«Αναπόφευκτη σύγκρουση» αν αναπτυχθούν νατοϊκά στην Ουκρανία, λέει η Μόσχα – Διαφοροποιήσεις συμμάχων

«Αναπόφευκτη σύγκρουση» αν αναπτυχθούν νατοϊκά στην Ουκρανία, λέει η Μόσχα – Διαφοροποιήσεις συμμάχων

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων για να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

«Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)».

«Οι χώρες αυτές πρέπει επίσης να το αξιολογήσουν και να το γνωρίζουν, αναρωτώμενες αν αυτό ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους, καθώς και στα συμφέροντα των πολιτών των χωρών τους», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Το σχόλιο του Μακρόν

Τα σχόλια του Μακρόν έγιναν στο τέλος της συνόδου κορυφής στο Παρίσι, όπου οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς το Κίεβο. Ο Μακρόν δήλωσε ότι η ήττα της Ρωσίας είναι «απαραίτητη» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης και ότι οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν το θέμα των δυτικών στρατευμάτων με «πολύ ελεύθερο και άμεσο» τρόπο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Περισσότερα ΕΔΩ

Άμεσες οι αντιδράσεις

Οι δηλώσεις μακρόν πυροδότησαν σειρά αντιδράσεων με τους δυτικούς συμμάχους να αποστασιοποιούνται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι ηγέτες στο Παρίσι συμφώνησαν ότι «όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία», αλλά ότι «ένα πράγμα είναι σαφές: Δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα από τα ευρωπαϊκά κράτη ή το ΝΑΤΟ».

Άρνηση και από τον πρωθυπουργό της Σουηδίας. «Δεν είναι καθόλου σχετικό αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή είμαστε πλήρως απασχολημένοι με την αποστολή προηγμένου υλικού από τη Σουηδία στην Ουκρανία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερον. Περισσότερα ΕΔΩ

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσαν επίσης ότι δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σϊγιαρτο δήλωσε ότι η Βουδαπέστη, η οποία έχει κολλήσει πιο στενά με τη Μόσχα από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, «δεν είναι πρόθυμη να στείλει ούτε όπλα ούτε στρατιώτες στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι η θέση της χώρας σε αυτό το θέμα είναι «σαφής και σταθερή».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σχεδιάζει μια «μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη» στρατευμάτων στην Ουκρανία πέραν του «μικρού αριθμού» ατόμων που βρίσκονται ήδη εκεί για να υποστηρίξουν τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ισπανία διαφωνεί με τη γαλλική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία και θέλει η βοήθεια να περιοριστεί στην αποστολή περισσότερων όπλων και άλλου υλικού στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία.

Αρνητική και η Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Παρίσι  να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας».  Περισσότερα ΕΔΩ

Τι λέει το ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο Associated Press ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή στρατευμάτων μάχης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας». Ο ίδιος ωστόσο  είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που όπως όλα δείχνουν θα αποκτήσει σύντομα η Ουκρανία να χτυπήσουν και ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους.  Περισσότερα ΕΔΩ 

Η Σλοβακία είχε ανοίξει αρχικά το θέμα

Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά δημοσίως από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος δήλωσε ότι ένα «διαβαθμισμένο έγγραφο» πριν από τη σύνοδο κορυφής είχε αφήσει να εννοηθεί «ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία σε διμερή βάση».

Ο Φίκο είχε δηλώσει ότι πιστεύει πως τέτοιες διμερείς συμφωνίες θα «κλιμακώσουν σε τεράστιο βαθμό τις εντάσεις» και θα θέσουν κινδύνους για την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι «κανένας στρατιώτης από τη Σλοβακία δεν θα πάει στην Ουκρανία». Περισσότερα ΕΔΩ

Θετικό το ότι άνοιξε η συζήτηση, λέει η Ουκρανία

Θετικό χαρακτήρισε σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι άνοιξε μια συζήτηση στη Δύση όσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι δείχνει επίγνωση του κινδύνου που θέτει για την Ευρώπη η ρωσική επιθετικότητα.

«Αυτό δείχνει, πρωτίστως, απόλυτη επίγνωση των κινδύνων που θέτει στην Ευρώπη μια μιλιταριστική, επιθετική Ρωσία», υπογράμμισε ο Μιχάιλο Ποντολιάκ σε γραπτή του δήλωση, στην οποία σχολιάζει τη δήλωση Μακρόν.

«Το ότι άνοιξε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο άμεσης υποστήριξης της Ουκρανίας με ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθυμία να δοθεί η σωστή έμφαση, να σηματοδοτηθούν σαφέστερα οι κίνδυνοι», πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.

Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε επίσης ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Διαβάστε επίσης:

Πακιστάν: Κατηγορούμενος για νέες υποθέσεις διαφθοράς ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν και η 3η σύζυγός του

Die Welt: «Ο Όρμπαν ανοίγει το δρόμο για ένα νέο ΝΑΤΟ»

Μάρτυρας εμπλέκει εργαζόμενους της ισραηλινής πρεσβείας στη διακίνηση κοκαΐνης του πρώην προέδρου της Ονδούρας

Βρυξέλλες: Η μαχητική διαδήλωση των αγροτών σε φωτογραφίες (Photos)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter