Kεντρική ή φυγόκεντρη Επιτροπή;

Kεντρική ή φυγόκεντρη Επιτροπή;

Με επίκεντρο τη διήμερη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, άνοιξε ο δρόμος για αποχωρήσεις μελών και στελεχών

Η κομματική συγκατοίκηση στον ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε για όσους και όσες ασφυκτιούν πολιτικά στη νέα Κουμουνδούρου και ήδη αποχώρησαν ή κινούνται προς την έξοδο. Οι συγκρουσιακές καταστάσεις κυριαρχούν. Μέλη και στελέχη που συσπειρώνονται στην αριστερή πτέρυγα/Ομπρέλα αλλά και ορισμένα γύρω από την ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου, που είναι σε αναμονή, προτάσσουν πλέον την πολιτική ανάγκη να εκπροσωπούνται μέσα σε ένα χώρο με αριστερή ταυτότητα, την οποία δεν βλέπουν πια να υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι μια διάσπαση… εν κινήσει, με διαφορετικές ταχύτητες στην επιλογή του χρόνου αποχώρησης όσων διαφωνούν με την πολιτική γραμμή του κόμματος μετά την ανάδειξη του Στέφ. Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Προάγγελος ήταν το κείμενο των 1.300 μελών της Ομπρέλας (πρώτο κύμα υπογραφών) με τίτλο «Διέξοδος Αριστερά». Καταλύτης η «σιδηρά» στάση Κασσελάκη, που όχι μόνο δεν έκανε πίσω στο αίτημα αποπομπής των τεσσάρων (Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Φίλης) αλλά αποφάσισε να επιβάλει τις διαγραφές διά δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών και φίλων του κόμματος.

Λίγα 24ωρα πριν από τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου είχαν πυκνώσει οι ψίθυροι για μαζική αποχώρηση μελών από οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, περιλαμβανομένων περίπου 39-40 μελών της ΚΕ που είτε ανήκουν στην Ομπρέλα –κάποιοι/ες παραμένουν εντός ΣΥΡΙΖΑ– είτε δεν ήταν ενταγμένοι/ες σε κάποια τάση. Παράλληλα, γινόταν πια λόγος για ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αρχής γενομένης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κριτική και μέτρα

Η τακτική Κασσελάκη για την επιβολή δημοψηφισματικών διαγραφών φούντωσε και την έτσι κι αλλιώς έντονη κριτική προς την ηγεσία από την τάση 6+6, ομάδα στην οποία μετέχουν η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος κ.ά. Ως μη αποδεκτή θεώρησαν την πρακτική αυτή και κάποιοι εκ των προεδρικών αλλά και στελέχη του κύκλου του Νίκου Παππά.

Παράλληλα, οι διαφωνούντες της αριστερής πτέρυγας και όχι μόνο απεγκλωβίστηκαν από το ζήτημα των υπό διαγραφή στελεχών, που θεωρούν ότι είναι σύμπτωμα της νέας αρχηγικής αντίληψης, και αναδεικνύουν ως ταυτοτικού χαρακτήρα την πολιτική αντίθεσή τους με τη στρατηγική της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ. Η ρήση τους «ο κύβος ερρίφθη!» για τη μαζική αποχώρησή τους είχε πρωθύστερη δυναμική. Αλλωστε ήδη από τις προηγούμενες μέρες δεν είχε αποτέλεσμα ούτε η προσπάθεια του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ενόψει ΚΕ είχε προτείνει μέτρα πολιτικού κατευνασμού και κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου προβάλλει τη συσπείρωση και τη διεύρυνση ως σημεία τομής για την επόμενη μέρα, ενώ κρίνει ως αναγκαία συνθήκη για την όποια ανάκαμψη το πολιτικό ξεκαθάρισμα με τους διαφωνούντες και την ενιαία κομματική έκφραση. Παράλληλα, διατηρεί την άποψη περί υπονόμευσης από χρόνια του Αλέξη Τσίπρα. Οι προεδρικοί επιμένουν ότι οι διαφωνούντες ακολουθούν συστηματικά τακτική κλιμάκωσης της έντασης.

Στρατηγική κλιμάκωσης

Μεταξύ στελεχών της αριστερής πτέρυγας επιλέχθηκε αρχικά η συμμετοχή στην πρώτη μέρα συνεδρίασης της ΚΕ. Ομως διαφοροποιήθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Π. Σκουρλέτης, που παραιτήθηκαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αποχώρησαν μία μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της ΚΕ. Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε για εκείνον. Στο μεταξύ είχαν υπάρξει αντιπερισπασμοί από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Βόρειας Αθήνας αλλά και από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις για παραπομπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ελενας Ακρίτα και Νίνας Κασιμάτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας επειδή στήριξαν δεξιό υποψήφιο δήμαρχο στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με το βλέμμα στην πλειοψηφία

Η πλειονότητα του στελεχιακού δυναμικού της Κουμουνδούρου αναζητά κοινό βηματισμό, έστω από διαφορετικούς δρόμους, ώστε να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφικά χαρακτηριστικά στην ελληνική κοινωνία, με απώτερο στόχο τη διεκδίκηση του ρόλου της κυβερνώσας κεντροαριστεράς. Οι τριγμοί είναι αναπόφευκτοι στο κομματικό οικοδόμημα – κέλυφος αδειανό από αριστερό αξιακό περιεχόμενο κατά την ορολογία στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης–, όχι λόγω αριθμητικών δεδομένων των διαφωνούντων με την πολιτική γραμμή της νέας ηγεσίας αλλά εξαιτίας της ασταθούς πολιτικής πορείας της νέας πλειοψηφίας που έχει εσωτερικές αντιθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύεται κομματικά ο ρόλος του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος είναι επικεφαλής στο Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς, στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων η Διάνα Βουτυράκου, η Φωτεινή Παντιώρα, ο Θέμης Μουμουλίδης και ο Χάρης Τσιόκας.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter