Ισημερινός: Μαίνεται ο πόλεμος της κυβέρνησης με τα καρτέλ – Χιλιάδες στρατιώτες περιπολούν σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

Ισημερινός: Μαίνεται ο πόλεμος της κυβέρνησης με τα καρτέλ – Χιλιάδες στρατιώτες περιπολούν σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

Με χιλιάδες στρατιωτικούς να έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον Ισημερινό, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών. Παράλληλα, αναμένει και τη στήριξη των ΗΠΑ, που έχουν υποσχεθεί ότι θα συνδράμουν.

Περισσότεροι από 22.400 στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί και πραγματοποιούν περιπολίες στον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά, προχωρούν σε συλλήψεις και διεξάγουν επιχειρήσεις σε φυλακές.

«Θέλησαν να σπείρουν τον τρόμο, αλλά ξύπνησαν την οργή μας. Πίστευαν ότι θα καθυπότασσαν μια ολόκληρη χώρα και ξέχασαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι εκπαιδευμένος για τον πόλεμο», προειδοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας του Ισημερινού Τζιάν Κάρλο Λοφρέδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη μάχη του κατά των συμμοριών ο Ισημερινός θα λάβει τη στήριξη των ΗΠΑ. Η στρατηγός Λόρα Ρίτσαρντσον, επικεφαλής της νότιας διοίκησης των ΗΠΑ, και υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες “για να εξετάσουν με τους ομολόγους τους του Ισημερινού πώς να συνεργαστούν αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουν την απειλή των διαεθνοτικών εγκληματικών οργανώσεων”, ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ένταση και στις φυλακές

Την ώρα που στους δρόμους αστυνομικοί και στρατιωτικοί πραγματοποιούν μαζικά περιπολίες, η κατάσταση στις φυλακές είναι πολύ πιο δύσκολη, με την υπηρεσία διαχείρισης σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI) να κάνει χθες λόγο για ακόμη 39 δεσμοφύλακες που πιάστηκαν όμηροι σε επτά φυλακές. Συνολικά 178 δεσμοφύλακες και διοικητικό προσωπικό φυλακών κρατούνται όμηροι.

Επίσης η SNAI ανακοίνωσε ότι κρατούμενοι ανοίγουν πυρ εναντίον των ένοπλων δυνάμεων από τις φυλακές.

Την Πέμπτη, ο Νομπόα δήλωσε ότι, για να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, σκοπεύει να στείλει 1.500 Κολομβιανούς κρατούμενους στα σύνορα, επικαλούμενος «διεθνείς συμφωνίες». Η Κολομβία από την πλευρά της απέρριψε το μονομερές αυτό μέτρο και τόνισε ότι ουσιαστικά ο Ισημερινός θα απελευθερώσει τους κρατούμενους αυτούς.

Στον Ισημερινό υπάρχουν 36 φυλακές μέγιστης χωρητικότητας 30.200 ανθρώπων. Καταγραφή που πραγματοποιήθηκε το 2022 έδειξε ότι οι κρατούμενοι στον Ισημερινό φτάνουν τους 31.300, εκ των οποίων 3.200 αλλοδαποί.

Πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κυκλοφορούν σποραδικά, πανεπιστήμια και σχολεία έχουν στραφεί στην τηλεκπαίδευση, ενώ η τηλεργασία είναι πλέον κανόνας.

Από το μεσημέρι άρχισε να μεταδίδει εκ νέου πρόγραμμα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ισημερινού IC, με έδρα στην Γουαγιακίλ, όπου την Τρίτη είχαν εισβάλει ένοπλοι σε πλατό την ώρα ζωντανής μετάδοσης και κράτησαν ομήρους δημοσιογράφους, ενώ τραυμάτισαν δύο εργαζόμενους. «Σας ευχαριστούμε όλους για τα μηνύματα υποστήριξης! Ευχαριστούμε την αστυνομία και τον στρατό για τον επαγγελματισμό τους και την άψογη δουλειά τους», σχολίασαν οι παρουσιαστές.

Διαβάστε επίσης: Ισημερινός: Η χώρα στο έλεος συμμοριών – Καταδικάζει τη βία η ΕΕ – Ομοψυχία από την αντιπολίτευση

Ισημερινός: Ένοπλοι εισβάλλουν σε στούντιο (Video)

Ισημερινός: Συναγερμός μετά την απόδραση του διαβόητου «Φίτο» – Γιατί χαρακτηρίστηκε «υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter