Ιταλία: Με αστερίσκους η βοήθεια στο Κίεβο – «Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι»

Ιταλία: Με αστερίσκους η βοήθεια στο Κίεβο – «Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι»

Παρά τις εκκλήσεις του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, η τελευταία μόλις την περασμένη Δευτέρα προς τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι που έφτασε στο Κίεβο με νυχτερινό τρένο, η Ιταλία επιβραδύνει το όγδοο πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης.

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο δήλωσε ρητά, σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης, αυτό που ήδη πολλοί μάντευαν: «Δεν υπάρχει πολύ περισσότερο περιθώριο για αντιαεροπορική βοήθεια. Δεν έχουμε απεριόριστους πόρους». Αυτό που ήθελε εν ολίγοις να πει ο υπουργός είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα όπλα ή ευρώ για να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις για τις προμήθειες, αφού η κυβέρνηση πρέπει ήδη να τα βγάλει πέρα με μια δύσκολη εξίσωση για τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, η Μελόνι προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του πολέμου: «Είναι σωστό να τον υποστηρίζουμε, αλλά να προσέχουμε τις συνέπειες στην κοινή γνώμη».

Ο Κροζέτο σχολίασε την επίσκεψη του ομολόγου του: «Στο Κίεβο, ο υπουργός Ταγιάνι μίλησε για πολιτική επιλογή. Όταν μιλάμε για προμήθειες στην Ουκρανία, υπάρχουν δύο πτυχές: μια πολιτική και μετά υπάρχει το τεχνικό μέρος, για να δούμε τι μπορούμε να δώσουμε χωρίς να διακινδυνεύουμε την ανάγκη να διατηρούμε πάντα μια ιταλική άμυνα. Υπάρχει ένα συνεχές αίτημα από την ουκρανική πλευρά για βοήθεια, πρέπει να επαληθεύσουμε τι μπορούμε να δώσουμε σε σύγκριση με αυτό που θα χρειαζόταν: η διαθεσιμότητα του όγδοου πακέτου είναι εκεί, αλλά προς το παρόν είναι απλώς μια δήλωση πρόθεσης», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας στο Sky.

«Η Ιταλία έχει κάνει πολλά», συμπλήρωσε. «Έχει επικεντρωθεί πολύ στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να σταματήσει τις επιθέσεις σε αστικές περιοχές και ενεργειακές υποδομές, σε πόλεις, σε σχολεία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε απεριόριστους πόρους. Και από αυτή την άποψη, η Ιταλία έχει κάνει σχεδόν ό,τι μπορούσε να κάνει, δεν υπάρχει πολύς χώρος», υπογράμμισε με νόημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η βοήθεια στην Ουκρανία από την Ιταλία θα μπορούσε πολύ σύντομα να μειωθεί.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από την Ιταλία να συνεισφέρει ξανά στην αεράμυνα πόλεων που σφυροκοπήθηκαν από ρωσικά drone και πυραύλους. Η Ρώμη είχε ήδη στείλει το Samp-T τους τελευταίους μήνες. Η ιταλική εφημερίδα Repubblica επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ότι τα προηγούμενα επτά στρατιωτικά πακέτα έχουν σχεδόν εξαντλήσει το διαθέσιμο υλικό στις αμυντικές αποθήκες της χώρας. Επιπλέον, όπως όλα τα υπουργεία, έτσι και αυτό του Κροζέτο αντιμετωπίζει πρόβλημα προϋπολογισμού.

Η πρωθυπουργός, που έδωσε κι εκείνη συνέντευξη στο Sky, εστίασε στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της σύγκρουσης: «Συνεχίζω να είμαι πεπεισμένη ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας δεν είναι μόνο σωστή, αλλά και ο καλύτερος τρόπος για την υπεράσπιση του ιταλικού εθνικού συμφέροντος», είπε η Τζόρτζια Μελόνι, ωστόσο, πρόσθεσε: «Ο πληθωρισμός, οι τιμές της ενέργειας, η μετανάστευση είναι όλα συνέπειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, επηρεάζοντας τους πολίτες που αναπτύσσουν αντίσταση ή κινδυνεύουν να προκαλέσουν κούραση στην κοινή γνώμη. Εάν θέλουμε να υπερασπιστούμε σθεναρά την Ουκρανία – προειδοποιεί η πρωθυπουργός – πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή σε αυτές τις συνέπειες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter