Ισπανία: Εκτός Sumar οι Podemos, χωρίς να διακινδυνεύουν τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ισπανία: Εκτός Sumar οι Podemos, χωρίς να διακινδυνεύουν τον κυβερνητικό συνασπισμό

Σε μια κίνηση μεγάλου πολιτικού ρίσκου προχώρησε το κόμμα της κεντροαριστεράς στην Ισπανία. Οι Podemos ανακοίνωσαν την Τετάρτη την αποχώρησή τους από το κοινό σχήμα Sumar, της Γιολάντα Ντίαθ. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απέφυγε να σχολιάσει τη ρήξη, όμως παραδέχθηκε ότι «θα χρειαστούν λίγες διαπραγματεύσεις παραπάνω», σχετικά με την έγκριση του προϋπολογισμού.

Προαναγγελθέν τέλος

Για πολλούς στα ισπανικά Μέσα, η αποχώρηση των Podemos δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η δημόσια διαφωνία ανάμεσα σε στελέχη των δύο πολιτικών σχηματισμών κρατάει εδώ και μήνες, παρά τη συμφωνία για κοινή κάθοδο στις εκλογές της 23ης Ιουλίου και κοινή πορεία στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Επίσης, στις 26 Νοεμβρίου, όταν έγινε η παράδοση των νέων υπουργείων, οι δύο υπουργοί που προέρχονταν από τους Podemos, Ιόνε Μπελάρα (που είναι και επικεφαλής του κόμματος) και Ιρένε Μοντέρο ανέφεραν ότι «ο Σάντσεθ μας πέταξε έξω». Στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter, η Μπελάρα έγραψε ότι η απόφαση αποχώρησης ήταν «δύσκολη αλλά ουσιαστική», και ότι η Ισπανία χρειάζεται μια «φεμινιστική, οικολογική, μεταρρυθμιστική αριστερά».

Κανένα εμπόδιο

Την Τετάρτη, η Μπελάρα είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα έθετε εμπόδια στον Σάντσεθ ή το Sumar, αλλά ότι από εδώ και στο εξής, οι Podemos είναι «απλώς ένας ακόμη συνομιλητής με τον οποίο θα πρέπει επίσης να διαπραγματευτούμε τη νομοθετική ατζέντα», με πλήρη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων. Διαβεβαίωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Φέλιξ Μπολάνιος (Σοσιαλιστικό κόμμα) ότι η κυβέρνηση συνασπισμού δεν κινδυνεύει, καθώς μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στην υποστήριξη των πέντε εδρών του Podemos για να κυβερνήσει, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο EFE ότι οι πέντε υπουργοί του Sumar στη νέα κυβέρνηση δεν ανησυχούν επίσης για την πιθανότητα οι βουλευτές του Podemos να «μποϊκοτάρουν» οποιαδήποτε μελλοντικά μέτρα της προοδευτικής κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, οι πέντε βουλευτές των Podemos λένε ότι θέλουν να επικεντρωθούν στο ολοένα και υψηλότερο κόστος στέγασης, να προωθήσουν μια φεμινιστική ατζέντα και να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η Ισπανία θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία και τη Γάζα, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Συνεργασία υπό προϋποθέσεις

Πηγές των Podemos έχουν καταστήσει σαφές ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κερδίσει τις ψήφους του και ότι οι πέντε βουλευτές του θα διαδραματίσουν επίσης βασικό ρόλο στο νέο νομοθετικό σώμα, μαζί με τις καταλανικές αυτονομιστικές δυνάμεις Junts και ERC και τα βασκικά κόμματα PNV και EH Bildu, που εγγυώνται τη σταθερότητα της κυβέρνησης του Σάντσεθ.
Το Sumar, με επικεφαλής την κυβερνητική αντιπρόεδρο Γιολάντα Ντίαθ, παραμένει η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο αριθμός των εδρών του μειώθηκε από 31 σε 26 λόγω της αποχώρησης των Podemos. Οι πέντε βουλευτές των Podemos που αποχώρησαν από το Sumar δεν μπορούν να κάνουν ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών (15).

Διαβάστε επίσης:

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τον μαφιόζικο «στραγγαλισμό» του Documento

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ερντογάν – Συναντάται με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Photos – Video)

Εγκληματική ομάδα στην ΑΑΔΕ, προσπαθεί να εξοντώσει το Documento με εντολή Μαξίμου

Βρετανία: Νέοι μπελάδες για τον Σούνακ – Παραιτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter