:51 Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.

08:40 Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

08:35 Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

08:27 Η πρώτη γραπτή δήλωση του Αμερικανού προέδρου αναφέρει ότι «όλες οι προσευχές του κόσμου είναι με τον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος υποφέρει από απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων».

08:25 Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία σε 5 περιφέρειες, αναφέρει η Κρατική Υπηρεσία Συνόρων: στο Λουγκάνσκ, Σάμι, Χάρκοβο, Ζιτομιρ και Τσερνίχιβ.

 

08:14 Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι εκρήξεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό.

08:01 Η Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε επιχείρηση για την ανακατάληψη των προσωρινά κατεχομένων εδαφών, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις της βάλλουν μόνο κατά στρατιωτικών στόχων, ενώ καλού τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους.

Αντίστοιχη επιχείρηση έχουν ξεκινήσει και οι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ.

07:45 Στις πέντε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, με νέο έκτακτο διάγγελμα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter