Η Κομισιόν έχει σχέδια για επενδύσεις €13 δις σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

Η Κομισιόν έχει σχέδια για επενδύσεις €13 δις σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

Τη στιγμή που η σύνοδος για το κλίμα στην Γλασκώβη κάνει δειλά αλλά σταθερά βήματα προς την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων από την οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκοπό να «ρίξει» 13 δις ευρώ σε έργα για το φυσικό αέριο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από ευρωβουλευτές.

Περιβαλλοντική ανακολουθία

Η ανησυχία που εξέφρασαν την Πέμπτη στο ευρωκοινοβούλιο οι εκπρόσωποι των χωρών προέκυψε από την λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (projects of common interest –PCI) στην οποία περιέχονται έργα για την ενεργειακή διασύνδεση των χωριστών εθνικών συστημάτων των μελών της ΕΕ. Η λίστα που διέρρευσε από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Euractiv είναι η πέμπτη του είδους της και εάν εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα μπορεί να δώσει fast track ώθηση σε έργα που δεν συνάδουν με τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές.

Είχε γίνει αίτηση να συμπεριληφθούν στη λίστα εβδομήντα τέσσερα έργα, εκ των οποίων τα 30 έχουν επιλέχθηκαν και αναμένεται να λάβουν χρηματοδότηση €13 δις. Η οργάνωση «Φίλοι της Γης» αναφέρει ότι πολλές ΜΚΟ κατηγορούν την Κομισιόν ότι συνέταξε την λίστα με τα έργα χωρίς διαφάνεια -επηρεασμένη από το ισχυρό λόμπι του φυσικού αερίου ENTSOG- ενώ έρευνα του Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη θέτουν εν αμφιβόλω την διαδικασία επιλογής. Να σημειωθεί ότι τα έργα της λίστας πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων, όμως από την ανωτέρω έρευνα, προκύπτει ότι η βιωσιμότητά τους είναι το λιγότερο αμφίβολη.

Η λίστα αυτή έρχεται τη στιγμή που ο επίτροπος της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση, Φρανς Τίμερμανς, πιέζει τους ηγέτες του κόσμου για μεγαλύτερες δεσμεύσεις σχετικά με τους στόχους μείωσης των ρύπων. Η αντίφαση αυτή της ενωμένης Ευρώπης έκανε την γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να γράψει ότι «οι άνθρωποι στην εξουσία μπορούν να ξεφύγουν σχεδόν από τα πάντα. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πουν κάποιες όμορφες λέξεις και ότι θα δουλέψουν μαζί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Εκπομπές όσο της Αυστρία και την Δανίας

Οι αγωγοί φυσικού αερίου, οι τερματικοί σταθμοί LNG και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη λίστα θα παράγουν περισσότερες εκπομπές από ό,τι η Αυστρία και η Δανία μαζί, σύμφωνα με ανάλυση της Global Witness, μιας διεθνούς ΜΚΟ.

5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί για την επέκταση του ευρωπαϊκού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου και τερματικών εισαγωγών από το 2013, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, η οποία λέει ότι το 40% της χρηματοδότησης της ΕΕ που διατίθεται για έργα στον κατάλογο έχει διατεθεί για αέριο. Υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτά τα χρήματα θα χαθούν καθώς η Ευρώπη απομακρύνεται από το φυσικό αέριο, καθιστώντας ένα μεγάλο μέρος των υποδομών περιττές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter