ΗΠΑ – Εκλογές στη Βιρτζίνια: «Δημοψήφισμα» για τον Μπάιντεν;

ΗΠΑ – Εκλογές στη Βιρτζίνια: «Δημοψήφισμα» για τον Μπάιντεν;

Οι εκλογές για τον κυβερνήτη στην πολιτεία της Βιρτζίνια έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα επάνω της καθώς θεωρείται από πολλούς ως ένα δημοψήφισμα για την αποδοχή των πολιτικών του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος παλεύει τόσο με τους Ρεπουμπλικάνους όσο και με το ίδιο του το κόμμα να περάσει τα πακέτα κοινωνικών δαπανών και ανοικοδόμησης των υποδομών. Οι εκλογές στη Βιρτζίνια, και στο Νιου Τζέρσεϊ, θεωρούνται βαρόμετρο καθώς είναι οι μοναδικές που γίνονται σε πολιτειακό επίπεδο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε μια παραδοσιακά ρεπουμπλικανική πολιτεία που από το 2008 ψηφίζει Δημοκρατικούς υποψηφίους προέδρους, στις εκλογές του 2020 ο Μπάιντεν πήρε την πολιτεία με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο Γκλεν Γιάνγκκιν, ο υποψήφιος κυβερνήτης για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με βραχεία κεφαλή του Δημοκρατικού υποψηφίου, Τέρι Μακόλιφ, ο οποίος έχει διατελέσει κυβερνήτης της Βιρτζίνια από το 2014 μέχρι το 2018. Έκπληξη προκαλεί ότι η ρητορική της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας συνεχίζει να υπάρχει στον πολιτικό διάλογο, με τις προσωπικές επιθέσεις και την έλλειψη πολιτικών προγραμμάτων να είναι φανερές.

Πολιτική συγκυρία

Σε ένα πολιτικό κλίμα ήδη τεταμένο από την άρνηση του πρώην προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του –που οδήγησε στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου-, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ανεβάσει τους τόνους εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε θέματα όπως οι υποχρεωτικοί περιορισμοί λόγω κορονοϊού, ο πληθωρισμός και οι υψηλές τιμές αερίου.

Από την άλλη πλευρά, ο ενθουσιασμός των ψηφοφόρων του Μπάιντεν έχει μειωθεί αφού ο αμερικανός πρόεδρος έχει αναγκαστεί από την κεντρώα τάση του κόμματός του να βάλει πολύ νερό στα νομοσχέδια που είχε προαναγγείλει για τις κοινωνικές δαπάνες και την ανοικοδόμηση των υποδομών. Έχοντας ισχνή πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων και ισοπαλία στην Γερουσία, ο Μπάιντεν χρειάζεται και την τελευταία ψήφο για να περάσει την ατζέντα του, ενώ είναι ευάλωτος στις πιέσεις της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός του. Η ψήφιση των νομοσχεδίων έχει αναβληθεί πολλάκις μέχρι στιγμής, ενώ το κονδύλι για τις κοινωνικές δαπάνες έχει περικοπεί κατά 50%.

Η παράδοση

Τα τελευταία σαράντα χρόνια η Βιρτζίνια είναι κάτι σαν βήμα διαμαρτυρίας για να εκφράσουν οι ψηφοφόροι την δυσαρέσκειά τους στον εκλεγμένο πρόεδρο. Πηγαίνοντας πίσω στα χρόνια του Ρήγκαν, η πολιτεία έβγαλε τρεις διαδοχικές φορές Δημοκρατικούς κυβερνήτες τη δεκαετία του 80’. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, την εποχή του Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο, οι ψηφοφόροι της Βιρτζίνια εξέλεξαν δύο διαδοχικές φορές Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες. Μετά την πρώτη εκλογή του Μπους του νεότερου, εξελέγη Δημοκρατικός κυβερνήτης ενώ το ίδιο συνέβη και μετά την επανεκλογή του. Το φαινόμενο επαναλήφθηκε μετά την πρώτη εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και του Ντόναλντ Τραμπ. Η μόνη φορά που δεν επαναλήφθηκε ήταν όταν ο τωρινός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τέρι Μακόλιφ, κέρδισε την πρώτη του θητεία ως κυβερνήτης το 2013, ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του Ομπάμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter