«Κολόμβος» ο Ανδρουλάκης: Ανακαλύπτει εκ των υστέρων τους «δορυφόρους» του Μητσοτάκη

«Κολόμβος» ο Ανδρουλάκης: Ανακαλύπτει εκ των υστέρων τους «δορυφόρους» του Μητσοτάκη

Μοιάζει να έχει δημιουργήσει… σχολή ηγεσίας με κύριο χαρακτηριστικό τον μετασχηματισμό των εσωκομματικών διαφοροποιήσεων σε ηρωική (ή αναγκαστική) έξοδο των διαφωνούντων, όποτε και όταν το αποφασίσουν οι ίδιοι ή το επιβάλλουν οι συνθήκες…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφεύγει να λαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη αποπομπής (ή της δημόσιας επίκρισης) ιδιαίτερα στελεχών από το τμήμα των φιλοΝΔ δυνάμεων εντός της Χαριλάου Τρικούπη. Το επιβεβαιώνει και η στάση του, με αφορμή την πανεπιστημιακό και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία προσχώρησε τώρα στη ΝΔ. Υπάρχουν πλείστες όσες περιπτώσεις στελεχών /βουλευτών για τους οποίους εκ των υστέρων, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποκαλυπτικός για τον δεξιόστροφο κομματικό βίο τους , προτού κοπούν οι γέφυρες με τη Χαριλάου Τρικούπη. «Δούρειοι ίπποι» της ΝΔ και «δορυφόροι του Μαξίμου» πάνε και έρχονται μές και γύρω από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσδιορίζονται ως τέτοιοι εκ των υστέρων.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και με τον Σπύρο Καρανικόλα, που έγινε στέλεχος της ΝΔ και με την Εύα Καϊλή και με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αποχώρησε και τώρα ετοιμάζεται να επισημοποιήσει την ίδρυση κόμματος το οποίο θα κινείται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σε καμιά περίπτωση δεν επέλεξε να λύσει κάβους με δική του ευθύνη αλλά άφησε όλα τα γαλάζια λουλούδια να ανθίζουν κι ας είχαν περίσσια αγκάθια για την εσωκομματική λειτουργία και την έξωθεν καλή μαρτυρία στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν το κάνει γιατί δεν έχει αποφασιστικότητα ή δεν του αρέσουν οι αποπομπές αλλά γιατί από την εποχή που ανέλαβε τα ηνία της Χαριλάου Τρικούπη, η χώρα διανύει περίοδο ρευστότητας και εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ξεκαθάρισε έγκαιρα το πρόσημο στην σοσιαλδημοκρατική φυσιογνωμία του κόμματός του και οι σχέσεις αγάπης και μίσους με τη ΝΔ άλλοτε είναι στα πάνω τους και άλλοτε στα κάτω τους, με βασική σταθερά, μέχρι πρότινος ( εκλογές Μαΐου/Ιουνίου του 2023) τον αντιΣΥΡΙΖΑ προσανατολισμό. Η εκλογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η διάσπασή του αλλάζουν τα δεδομένα και επιδιώκει να εκτοπίσει την Κουμουνδούρου από τη δεύτερη θέση.

Μετά την προσχώρηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκαλύπτει γαλάζιες πτυχές της διαδρομής της, τις οποίες γνώριζε αλλά απέκρυπτε από τη δημόσια σφαίρα, όπως και από τα συλλογικά κομματικά όργανα. Τα εξιστορεί τώρα για να απαντήσει στα πυρά της πρώην βουλευτού, που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι από τα κόμματα που περιχαρακώνονται σε παλιού τύπου μηχανισμούς. Ετσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξιστόρησε ότι , τον Ιούλιο του 2022, περίοδο που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι Ανεξάρτητες Αρχές κινούνταν για τη διερεύνηση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να αντικαταστήσει τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο και στη θέση του ως προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να βάλει πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Μαξίμου, την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Εκείνη την εποχή, του είχε μεταφέρει την πρόταση ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα στήριζε την επιλογή κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οπότε η πρόταση δεν τελεσφόρησε.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου διαφθοράς στις Βρυξέλλες, το Qatargate, και την εμπλοκή της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή που οδήγησε αυτονόητα σε διαγραφή από το κόμμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεσπάθωσε. Την προσδιόρισε ως «δούρειο ίππο της ΝΔ», χωρίς , αν και είχε πολιτικά την ευκαιρία να το κάνει (όχι βέβαια για το συγκεκριμένο θέμα ) μέχρι τότε για παρεμβάσεις της εκτός γραμμής της Χαριλάου Τρικούπη.

Τα πολλαπλά φάλτσα της αντιδεξιάς πτέρυγας είχαν γίνει πεδίο προβληματισμού, στο παρελθόν.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε πολλές φορές διαφοροποιηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη και αφότου δεν εξελέγη βουλευτής τον Ιούνιο του 2023 , αποφάσισε να αποχωρήσει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πάμπολλες αφορμές για να φρενάρει τις συχνές παρεμβάσεις του πρώην υπουργού π, συχνά απαξιωτικές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και ενίοτε στα όρια των προγραμματικών θέσεων της Χαριλάου Τρικούπη. Ο ανδρέας Λοβέρδος εμφανιζόταν ως εκφραστής των φιλοΝΔ δυνάμεων εντός της Χαριλάου Τρικούπη και σίγουρα των αντιΣΥΡΙΖΑ. Στςι 5 Ιουλίου 2023, μια μέρα πριν από την πρώτη ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο κοινοβούλιο, ως βουλευτή και προέδρου της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε να δημοσιοποιήσει την παραίτησή του από μέλος του ΠΑΣΟΚ. Ο συνταγματολόγος τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας τότε, «σκιάζοντας» την πρώτη κοινοβουλευτική ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Ακόμα και σήμερα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κανείς από τους δυο την επιστολή παραίτησης Λοβέρδου προς Ανδρουλάκη. Κάποια στιγμή μπορεί εκ των υστέρων να την αποκαλύψει ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Ανδρέας Λοβέρδος…Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε τη δυνατότητα ηρωϊκής εξόδου στον συνταγματολόγο και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ , αφήνοντας τώρα αιχμές ότι τόσο αυτός όσο και η Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι δορυφόροι της ΝΔ, που όμως δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να λάβει τη δεύτερη θέση (κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης) στις ευρωεκλογές.

Κανένας δεν είχε εκπλαγεί όταν τον Ιούνιο του 2022 είχε αποστείλει ο Σπύρος Καρανικόλας, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επιστολή παραίτησης από μέλος του κόμματος στον Νίκο Ανδρουλάκη. Τότε κατηγορούσε τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για «μικροκομματικούς υπολογισμούς» και «σκοπιμότητες», σε μια περίοδο που, όπως σημείωνε απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις, ειλικρινείς συνεργασίες και συνένωση δυνάμεων. Λίγο καιρό αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2023 προσχώρησε στη ΝΔ όπως όλοι ανέμεναν. Υπήρξε στενός συνεργάτης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου και εκπρόσωπός του ως υποψηφίου προέδρου κατά την εσωκομματική εκλογική μάχη για επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Και σήμερα δεν θα εκπλαγεί κανείς όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κινούνται μεταξύ ΝΔ και δημοκρατικού κέντρου προσχωρήσουν στο νέο κόμμα που ετοιμάζει ο Ανδρέας Λοβέρδος…

Παράλληλα, ακόμα και στο ζήτημα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών , ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπέρασε σαν να μην συμβαίνει τίποτα τις ομοφοβικές τοποθετήσεις βουλευτή του, αφού πρώτα τις αποδοκίμασε, όπως και νέες δηλώσεις για τα τουρκικά σχέδια εφόδου στα νησιά του Αιγαίου. Ο λόγος της καταλλαγής δεν είναι γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης συμφωνεί ή δεν θέλει να εμπλακεί η Επιτροπή δεοντολογίας, αλλά ότι μπροστά είναι οι εκλογές και «όλοι χρειάζονται». Εκτός και αν κάποιος/α το παρατραβήξει το σχοινί…

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Στην αντεπίθεση μετά τις δηλώσεις Χριστοφιλοπούλου – «Να μην ψάχνει δικαιολογίες…»

Politico: Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Qatargate εξακολουθούν να εργάζονται μέσα στο Κοινοβούλιο της ΕΕ

ΑντιΠΑΣΟΚ σύμμαχοι Μητσοτάκη, πρώην στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter