Έκτακτη προειδοποίηση για ισχυρή μαγνητική καταιγίδα: Φόβοι για μπλακ άουτ – Τι είχε γίνει το 2005 (Video)

Έκτακτη προειδοποίηση για ισχυρή μαγνητική καταιγίδα: Φόβοι για μπλακ άουτ – Τι είχε γίνει το 2005 (Video)

Προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα εξέδωσαν οι ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση που εκδίδεται από το 2005, οπότε η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη ποσότητά ακτινοβολίας που έχει καταγραφεί για πάνω από 50 χρόνια.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας το παράξενο γεγονός μπορεί «να διαταράξει ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS, ενώ σε ορισμένες πολιτείες μπορεί να εμφανιστεί σέλας».

Η εν λόγω ηλιακή καταιγίδα -εάν τελικά συμβεί- θα ακολουθήσει μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αρκετές μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον ήλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τον χθεσινό συναγερμό.

Οι ειδικοί εξήγησαν πώς οι εκτοξεύσεις ύλης και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του ουράνιου σώματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα.

«Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της NOAA – ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας – παρακολουθεί τον ήλιο μετά από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (CME) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου», έγραφε η έκτακτη ειδοποίηση.

Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι εκρήξεις ύλης και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του ουράνιου σώματος προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες, όταν κατευθύνονται προς τη Γη.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές που βρίσκονται κοντά στην τροχιά της Γης ή στην επιφάνειά της», προειδοποιεί η υπηρεσία και συμπληρώνει ότι είναι πιθανό να δούμε προβλήματα στα δίκτυα τηλεπικοινωνίας, στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, την πλοήγηση, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες.

Τι είχε γίνει το 2005

Η τελευταία φορά που το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού εξέδωσε τέτοιο δελτίο για Σοβαρή Γεωμαγνητική Καταιγίδα ήταν στις 20 Ιανουαρίου 2005.

Μια καταιγίδα ενεργητικών πρωτονίων προσέκρουσε στη Γη μόλις 15 λεπτά αργότερα, προκαλώντας μια ραδιοέκρηξη με υψηλή συχνότητα, υποδεικνύοντας την παρουσία μεγάλου αριθμού ενεργητικών ηλεκτρονίων σε πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Εν ριπή οφθαλμού, το φαινόμενο επηρέασε τη Γη με την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας που έχει μετρηθεί εδώ και πέντε δεκαετίες, ενεργοποιώντας μέσα σε λίγα λεπτά τους μετρητές ακτινοβολίας σε όλο τον πλανήτη.

«Αυτή η έκλαμψη παρήγαγε το μεγαλύτερο σήμα ηλιακής ακτινοβολίας στο έδαφος εδώ και σχεδόν 50 χρόνια», δήλωσε τότε ο Richard Mewaldt του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, καθώς άλλες υπηρεσίες όπως το διαδίκτυο γλίτωσαν σε μεγάλο βαθμό.

«Αλλά πραγματικά εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πόσο γρήγορα τα σωματίδια έφθασαν στη μέγιστη έντασή τους στη Γη», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Σε αυτή την περίπτωση, η μανιασμένη καταιγίδα πρωτονίων κορυφώθηκε μέσα σε 15 λεπτά – αν και κανονικά, το πιο έντονο μέρος ενός γεγονότος πρωτονίων συνήθως χρειάζεται δύο ώρες ή περισσότερο για να συσσωρευτεί, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Μια καταιγίδα G5 το 2004 προκάλεσε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία, ενώ κατέστρεψε μετασχηματιστές ρεύματος στη Νότια Αφρική.

Αυτή τη φορά, πιθανότατα θα επηρεαστούν οι ΗΠΑ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: «Δεν τα ξέρουν καλά οι καταναλωτές», αλλά τα… γνωρίζει ο Σκρέκας και η κυβέρνηση (Video)

Βόρεια Μακεδονία: Οι Πρέσπες, η ακροδεξιά, οι αλυτρωτισμοί και ο ασκός του Αιόλου

Eurovision 2024: Διαμαρτυρία με… χασμουρητά από την Μαρίνα Σάττι όταν μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ (Video)

Γιατί η Ντόρτμουντ θα βγάλει περισσότερα χρήματα εάν… ηττηθεί στον τελικό του Champions League

Δολοφονία Λυγγερίδη: Παραδόθηκε στις Αρχές ο «Shark»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter