Η Κεραμέως φορτώνει τον μισό ποινικό κώδικα σε φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η Κεραμέως φορτώνει τον μισό ποινικό κώδικα σε φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

H «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας» με ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός πως οκτώ φοιτητές, οι οποίοι είναι εκλεγμένα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σχολών τους, έχουν επωμιστεί το βάρος κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα δια χειρός Νίκης Κεραμέως.

Η ομάδα των δικηγόρων επισημαίνει πως ενώ οι φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία της σχολής «διότι καθηγητής της Σχολής κατέβαζε αφίσες που είχαν κολλήσει φοιτητές και τους απειλούσε με πειθαρχικές ποινές, ενώ ακολούθως ο Κοσμήτορας της Σχολής κάλεσε φοιτητή για παροχή εξηγήσεων για “αφισορρύπανση”», μια εκ των κατηγοριών που αποδίδεται στα παιδιά, συγκεκριμένα εκείνη της αρπαγής συνήθως αφορά σε πράξεις, όπως ληστείες τραπεζών, ληστείες με ομήρους για λύτρα. Όπως τονίζεται η κατηγορία αυτή είναι που εκκίνησε την προκαταρκτική εξέταση, η οποία ήρθε με εντολή της ίδιας της Υπουργού.

Δήλωση δικηγόρων, πρώην και νυν μελών ΔΣ Δικηγορικών Συλλόγων, αναφορικά με την προκαταρκτική εξέταση σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Όσοι και όσες νομικοί υπογράφουμε αυτή τη δήλωση εκφράζουμε την έκπληξη και την ανησυχία μας για το ότι 8 φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, εκλεγμένα μέλη διοικητικών συμβουλίων και Πρόεδροι των φοιτητικών τους συλλόγων, βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες, όπως το κακούργημα της αρπαγής και η διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, για μια παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων στον Κοσμήτορα Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με ζητήματα συνδικαλιστικών ελευθεριών και συγκεκριμένα διότι καθηγητής της Σχολής κατέβαζε αφίσες που είχαν κολλήσει φοιτητές και τους απειλούσε με πειθαρχικές ποινές, ενώ ακολούθως ο Κοσμήτορας της Σχολής κάλεσε φοιτητή για παροχή εξηγήσεων για «αφισορρύπανση».

Το άρθρο 322 ΠΚ (αρπαγή) για το αδίκημα του οποίου έχουν κληθεί ως ύποπτοι οι 8 φοιτητές, αποσκοπεί στον κολασμό συμπεριφορών μακρόχρονης απαγωγής και στέρησης ελευθερίας και προστασίας της πολιτείας, πράξεων δηλαδή  ιδιαίτερης κοινωνικής απαξίας, όπως η με τη βία κράτηση ομήρων για λύτρα, ληστείες τραπεζών με κράτηση ομήρων ή αρπαγή γυναικών προς εξαναγκαστική σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευσή τους. Τυχόν εφαρμογή αυτών των διατάξεων στην περίπτωση μίας συνδικαλιστικής κινητοποίησης, πέραν του ότι παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια αναλογικότητας, οδηγεί στην εξίσωση εντελώς ανόμοιων και ασύμμετρων κοινωνικών συμπεριφορών και συκοφαντεί βάναυσα τις φοιτητικές κινητοποιήσεις εξισώνοντάς τις με βαριές εγκληματικές πράξεις. Αφενός υποτιμά την απαξία των συμπεριφορών κατά των οποίων πράγματι στρέφονται οι διατάξεις αυτές, αφετέρου, και κυρίως, αναδεικνύει μια ανησυχητική οπτική για τα όρια άσκησης θεμελιωδών και συνταγματικώς προστατευόμενων δικαιωμάτων όπως η συνδικαλιστική ελευθερία.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ότι η προκαταρκτική εξέταση εκκίνησε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της ίδιας της Υπουργού Παιδείας με αφορμή δημοσιεύματα και χωρίς καν τα ακαδημαϊκά αρμόδια όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης να θέσουν ποτέ τέτοιο ζήτημα. Μια έξωθεν παρέμβαση που μετέφερε στο χώρο της ποινικής διερεύνησης μια υπόθεση φοιτητικών διεκδικήσεων, αυτομάτως δημιουργεί αλγεινή εντύπωση ως προς τις στοχεύσεις και τους σκοπούς της. Και μόνο το ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικώς 8 νέοι και νέες, φοιτητές και εκλεγμένοι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, και δη για αδικήματα που επισύρουν πολυετή  κάθειρξη, ακριβώς για την συνδικαλιστική τους πρακτική, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σηματοδοτεί  μία επικίνδυνη αντιδημοκρατική διολίσθηση και έναν τρομακτικό περιορισμό των παραδεδεγμένων ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Γιάννα Κούρτoβικ, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Δημήτριος Λυρίτσης, μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Κώστας Παπαδάκης, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Βασίλης Παπαστεργίου, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α., μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη

Δημήτρης Σαραφιανός, μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Αγγελική Σεραφείμ, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Θεόδωρος Συμεωνίδης, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κουρουνδής, πρ. μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Γεώργιος Λογοθέτης, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Ευκλείδης Μακρόγλου, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Καλλιθέα (Έλλη) Μέλλιου, μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Χρήστος Μπακέλλας, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Βασίλης Τσιγαρίδας, μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Μανώλης Παπαδομανωλάκης, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων

Μανόλης Ατσαλής, πρ. μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Οδυσσέας Καλομοίρης, μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Χάρης Λαγουδάκης Χρονάκης, μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Γιάννης Λεβέντης, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Θεόδωρος Τερζάκης, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Μιχάλης Σαρχιανάκης, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Πέτρος Παπαδόπουλος, γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας.

*Το κείμενο είναι ανοιχτό προς υπογραφή από δικηγόρους και νομικούς 

Μυστικά & Documento

20/11/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter