Κασσελάκης: Η κοινωνία να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πιο δίκαιη οικονομία και πιο διαφανές κράτος (Video)

Κασσελάκης: Η κοινωνία να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πιο δίκαιη οικονομία και πιο διαφανές κράτος (Video)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής μονάχα αν η Νέα Δημοκρατία δεσμευτεί ότι θα την ψηφίσει. Ειδάλλως δεν ενδιαφέρεται για μια ακόμα κοκορομαχία, με ενδιαφέρει μόνο να νιώσουν δικαίωση οι συγγενείς των θυμάτων. Και όχι τα πολιτικά παιχνίδια ή το να γίνει μια ακόμα κοκορομαχία». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας το Σάββατο το βράδυ στον κρητικό τηλεοπτικό σταθμό CRETA.

Θέτοντας τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνεται και πραγματικά βλέπουμε μια μεγάλη δυναμική και σήμερα στο Ηράκλειο είδαμε ένα ρεύμα στην κοινωνία. Η κοινωνία μπορεί να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει μια οικονομία που θα είναι πιο δίκαιη, μια κοινωνία με μεγαλύτερη ευαισθησία, ένα κράτος το οποίο θα είναι πιο διαφανές, το οποίο δεν βασίζεται στους μηχανισμούς που υποστηρίζουν εκλογικές διαδικασίες και προπαγάνδα και πάνω απ’ όλα θα έχει Πρωθυπουργό στο μέλλον, ο οποίος σέβεται τον Έλληνα πολίτη και θα είναι πάντα στο πλευρό του. Θα είμαι μέσα στην κοινωνία, θα ακούω αδιαμεσολάβητα τον Έλληνα πολίτη. Το βλέπετε νομίζω όπου πάω ότι είμαι αληθινός, είμαι αυθεντικός και όσο και να με έχουν πολεμήσει, έχουμε αντέξει και χτίζουμε».

Για την πρόταση δυσπιστίας στη βουλή

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος και στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή για την πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας, σχολίασε σκωπτικά και την στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας: «Ζητάμε από τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί ότι δεν θα αμνηστεύσει τον Κώστα Καραμανλή. Διότι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εάν μπλοκάρει την παραπομπή του, αυτή η υπόθεση με τα ίδια στοιχεία δεν θα μπορεί να ξαναπάει στη δικαιοσύνη. Οι κατηγορίες είναι ξεκάθαρες. Δύο χρόνια αγνοούσε προειδοποιήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από το σωματείο των εργαζομένων. Και μετά από αυτά είδα στην τηλεόραση 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταχειροκροτούν τον Κώστα Καραμανλή σαν – επιτρέψτε μου να πω – πρόβατα στο μαντρί. Αυτός ο άνθρωπος δύο χρόνια είχε προειδοποιήσεις και δέκα μέρες πριν από το έγκλημα των Τεμπών ειρωνευόταν στην Βουλή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον είχαν ρωτήσει για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο. Ελεγε “Δεν ντρέπεστε να παρουσιάζετε τέτοιες αμφιβολίες στον κόσμο; Τέτοιους φόβους;”. Και δείτε τι έγινε. Και αυτή την στιγμή αυτός ο άνθρωπος είναι βουλευτής και προστατεύεται από τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας».

Για την απόφαση του ΣτΕ για τις υποκλοπές

Ο κ. Κασσελάκης τοποθετήθηκε και για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τον Νίκο Ανδρουλάκη στην προσφυγή του και έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση της ενημέρωσης όσων παρακολουθούνταν. Στην ερώτηση αν, μετά και από αυτήν την εξέλιξη, θεωρεί ότι ήταν ατυχής ο χαρακτηρισμός «εκβιαζόμενος» απάντησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να μηνύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον επικεφαλής της ΕΥΠ πολιτικά -το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ΕΥΠ, μην το ξεχνάμε- και δεν το έχει κάνει. Εύχομαι να το κάνει. Αν ήμουν στη θέση του, θα τον είχα μηνύσει εδώ και καιρό. Θέλω ο κ. Ανδρουλάκης να βρει το δίκιο του και τον παροτρύνω να αφοσιωθεί με τα δικά του ζητήματα αντί να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μακάρι να υπάρξει διαφάνεια και για τον ίδιο και για την χώρα μας. Επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε ακόμα τι έχει γίνει στην συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν γνωρίζουμε αν οι 93 στόχοι που δόθηκαν από την αρμόδια αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων στον Άρειο Πάγο συμπίπτουν με το ενιαίο κέντρο που πιθανώς υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τις επισυνδέσεις. Άρα λοιπόν έχουμε πολλά κεφάλαια ακόμα να διανύσουμε. Η προσωπική μου δέσμευση είναι ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση η θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας μας θα είναι το Α και το Ω. Το βλέπετε αυτό και με τη στάση μας στην Ευρώπη που παλεύουμε για το κράτος δικαίου και στα Τέμπη. Όταν ειρωνευόταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι “Δεν έχετε καν κατηγορίες”, του παρουσιάσαμε πολύ γρήγορα ένα κατηγορητήριο πολύ συγκεκριμένο, με 11 κακουργηματικές πράξεις για τον Κώστα Καραμανλή και τώρα «πετάνε την μπάλα στην εξέδρα». Άρα λοιπόν για εμάς το κράτος δικαίου και γενικότερα η αναθεώρηση των θεσμών και των ρυθμών της δικαιοσύνης ώστε να γίνει πραγματικά το τελευταίο αποκούμπι του Έλληνα, είναι προτεραιότητα».

Για την πρόσκληση διεθνών παρατηρητών στις εκλογές

Τέλος, αναφορικά με την πρόσφατη δήλωσή του για την πρόσκληση διεθνών παρατηρητών στις εκλογές, ο κ. Κασσελάκης εξήγησε: «Δεν ξέρω γιατί αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε τόσες αντιδράσεις, όταν ούτως η άλλως υπάρχουν παρατηρητές στις εκλογές, ήδη. Αυτό που είπα βασικά, ήταν ότι πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση γιατί είναι πρώτη φορά που στην Μεταπολίτευση που έχουμε δει υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων των συμπολιτών μας του εξωτερικού ψηφοθηρικούς λόγους. Μιλώ για την υπόθεση της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου για την οποία μάλιστα, η κυβέρνηση είπε ψέματα. Έχω την προσωπική πεποίθηση, ότι υπάρχει μια κουλτούρα εκμετάλλευσης του κρατικού μηχανισμού από τη Νέα Δημοκρατία. Μια κουλτούρα που βλέπει το κράτος ως λάφυρο. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και έχω ζητήσει μια ξεκάθαρη απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία. Έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκλογέων εσωτερικού; Προσωπικά δεδομένα; Ναι η όχι; Μην ξεχνάμε, το αδιάβλητο των εκλογών έχει πληγεί από τις επιλογές της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνοι διέρρευσαν και εργαλειοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων του εξωτερικού, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Φανταστείτε να γινόταν αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ, τι θα έλεγε η Νέα Δημοκρατία. Την λέξη “νοθεία” ουδέποτε την χρησιμοποίησα εγώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την χρησιμοποίησε τον Φλεβάρη του 2019. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζω ότι δεν θα αμφισβητήσω τις εκλογές».

Πού κινείται ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση σχετικά με το που τοποθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ο κ. Κασσελάκης απάντησε:

«Η πολιτική μας θέση είναι όλος ο κόσμος της Κεντροαριστεράς, όπως λέει και η διακήρυξή μας από τη Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο.

Μερικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν με το παραδοσιακό Κέντρο, είναι ότι είμαστε παρεμβατικοί για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Για το περιβάλλον, την κλιματική προσαρμογή δεν μπορούμε να περιμένουμε να υπάρχουν μερικά πακέτα για αντιπλημμυρικά, τα οποία μάλιστα να μην εκτελούνται όπως είδαμε στη Θεσσαλία και μετά να χρεώνεται η νέα γενιά 3 δις ευρώ. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα.

Για τη στέγη. Μια απλή ρύθμιση στις βίζες, στην Golden Visa ή στα Airbnb δεν επαρκεί. Πρέπει να χτίσουμε στέγη, με ένα στόχο αποκέντρωσης, όχι μια χώρα – μια πόλη και με ένα στόχο δημογραφικό. Θα είμαστε 6,5 εκατομμύρια Έλληνες μέχρι το 2050, εάν δεν αλλάξει αυτή η στρατηγική της χώρας μας όσον αφορά στη στέγη.

Εκεί τα τεράστια ζητήματα της κοινωνίας μας η Κυβέρνηση το κράτος ένα μεγάλο κράτος να το πούμε έτσι, έχει ευθύνη. Άρα το κράτος πρέπει να είναι παρεμβατικό, διαφανές, αποδοτικό, αλλά παρεμβατικό. Και αυτό είναι η σύγχρονη Αριστερά.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter