Ιστορική συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Ιστορική συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Η πρόταση των ΗΠΑ για την επιβολή ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου τουλάχιστον στο 15% έλαβε τη σύμφωνη γνώμη χωρών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η νέα ρύθμιση στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος περιλαμβάνει τον δικαιότερο διαμοιρασμό κερδών ανάμεσα στα κράτη, ενώ παράλληλα θα μεταφερθούν ορισμένα φορολογικά δικαιώματα των μεγάλων πολυεθνικών σε αγορές όπου έχουν μεγάλη δραστηριότητα και κερδοφορία, δίχως να έχει σημασία εάν οι εταιρείες αυτές έχουν φυσική παρουσία εκεί.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου, ούτως ώστε να περιοριστεί τόσο ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών, αλλά και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ίσχυαν ως τώρα για τις πολυεθνικές.

Ο ΟΟΣΑ αισιοδοξεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, ούτως ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις εντός του 2023. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ο οποίος προβλέπει σε επίτευξη πλήρους συμφωνίας το φθινόπωρο.

Η εν λόγω πρόταση στηρίχθηκε από τις χώρες που απαρτίζουν τη G20, ωστόσο εννέα χώρες, μεταξύ αυτών η Ιρλανδία και η Ουγγαρία έθεσαν «βέτο».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter