Με ευρωπαϊκό αέρα ηττημένου και απολογούμενου ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Με ευρωπαϊκό αέρα ηττημένου και απολογούμενου ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Να δικαιώσει το ιστορικό «Όχι» του δημοψηφίσματος στην επέτειο των επτά ετών από την ψήφισή του φαίνεται πως έχει βαλθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς με την επιλογή της συνθηματολογίας του 2015 σε συνδυασμό με τα καταστροφικά πεπραγμένα του και τις συνεχείς διεθνείς εξευτελιστικές του παρουσίες καταφέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, κάνοντας την τελική ευθεία για τις εκλογές να μοιάζει εφιάλτη.

Με μία του φράση στο τέλος της δευτερολογίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε από το Στρασβούργο την Τρίτη να ακυρώσει τη σημερινή «φιέστα» χτισίματος του κοινωνικού του προφίλ, με τη συζήτηση με θέμα τον απολογισμό της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης να έχει ήδη τις διαστάσεις σύγκρουσης μεγατόνων με την αξιωματική αντιπολίτευση με κεντρικό ζήτημα τη Δικαιοσύνη.

«Για θέματα σχετικά με το Κράτος Δικαίου θα έχουμε την ευκαιρία, κα Πρόεδρε, -και εγώ σταματώ εδώ- για μια συζήτηση αύριο στην ελληνική Βουλή πάνω σε αυτά τα ζητήματα» αναγκάστηκε να αναφέρει στην απάντησή του στην έντονη κριτική του Δημήτρη Παπαδημούλη στο κλείσιμο της δευτερολογίας του, επενδύοντας στη συνέχεια στο αφήγημα της «σκευωρίας» παρά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου.

«Αυτό που πραγματικά συμβαίνει σήμερα, σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι ότι δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο Υπουργός που ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο κατηγορούμενος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, κι ένας δεύτερος Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα έχει επίσης παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο επειδή παρενέβη σε δημόσιο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες» ανέφερε στο ακροατήριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρότι η συμμετοχή ευρωβουλευτών ήταν ισχνή, ακόμα και από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στην Ευρωβουλή με πρόθεση την επανάληψη της «ιστορικής ομιλίας στο Κογκρέσο», καταφέρνοντας ωστόσο μία εξίσου ιστορική εμφάνιση, όχι όμως για τους ίδιους λόγους. Το Στρασβούργο βρίσκεται πολύ πιο κοντά από την Ουάσιγκτον και οι ευρωβουλευτές, Έλληνες και αλλοδαποί έχουν πολύ καλύτερη εξοικείωση με την ελληνική πραγματικότητα από τους Αμερικανούς γερουσιαστές και του ελληνοαμερικανικό λόμπι. Αποτέλεσμα, ένας προάγγελος της σημερινής σύγκρουσης στο ελληνικό κοινοβούλιο, με μία ατζέντα που κινήθηκε από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τη διαχείριση κονδυλίων, μέχρι την ελευθερία του Τύπου και τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων της κυβέρνησής του.

Εν τέλει, αντί για τα ρούχα του ηγέτη διεθνούς εμβέλειας, φόρεσε τα παραδοσιακά της δεξιάς κυβέρνησής του, επιδεικνύοντας τόσο την απόστασή του από την ίδια την πραγματικότητα, όσο και τον αυταρχισμό και το έλλειμμα δημοκρατικότητας που τον διακατέχει. Χειρότερη εμφάνιση σε τέτοιο ακροατήριο δεν θα μπορούσε να φαντασιωθεί ούτε ο χειρότερος εχθρός του. Για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων επανέλαβε όσα λέει και εντός των τειχών για «τουρκική προπαγάνδα», παίζοντας μάλιστα με τις λέξεις, από pushbacks σε… pushforward. Για τη δε ελευθερία του Τύπου, αφού έκανε το αμίμητο, να επιδείξει τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Δημοκρατίας» ως απόδειξη ελευθεροτυπίας στη χώρα, έπειτα επιτέθηκε σε δημοσιογράφο του Euractiv για άρθρο του, το οποίο χαρακτήρισε «ψέματα» και «σαχλαμάρες».

Κάπως έτσι οδεύει σήμερα στη συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο που ο ίδιος ζήτησε, με θέμα τον απολογισμό της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησής του, η οποία όμως αποκλείεται πλέον να παραμείνει σε αυτό το θέμα. Η χθεσινή του εμφάνιση στην ευρωβουλή και οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Novartis διασφαλίζουν πως θα εμφανιστεί απολογούμενος για τη θεωρία της «σκευωρίας», χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα απολογηθεί επί της ουσίας. Τουναντίον, την πρόγευση της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, αλλά και της κυβερνητικής στρατηγικής το προσεχές διάστημα με ορίζοντα τις εκλογές την έδωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το αφήγημα της «σκευωρίας Novartis» θα διαδεχθεί το νέο της «σκευωρίας κατά του πολιτεύματος», με εργαλειοποίηση ακόμα και της απλής αναλογικής ως «απειλή για το πολίτευμα». Οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου μιλούν για βελτιωμένες μετρήσεις τις τελευταίες ημέρες, με ποσοστά που επιμένουν σε μία μαγική εικόνα, αναντίστοιχη από την κατάσταση στο εσωτερικό της κοινωνίας, αλλά και της κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Το αυτό θα φανεί και από την εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter