Η χρήση ναρκωτικών στο Γ΄ Ράιχ

Η χρήση ναρκωτικών στο Γ΄ Ράιχ

Το βιβλίο «Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το πρώτο βιβλίο έρευνας του Γερμανού δημοσιογράφου και μυθιστοριογράφου Νόρμαν Οχλερ αφορά το θέμα της χρήσης ναρκωτικών από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, θέμα για το οποίο ελάχιστα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα. Ηδη από τη δεκαετία του 1920 κατά τη περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης η χρήση ναρκωτικών ήταν ευρέως διαδεδομένη στα λαϊκά στρώματα, τα οποία έβρισκαν στις ουσίες της νεωτερικότητας (μορφίνη, ηρωίνη, κοκαΐνη) διέξοδο στα κοινωνικά προβλήματα που είχαν γιγαντωθεί.

Στη Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930, παρά την αυστηρή πολιτική που είχαν επιβάλει οι ναζί κατά των ναρκωτικών, ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής η μεθαμφεταμίνη, η οποία κυκλοφορούσε με την εμπορική ονομασία Pervitin. Η ουσία αυτή, που σήμερα θεωρείται παράνομη σε όλο τον κόσμο, διαδόθηκε αργότερα στις υπό κατοχή χώρες και χρησιμοποιήθηκε από τους στρατιώτες στο μέτωπο.

Ο Νόρμαν Οχλερ συνάντησε αυτόπτες μάρτυρες, ιστορικούς και γιατρούς και παράλληλα έκανε έρευνα σε γερμανικά και αμερικανικά αρχεία, αποκαλύπτοντας ότι η χρήση ναρκωτικών είχε εξαπλωθεί σε όλα τα κλιμάκια της κοινωνίας και της ναζιστικής ιεραρχίας. Ο ίδιος ο Χίτλερ έκανε μακροχρόνια χρήση των «πολύχρωμων χαπιών» που του συνταγογραφούσε ο προσωπικός του γιατρός, ένα κοκτέιλ ουσιών που τον κρατούσαν στα πόδια του παρά τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε – από τον Αύγουστο του 1941 έως τον Απρίλιο του 1945 (δηλαδή σε 1.349 μέρες) του είχαν εγγραφεί φάρμακα 1.100 φορές, ενώ είχαν προστεθεί άλλες περίπου 800 ενέσεις.

Το βιβλίο, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και πρόκειται να γίνει ταινία από την Paramount Pictures, κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση των Χρήστου Κοκκολάτου και Βασίλη Τσαλή.

Info

Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ

Νόρμαν Οχλερ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μεταίχμιο

ISBN: 978-618-03-1110-5

ΣΕΛ: 416

ΤΙΜΗ: 18,80

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter