Μητσοτάκης: «Βάφτισε»… fake news τις καταγγελίες των αγροτών και μίλησε για «τζάμπα χρήμα»

Μητσοτάκης: «Βάφτισε»… fake news τις καταγγελίες των αγροτών και μίλησε για «τζάμπα χρήμα»

«Πείτε μου έναν Θεσσαλό που πληροί τις προϋποθέσεις και δεν έχει πάρει την πρώτη αρωγή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τις αποζημιώσεις στους αγρότες της Θεσσαλία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε σχετικά την οργή των αγροτών για την καθυστέρηση της κρατικής ενίσχυσης ότι «πρόκειται για fake news που ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο από τον κάθε αγροτοπατέρα», ενώ συμπλήρωσε ότι  «τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσω».

Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι αγρότες που είναι στους δρόμους, είναι θύματα της παραπληροφόρησης και δεν έχουν γνώση των κινήσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν διαποτισμένη από αλαζονεία, καθώς σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η κυβέρνηση τα έχει «κάνει όλα καλά».

Παράλληλα, για άλλη μία φορά έριξε την ευθύνη σε εξωγενείς παράγοντες. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι «οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, είναι στις δύο, τρεις μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρώπης».

Η πίεση των αγροτών ανέδειξε την ανεπάρκεια της κυβέρνησης

Επίσης, ενώ η κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες μέρες υποστήριζε ότι έχει κάνει το καλύτερο δυνατό, σε σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών, σήμερα ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.  Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός η ΔΕΗ αποφάσισε θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Τα άλλα τρία μέτρα είναι τα εξής:

  • Ρύθμιση χρεών των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ύψους 70 εκατ. ευρώ
  • Μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 30% του ενεργειακού κόστους σε επίπεδο 10ετιας
  • Πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στο χωράφι από 10 στα 50 κιλοβάτ, ύψους 30 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες

Χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία

Παράλληλα, στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σε σχέση με τις αποζημιώσεις ότι «τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις θα φτάσουν στο 1 δις ευρώ. Κάναμε πολλά και πολύ γρηγορότερα. Δώσαμε 148 εκατομμύρια σε 43 χιλιάδες νοικοκυριά. Άλλα 20 εκατομμύρια σε προκαταβολή σε επιχειρήσεις. Πέρα από τα 150 εκατομμύρια του ΕΛΓΑ».

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση των σχολείων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν υπάρχει μαθητής στη Θεσσαλία που να μη παρακολουθεί τα μαθήματά του» και επίσης συμπλήρωσε ότι μέχρι  την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς οι υλικές ζημιές θα έχουν επιδιορθωθεί και μέσα από την οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων Βιομηχάνων.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι πιέσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, σε ότι αφορά την διαδικασία αποζημιώσεων των αγροτών, κυρίως στην Θεσσαλία.  Οι δικαιολογίες περί των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων δεν απαντούν στα αιτήματα των αγροτών, οι οποίοι λένε όλες τις προηγούμενες μέρες ότι αντιμετωπίζουν «ζητήματα επιβίωσης».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για αγρότες: «Τζάμπα χρήμα δε θα μοιράσουμε» – Επιχείρηση κάλυψης της κυβερνητικής ανεπάρκειας (Video)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις Βρυξέλλες στη Βουλή – Νέες εξαγγελίες για «ψίχουλα» στους αγρότες

Αγρότες: Εκατοντάδες τρακτέρ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης – Τελικός προορισμός η «Agrotica» (Photos)

Γαλάζιες «ρουκέτες» κατά Αυγενάκη από πρώην υφυπουργό – «Υπήρξαν καθυστερήσεις και ολιγωρίες» (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter