Κορονοϊός: Σε οριακή κατάσταση η Θεσσαλονίκη – Η κυβέρνηση επιτάσσει ιδιωτικές ΜΕΘ έπειτα από παλινωδίες μηνών

Κορονοϊός: Σε οριακή κατάσταση η Θεσσαλονίκη – Η κυβέρνηση επιτάσσει ιδιωτικές ΜΕΘ έπειτα από παλινωδίες μηνών

Η άκρως ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, που ξεμένει από ΜΕΘ, οδηγεί την κυβέρνηση, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, στην επίταξη ιδιωτικών κλινών. Αντιδράσεις από τους κλινικάρχες οι οποίοι επικαλούνται έλλειψη πόρων. «Επίταξη άνευ όρων και διαπραγματεύσεων» το μήνυμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κατάσταση έπρεπε να φτάσει στο απροχώρητο ούτως ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να οδηγηθεί στην επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, με την περιοχή να ασφυκτιά τις τελευταίες εβδομάδες και των αριθμό των διαθέσιμων κλινών να μειώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το τέλος του πρώτου κύματος μέχρι την έξαρση του δευτέρου, η «επιτελική κυβέρνηση» αρνούταν να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, επιλέγοντας αντ’ αυτού τα… δώρα στους κλινικάρχες, αφήνοντας τον χρόνο να κυλήσει και το ΕΣΥ να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης, οι διαθέσιμες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη είναι 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας είχε στείλει «τελεσίγραφο» στους κλινικάρχες, ζητώντας την επίταξη 200 κλινών, αναμένοντας απάντηση έως τις 9 το βράδυ. Οι ιδιώτες αρνήθηκαν, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, να απαντά χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στo ieidiseis.gr:.«Αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και
χωρίς κορονοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν
έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19
κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές
μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές
δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Που να τα βρούμε τα χρήματα;».

Διαβάστε επίσης: Ξεμένει από ΜΕΘ η Θεσσαλονίκη – Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα να στείλει «τελεσίγραφο» στους κλινικάρχες

«Επίταξη χωρίς όρους», το μήνυμα της αντιπολίτευσης

«Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αντιδρά χωρίς σχέδιο», σημείωσε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της επίταξης ιδιωτικών ΜΕΘ, τονίζοντας ότι το κόμμα καλεί από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

«Κάποιοι παίζουν με την υγεία και την ζωή μας! Τελεσίγραφο στους κλινικάρχες, λέει έστειλε το υπουργείο Υγείας, για να διαθέσουν 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, τι μας λένε; Ότι άφησαν όλο αυτό το διάστημα να περάσει, γιατί δεν τους άφηναν οι κλινικάρχες;», διερωτάται η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

«Επίταξη τώρα των ιδιωτικών κλινικών», ανέφερε η κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της.

«Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές business επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς να περιμένει πια καμία “κατανόηση” από τους κλινικάρχες, η κυβέρνηση να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι πρέπει να γίνει «άμεση επίταξη χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις».

«Να επιταχθούν άμεσα χωρίς και καμία διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές όλες οι διαθέσιμες ΜΕΘ που υπάρχουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να ενταχθεί όλος ο ιδιωτικός τομέας υγείας στον ευρύτερο σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία στη χώρα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πάνω από 774 κρούσματα την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Η Π.Ε Θεσσαλονίκης δοκιμάζεται από την έξαρση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας. Την Πέμπτη, όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 774 κρούσματα στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Δραματική η εξέλιξη της πανδημίας: 3.227 νέα κρούσματα – Θεσσαλονίκη και Αττική στο «κόκκινο» – 59 νεκροί – 499 σε ΜΕΘ

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κατάσταση έχει ξεφύγει του ελέγχου και τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται στα όριά τους. Ένα από τα σχέδια που συζητούνται για να τεθούν σε εφαρμογή, εάν χρειαστεί, είναι η μεταφορά ασθενών μέσω τρένων στα νοσοκομεία της Αθήνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter