Να φέρουμε την Δικαιοσύνη και στον Πολιτισμό

Να φέρουμε την Δικαιοσύνη και στον Πολιτισμό

Στα τέσσερα χρόνια που κυβερνά τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πέτυχε» να πληγώσει βάναυσα την κοινωνία. Σε κάθε επίπεδο. Όλοι οι τομείς της ζωής μας ένιωσαν πολύ σκληρά την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού για εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος κάθε κοινωνικού οφέλους. Φυσικά, ούτε ο Πολιτισμός γλίτωσε από την λαίλαπα… Η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, είτε με «άστοχες επιλογές» που απέδειξαν το έλλειμμα ποιότητας πολιτισμού, είτε εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες, πλήγωσε και το μεγάλο κεφάλαιο της Ελλάδας. Τον Πολιτισμό μας.

Τι να θυμηθούμε πρώτο απ’ όλα; Τι να ξεχωρίσουμε; Το σοκ που νιώσαμε όλοι όταν είδαμε να στρώνουν με τσιμέντο τον περίγυρο του Παρθενώνα δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Όπως και οι επιλογές που οδήγησαν στην καταστροφή της Μέσης Οδού στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη δήθεν «επιτάχυνση» του Μετρό της πόλης. Οι άνθρωποι του Πολιτισμού αντέδρασαν στη νομιμοποίηση της «αρχαιοκαπηλικής συλλογής Στερν»,μια επιλογή στερούμενη κάθε (κοινής) λογικής και ξεσηκώθηκαν με τη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων και πλέον εμβληματικών μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η πολιτική ηγεσία του Πολιτισμού της χώρας, επιχειρούσε να διαμελίσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να ανοίξει το δρόμο για τηνάλωση της πιο πολύτιμης κληρονομιάς μας από τα ιδιωτικά συμφέροντα…

Η κορύφωση των προκλήσεων, ωστόσο, ήρθε με την απόφαση της κυβέρνησης να εξισώσει τα πτυχία των δραματικών σχολών με το απολυτήριο Λυκείου! Μια απόφαση που, ενώ έδειχνε παράλογη, αναίτια και αψυχολόγητη, τελικά μόνο τέτοια δεν ήταν… Πράγμα που αποδείχθηκε, αφού -σχεδόν από την επόμενη μέρα-τα μέσα ενημέρωσης και αυτά της κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από διαφημίσεις γνωστών κολεγίων που διαλαλούσαν τα… εκπαιδευτικά προγράμματα τους!

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει στο στόχαστρο τους ανθρώπους του Πολιτισμού γιατί τους φοβάται, όπως ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει», έγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε: «Οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού δεν είναι αναλώσιμοι. Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη».

Η πολιτική αλλαγή που έρχεται στις 21 Μαΐου αναλαμβάνει να διορθώσει αυτά που λάβωσαν τον Πολιτισμό μας και τους ανθρώπους του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει, ήδη, καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα, με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία στην ανάπτυξη του συνόλου των πολιτιστικών δράσεων. Θα προχωρήσουμε άμεσα σε ρύθμιση για τη διαβάθμιση των τίτλων σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ώστε να αποκαταστήσουμεαυτή τη μεγάλη αδικία.

Το πρόγραμμά μας βασίζεται στην εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για το σύγχρονο Πολιτισμό, με ορίζοντα το 2030. Με τη θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Τεχνών που θα διαθέτει στρατηγικό και ρυθμιστικό ρόλο. Στις βασικές προτεραιότητές μας είναι το βιβλίο, η ανάπτυξη της κινηματογραφίας και η περιφερειακή πολιτική σύγχρονου Πολιτισμού, που είχε αρχίσει να ξεδιπλώνεται επί της προηγούμενης κυβέρνησηςΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Η δημιουργία τουλάχιστον μίας εθνικής σκηνής στην περιφέρεια και περιφερειακών θεάτρων με τη συνεργασία Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμων αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες του προγράμματός μας. Παράλληλα, θα συγκροτηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων καλλιτεχνικών οργανισμών, ώστε να επανέλθει η αξιοκρατία μέσω αδιάβλητων διαγωνισμών.

Η προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας μετά τις εκλογές θα δώσει νέα πνοή στον Πολιτισμό μας. Θα καταργήσουμε κάθε έμμεση ή άμεση μορφή ιδιωτικοποίησής που προώθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο όλους τους τομείς Πολιτισμού. Με όραμα για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

H Σοφία Κομηνέα είναι υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β3 Αθηνών, Νότιος Τομέας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter