Η Novartis έχει φακελώσει τον Κώστα Βαξεβάνη και το Documento!

Η Novartis έχει φακελώσει τον Κώστα Βαξεβάνη και το Documento!

Η Novartis έχει φακελώσει το Documento και τον Κώστα Βαξεβάνη όπως προκύπτει από τα εμπιστευτικά έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά την έφοδο των δικαστικών αρχών στα γραφεία της πολυεθνικής.

Σε πολυσέλιδη αναφορά, με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2017, λίγες ημέρες, μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Documento για το σκάνδαλο Novartis, αναφέρονται αναλυτικά τα ρεπορτάζ της εφημερίδας ενώ γίνονται ακόμα και εκτιμήσεις για τις ενδεχόμενες πηγές των στοιχείων.

Τα εμπιστευτικά έγγραφα παραδόθηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής από την εισαγγελία Διαφθοράς.

Ειδικά για το Documento οι «ασφαλίτες» της πολυεθνικής αναφέρουν:

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αναφέρεται ότι έχει σχέσεις με την εφημερίδα Documento. Η εφημερίδα ανήκει στον Κ. Βαξεβάνη, δημοσιογράφο που έχει αποκαλύψει ονόματα και έχει ήδη καλύψει εκτενώς το θέμα. Τα ρεπορτάζ του Documento βασίζονται ενδεχομένως σε διαρροή από το γραφείο του Πολάκη.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν στον Βαξεβάνη επιτίθενται επίσης ευθέως στον Άδωνη Γεωργιάδη (πρώην υπουργό Υγείας κατά την περίοδο 2013-2014) και σημερινό αντιπρόεδρο του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Το Documento και ο Κώστας Βαξεβάνης

Το Documento είναι μια εφημερίδα που είναι φίλα προσκείμενη προς την σημερινή κυβέρνηση και θεωρείται ένα μέσο που βγάζει θέματα τα οποία προωθούν την ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, ξεκίνησε ως πολεμικός ανταποκριτής και στη συνέχεια εστίασε στην ερευνητική δημοσιογραφία με στόχο την αποκάλυψη μεγάλων ιστοριών διαφθοράς. Έχει τη φήμη ενός δημοσιογράφου που του αρέσει να πιστεύει ότι εξυπηρετεί τη δικαιοσύνη για την κοινωνία.

Ρεπορτάζ του Documento έχει εμπλέξει επίσης τον καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Καραμανλή (Νέα Δημοκρατία 2004-2009). Αναφέρεται μεταξύ αυτών που διαμορφώνουν την τιμολόγηση της φαρμακοβιομηχανίας και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν στενή σχέση με τη Novartis.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Νίκος Μανιαδάκης είχε μαζί με τη σύζυγό του Χριστίνα Φαρμάκη εταιρεία που διενήργησε μελέτες για λογαριασμό της Novartis, κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ο Ν. Μανιαδάκης είχε ενεργό ρόλο συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των φαρμακευτικών πολιτικών στις διαπραγματεύσεις με Τρόικα (όπως αναφέρθηκε σε συνεργασία με τους πρώην υπουργούς Υγείας, Α. Γεωργιάδη, Α. Βορίδη – και οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας).».

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter