Μάκης Λεβής: «Κλειστήκαμε σε ένα δωμάτιο από μπετόν στο ίδιο μας το σπίτι στο κιμπούτς»

Μάκης Λεβής: «Κλειστήκαμε σε ένα δωμάτιο από μπετόν στο ίδιο μας το σπίτι στο κιμπούτς»

«Μια κανονική μέρα στον τόπο μου είναι τέλεια, σαν να ζεις στο χωριό. Φανταστείτε ένα μεγάλο οικισμό με παιδικές χαρές. Τα παιδιά ανοίγουν την πόρτα, καβαλάνε το ποδήλατο και πάνε βόλτες με τους φίλους τους και μετά για πίτσα» θυμάται ο Μάκης Λεβής, κάτοικος της περιοχής κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, που έκανε τα αδύνατα δυνατά να μεταφέρει την οικογένειά του στην Ελλάδα.

Με την οικογένειά του έχουν δικό τους πρωτόκολλο. Όταν ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να φύγουν, μαζεύουν τα πράγματά τους και αναχωρούν για το αεροδρόμιο. Το Σάββατο στις 6.30 το πρωί άρχισαν να πέφτουν ρουκέτες και να ουρλιάζουν οι σειρήνες. «Μας ήρθε εντολή να κλείσουμε πόρτες και παράθυρα και να κλειδωθούμε στα καταφύγια. Αυτό ήταν και η καινούργια πληροφορία. Υπάρχει μια ολόκληρη αλυσίδα ανθρώπων από την πολιτική προστασία που συνεργάζονται με τον στρατό και την αστυνομία για να έχουμε εμείς αυτή την ενημέρωση» λέει ο Μ. Λεβής στο Documento.

Λίγο μετά τον εκκωφαντικό ήχο των σειρήνων άρχισε να διαδίδεται μεταξύ των κατοίκων της περιοχής ότι υπάρχουν μαχητές με καλάσνικοφ που σκοτώνουν. «Ήμασταν σε ένα δωμάτιο μες στο ίδιο μας το σπίτι, φτιαγμένο από μπετόν. Δεν έχει παράθυρα εκτός από ένα, γιατί όταν δεν έχουμε πόλεμο πρέπει να είναι δωμάτιο. Τώρα το κλείσαμε με κάτι μεταλλικό για να μας προστατεύσει από ρουκέτες, οπότε δεν είχαμε επικοινωνία με τον έξω κόσμο» εξηγεί.

Περιγράφει πώς είχε ανοικτή την πόρτα μήπως μπορέσει να καθοδηγηθεί από τους ήχους και να δει τι συμβαίνει. Ηθελε να φύγει αλλά ακούγονταν ριπές από τα αυτόματα που δεν τον άφηναν να κάνει ούτε βήμα. Τα παιδιά του δεν έπρεπε να ξέρουν τι γίνεται. Έπεφταν 16 ρουκέτες το λεπτό, «για τρεις τέσσερις ώρες ακούγαμε μπαμ, μπαμ, μπαμ» θυμάται ο Μ. Λεβής.

«Ήμουν στα τηλέφωνα επειδή προσπαθούσα να μας κλείσω πτήσεις. Τους είχα αφήσει να ασχολούνται με παιχνίδια, δεν ήθελα να καταλάβουν. Ολη αυτή την ώρα σκεφτόμουν τι έπρεπε να κάνω, γιατί έπρεπε να τους προστατέψω και για το μετά» σημειώνει.

Όσο περνούσε η ώρα λαμβάνανε μηνύματα ότι πλησίαζαν οι μαχητές. Νωρίς ο Μ. Λεβής έλαβε ένα μήνυμα πως υπήρχαν δύο τραυματίες σε άλλο κιμπούτς κατά την προσπάθειά τους να απωθήσουν τους μαχητές. Μετά διάβασε ότι έσφαζαν κόσμο σε ένα άλλο μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά, «οπότε εκεί τα χρειάστηκα, φοβήθηκα πραγματικά» λέει χαρακτηριστικά στο Documento.

«Δεν ήξερα αν σε μας είχε φτάσει ο στρατός ή η αστυνομία, αν είχαμε όπλα. Δεν ήξερα τι είδους άμυνα είχαμε ή πόσα άτομα. Ακούγοντας πολύ πιο έντονα τις ριπές που όλο και πλησίαζαν, άρχισα να σκέφτομαι πως πολύ απλά μπορεί να μη βγούμε από ’δώ μέσα. Σκέφτηκα πως αν μπουν σε μας, όλα θα τελειώσουν.

Άρχισα να σκέφτομαι τι μπορώ να σώσω, πού μπορώ να κρύψω τα παιδιά μου και αν θα κάνουν φασαρία γιατί είναι μικρά και δεν καταλαβαίνουν. Σκεφτόμουνα πώς να τα φυγαδεύσω, να κάνω κάποιον αντιπερισπασμό και να τους πω να τρέξουν. Ποιος μου έλεγε όμως ότι δεν θα τους πετύχαιναν παρακάτω και δεν θα τους σφάζανε. Παίζεις το κεφάλι σου εκείνη την ώρα» εξηγεί.

Υπήρχαν τόσο πολλοί ήχοι, ρουκέτες, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Iron Dome που τις κατέρριπτε, αεροπλάνα και ριπές καλάσνικοφ. Για τον Μ. Λεβή ήταν δύσκολο να καταλάβει αν οι μαχητές βρίσκονταν κοντά.

Ύστερα από 48 ώρες τους φυγάδευσε ο στρατός μακριά, σε μια πιο ήσυχη περιοχή. Πλέον είχαν σηκωθεί και τα αεροσκάφη. Εν συνεχεία πήγαν στο κέντρο και την επόμενη μέρα με τη βοήθεια φίλων και γνωστών μπήκαν σε μια πτήση και βρέθηκαν ασφαλείς στην Ελλάδα.

Στην ερώτηση για την επόμενη μέρα και τους ανθρώπους που άφησε πίσω, απάντησε: «Όσοι έχουν φύγει δεν μπορούν να γυρίσουν, η περιοχή έχει γίνει επιχειρησιακό κέντρο του στρατού, ένα απέραντο στρατόπεδο. Η κυρία που φύλαγε τα παιδιά μου κάηκε ζωντανή μες στο σπίτι της. Σε ένα γειτονικό κιμπούτς ζουν 160 από 350 άτομα που κατοικούσαν. Πώς θα γυρίσουμε και πού θα γυρίσουμε, είναι άπειρες οι ερωτήσεις».

Διαβάστε σχετικά: Μέση Ανατολή: Έκρηξη στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου – Αναφορές για εισβολή της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό έδαφος

Ξεκίνησε η εκκένωση της Γάζας: 1,1 εκατ. κάτοικοι ξεριζώνονται – LIVE εικόνα από τα παλαιστινιακά εδάφη (Videos)

Μέση Ανατολή: Πώς θα γίνει η εκκένωση στη Γάζα – LIVE εικόνα από τα παλαιστινιακά εδάφη

Εκκένωση Γάζας: «Είναι αδύνατο και απάνθρωπο» – Σφοδρές αντιδράσεις για το ισραηλινό τελεσίγραφο

Μέση Ανατολή: Τι γνωρίζουμε για τις θηριωδίες στο κιμπούτς Kfar Aza

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter