Ναυάγιο Πύλος: Έγγραφο της Frontex αποκαλύπτει ευθύνες του Ελληνικού Λιμενικού

Ναυάγιο Πύλος: Έγγραφο της Frontex αποκαλύπτει ευθύνες του Ελληνικού Λιμενικού

Ενα έγγραφο του FRA (Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων) της Frontex εκθέτει τις ελληνικές αρχές και το Λιμενικό για τη στάση τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.

Το χαρακτηρισμένο ως «sensitive» (ευαίσθητο, εμπιστευτικό) έγγραφο δημοσιοποιήθηκε από δημοσιογράφο του Euractiv και γράφει  μεταξύ άλλων ότι «κρίνοντας από τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματικότητα, καθώς και με βάση ορισμένες μαρτυρίες μεταναστών, φαίνεται ότι η άμεση εστίαση των αρχών πριν από το ναυάγιο δεν ήταν η διάσωση».

«Οι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν την έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης (SAR) και την εκκίνησαν μόνο όταν το Adriana ανατράπηκε, δηλαδή όταν ήταν πολύ αργά για να διασωθούν όλοι οι μετανάστες», είναι το συμπέρασμα.

Αλλά και μετά το ναυγάγιο οι ελληνικές αρχές δεν φαίνεται να συνεργάζονται και το «Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Frontex εκφράζει λύπη που δεν του δόθηκαν σχετικές πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σε απάντηση της έρευνάς του, αλλά «αναμένει να λάβει τα αποτελέσματα δύο εν εξελίξει εθνικών δικαστικών διαδικασιών, καθώς και της έρευνας του Συνήγορου του Πολίτη».

Η «Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου», σε ανάρτηση στο facebook αναφέρει ότι «στο έγγραφο, επιχειρείται η αποποίηση της ευθύνης της Frontex για το πολύνεκρο ναυάγιο. Ωστόσο, στο κομμάτι που αφορά τις ελληνικές αρχές, το έγγραφο αποκαλύπτει την πολύωρη αδράνεια του Ελληνικού Λιμενικού, στον τομέα ευθύνης του οποίου ήταν η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με συνέπεια τη βύθιση του πλοίου με θύματα 600 περίπου νεκρούς στις 14/6/23 ανοιχτά της Πύλου. Το έγγραφο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η βύθιση να προήλθε από ρυμούλκηση του πλοίου των μεταναστών από το σκάφος του Λιμενικού, εκτιμώντας ότι οι μαρτυρίες των επιζώντων διακατέχονται από συνέπεια».

Παράλληλα θέτει συνοπτικά τα κυριότερα σημεία του εγγράφου που αφορούν τις ενέργειες των ελληνικών αρχών:

«Είναι άγνωστο γιατί οι ελληνικές αρχές δεν εκκίνησαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά την λήψη του σήματος του Frontex.

  • Οι απόπειρες ανεφοδιασμού που διετάχθησαν από τις ελληνικές αρχές έθεσαν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους περίπου 700 επιβαίνοντες στο Adriana.
  • Το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού ΠΠΛΣ 920 κατέγραψε τον επικίνδυνο κλυδωνισμό του πλοίου Adriana.
  • Το δέσιμο σκοινιών σε ένα τέτοιο πλοίο εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους.
  • Το Adriana έπλεε χωρίς κινητήρα για πολλές ώρες, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό των ελληνικών αρχών.
  • Οι πόροι που κινητοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές δεν ήταν επαρκείς.
  • Η άμεση εστίαση των ελληνικών αρχών πριν από το ναυάγιο δεν ήταν η διάσωση.
  • Οι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν την έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης (SAR) και την εκκίνησαν μόνο όταν το Adriana ανατράπηκε, δηλαδή όταν ήταν πολύ αργά για να διασωθούν όλοι οι μετανάστες.
  • Οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν χρήση των πόρων που προσέφερε η Frontex.
  • Ύπαρξη συνεπών μαρτυριών για πρόκληση τής ανατροπής του Adriana από τη ρυμούλκηση από το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού».

Pylos Frontex Incident Report by yboyio

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο Πύλος:«Κάποιος ρυμουλκούσε το σκάφος πριν ανατραπεί»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter