Ιδού το επιτελικό κράτος: Στις 22 Ιουλίου υπέγραψαν τη σύμβαση για επιβραδυντικό υγρό στα αεροσκάφη Air Tractor

Ιδού το επιτελικό κράτος: Στις 22 Ιουλίου υπέγραψαν τη σύμβαση για επιβραδυντικό υγρό στα αεροσκάφη Air Tractor

Με μεγάλη καθυστέρηση κινήθηκε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ότι αφορά την προμήθεια επιβραδυντικού υγρού για τα αεροσκάφη τύπου Air Tractor ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά στη μάχη της Πυρόσβεσης. Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια η σχετική σύμβαση υπεγράφη με ιδιωτική εταιρεία στις 22 Ιουλίου, αντί να είχε υπογραφεί με το που μισθώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Είναι ένα ακόμη απτό παράδειγμα στο πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κρατικός μηχανισμός στο κομμάτι της πυρόσβεσης.

Δείτε επίσης: Αχρήστευσαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, στις 22 Ιουλίου υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της  Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της εταιρείας «AK AVIATION SUPPORT SERVICES EE». Η σύμβαση αφορούσε στην «παροχή υπηρεσιών πρόσμιξης, πιστοποίησης ποιότητας ελέγχου μίγματος και φόρτωσης/πλήρωσης μακροπρόθεσμου επιβραδυντικού συμπυκνώματος για χρήση από τα αεροσκάφη Air Tractor τύπου ΑΤ-802, μέσω εξειδικευμένου προσωπικού/χειριστών της μονάδας εγκατάστασης πρόσμιξης, για την κάλυψη των εκτάκτων και κατεπειγουσών επιχειρησιακών αναγκών δασοπυρόσβεσης του Πυροσβεστικού Σώματος». Με απλά λόγια τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα εφοδιαστούν με επιβραδυντικό υγρό ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Η αξία της σύμβασης ανήλθε σε18.660 ευρώ. Είναι ερώτημα γιατί αποφασίστηκε με τόσο μεγάλη καθυστέρηση η προμήθεια του επιβραδυντικού υγρού και ενώ ήδη είχαν εκδηλωθεί μία σειρά από πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Όλα αυτά ενώ μόλις στις 7 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε τους πολίτες πως όλα ήταν έτοιμα για το φετινό καλοκαίρι σε ότι αφορά το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης και αντιπυρικής προστασίας.

00000Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που ξέσπασαν στις περιοχές του Δήμου Σαρωνικού, του Λουτρακίου και σε Δερβενοχώρια – Μάνδρα τα Air Tractor δεν μπορούσαν να γεμίσουν με νερό από τη θάλασσα παρά μόνο από τη λίμνη Μαραθώνα ή από το αεροδρόμιο του Τατοΐου λόγω των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στη μάχη της κατάσβεσης. Ολα αυτά την ώρα που το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος εξέδωσε την εγκύκλιο-οδηγία για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης λίγες μέρες μόλις πριν από το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών, ενώ αλαλούμ επικράτησε και με τον εναέριο συντονισμό των αεροσκαφών σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην πυρκαγιά στο Λουτράκι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter