Ικαρία: Δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτραπεί η μετακίνηση της μίας διαθέσιμης γιατρού από τις Ράχες (Video)

Ικαρία: Δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτραπεί η μετακίνηση της μίας διαθέσιμης γιατρού από τις Ράχες (Video)
Photo Credit: Unsplash

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι κάτοικοι της Ικαρίας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου στις Ράχες. Η γενική ιατρός, στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο των Ραχών, Σταματία Ζουμπουλέλη μίλησε στην ΕΡΤ για τις ελλείψεις του ιατρείου αλλά και για το γεγονός ότι την μετακινούν για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, με αποτέλεσμα να μένει χωρίς ιατρική κάλυψη μεγάλο μέρος του νησιού.

«Το Περιφερειακό Ιατρείο καλύπτει πολλούς υπερήλικες και πολλά μικρά παιδιά. Συνολικά παρέχεται ιατρική φροντίδα σε 2.500 ανθρώπους, που το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός τριπλασιάζεται… τουλάχιστον. Το συγκεκριμένο Ιατρείο, ως Πολυδύναμο θα έπρεπε να έχει έναν γενικό ιατρό, έναν παιδίατρο, έναν νοσηλευτή και έναν βοηθό εργαστηρίου. Αν’ αυτού έχει έναν γενικό γιατρό, που δεν έχει την θέση του μόνιμου ιατρού, αλλά του αγροτικού… Επομένως, όλες αυτές οι θέσεις είναι ακάλυπτες και έχει γίνει μόνο μία προκήρυξη το 2017», αναφέρει η κ. Ζουμπουλέλη.

«Ζητάμε στελέχωση, στελέχωση του Κέντρου υγείας, που απέχει μισή ώρα, στελέχωση του Ιατρείου. Επισημαίνω, ότι το ασθενοφόρο από εδώ απέχει στην καλύτερη μισή ώρα, αν η βάρδια είναι στο Κέντρο Υγείας. Αν η βάρδια είναι στο Νοσοκομείο, το ασθενοφόρο απέχει μιάμιση ώρα. Καταλαβαίνετε, πως οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες για μας. Με αυτές τις συνθήκες ζητούν από ‘μένα κάνω πέντε εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, να λείπω από το χωριό τουλάχιστον πέντε ημέρες το μήνα και όλες αυτές τις υπόλοιπες ημέρες ζητούν από έναν άνθρωπο να δουλεύει 365 ημέρες», εξηγεί η κ. Ζουμπουλέλη.

ΠΟΕΔΗΝ: «Κάθε ημέρα και χειρότερα με την υγειονομική κάλυψη των νησιών»

Στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά η οποία δυστυχώς παραμένει στάσιμη και επικίνδυνη όσον αφορά την υποστελέχωση, νοσηλευτές και ασθενοφόρα κάνει λόγο η πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Σήμερα το 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία είναι ιδιωτικές δαπάνες. Η υγειονομική θωράκιση της χώρας και ειδικότερα των νησιών δεν πρόκειται να υπάρξει με τέτοιες δημόσιες δαπάνες Υγείας(5% του ΑΕΠ), δεν πρόκειται να υπάρξει με 45.000 οργανικές θέσεις κενές στα νοσοκομεία και 20.000 συμβασιούχους ξεκρέμαστους σε διαρκή ομηρία με συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων, με την παλινόρθωση του εργασιακού μεσαίωνα των εργολάβων και τη σταδιακή απόλυση 6.000 συμβασιούχων στη καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση. Δεν πρόκειται να υπάρξει υγειονομική θωράκιση με τέτοιους μισθούς (1.850 ευρώ το μήνα ο γιατρός, 800 ευρώ το μήνα ο νοσηλευτής και διασώστης, 650 ευρώ το μήνα ο τραυματιοφορέας».

Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτές οι συνθήκες κάνει το υγειονομικό προσωπικό να προτιμούν να πάνε να δουλέψουν στη Κύπρο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με πολλαπλάσιους μισθούς. «Η πολιτεία δεν είναι ειλικρινής απέναντι στους υγειονομικούς τους ήρωες όπως μας αποκαλούσαν του υγειονομικού πολέμου και μας χειροκροτούσαν. Δεν μονιμοποίησε τους συμβασιούχους, δεν μας ενέταξε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν μας αύξησε τους μισθούς. Γιατί να την πιστέψουμε τώρα;», σημειώνει.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ικαρία ο ίδιος αναφέρει:

«Στην Ικαρία οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είναι σε κινητοποιήσεις επειδή έχουν μείνει υγειονομικά ξεκρέμαστοι. Το νοσοκομείο έμεινε χωρίς κανέναν χειρουργό και έναν αναισθησιολόγο. Σε λίγες ημέρες φεύγει και ο μοναδικός ακτινοδιαγνώστης γιατρός λόγω παραίτησης. Δεν θα μπορούν να γίνονται αξονικές. Πως το νοσοκομείο αυτό θα προσφέρει δευτεροβάθμια περίθαλψη;Το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο των ραχών με 6.000 πληθυσμό το καλοκαίρι έχει μία γενική γιατρό η οποία με εντολή κάνει εφημερείες στο Κεντρο Υγείας Ευδήλου αφήνοντας χωρίς γιατρό τις Ράχες.Το κέντρο υγείας Ευδήλου με αντίστοιχο πληθυσμό έχει μόνο δύο γιατρούς έναν παθολόγο και έναν ακτινολόγο.Πως μπορεί να υπάρξει κάλυψη στις δύο αυτές περιοχές σε 24ωρη βάση με έναν ή δύο γιατρούς. Ασθενοφόρο ένα σε κάθε βάρδια και μερικές βάρδιες δύο. Οι καρότσες φορτηγών να είναι καλά;Όποιος αρρωστήσει πρώτος και σε αυτό το νησί θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter