Νύχτα – κόλαση στην Πεντέλη: Πύρινος όλεθρος, εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης και οικισμοί (Photos – Video)

Νύχτα – κόλαση στην Πεντέλη: Πύρινος όλεθρος, εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης και οικισμοί (Photos – Video)

Πύρινος όλεθρος και ολονύχτια μάχη στην Πεντέλη καθώς στις φλόγες έχει παραδοθεί τεράστια περιοχή στο βουνό και συγκεκριμένα στο Ντράφι, τη γειτονική και συνορεύουσα Ανθούσα, το Δασαμάρι και τη Διώνη. Η νύχτα αποδεικύνεται δύσκολη με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις πύρινες γλώσσες μαζί με εθελοντές και κατοίκους για να σώσουν τις περιουσίες τους. Το έργο των πυροσβεστών δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Ήδη όλοι μετρούν αντίστροφα για τη συνδρομή των εναέριων μέσων με το πρώτο φως του ήλιου την Τετάρτη. Στο μεταξύ έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι, όπως επίσης και το Παίδων Πεντέλης με τις εικόνες του φλεγόμενου βουνού πίσω από το νοσοκομείο να κόβουν την ανάσα. Οι φλόγες έφτασαν σε αυλές των σπιτιών προκαλώντας καταστροφές.

Δείτε επίσης: Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη: Εκτός ελέγχου οι φλόγες – Εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης

Όλα αυτά ξυπνούν αναμνήσεις από το περσινό εφιαλτικό καλοκαίρι όπως λέει και στο koutipandoras.gr, κάτοικος της Πεντέλης. «Είμαστε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές» ανέφερε και συνέχισε: «όλοι οι κάτοικοι ζουν στο ίδιο έργο θεατές. Ενώ η Πεντέλη είχε αναδασωθεί και ξαναθύμιζε το παλιό όμορφο τοπίο, τώρα πάλι βλέπουν τα πάντα να γίνονται στάχτη, Κρίμα πολύ κρίμα.»

Δυσοίωνη πρόγνωση των μετεωρολόγων

Στο μεταξύ, ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, ανέφερε πως στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 6, 7 ή και 8 μποφόρ οι οποίοι αναμένεται να συνεχιστούν έως και το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Υπενθύμισε πως η φωτιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα και ότι μέσα στο πύρινο μέτωπο οι ριπές ανέμων μπορεί να είναι πολύ ισχυρότερες αλλά να αλλάζουν συνεχώς ακόμα και οι κατευθύνσεις.

Μετά το απόγευμα της Τετάρτης προέβλεψε μείωση της έντασης των ανέμων, αλλά όχι κάτω από τα 6 μποφόρ.

Δύο μέτωπα

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα, το ένα που κινείται προς Ντράφι και άλλο ένα που κινείται νότια και δυτικά προς την περιοχή Καλλιθέα και Καλύβια Πεντέλης.

Στο μέτωπο που κινείται προς Ντράφι η φωτιά έχει πλησιάσει στα σπίτια, με τις επίγειες δυνάμεις να έχουν παραταχθεί στις οδούς Αχαιών και Δωριέων.

350 πυροσβέστες και… 150 αστυνομικοί

Συνολικά 350 πυροσβέστες και 24 εναέρια μέσα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες. Επιχειρούν ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 60 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, 1 εκ των οποίων για εναέριο συντονισμό.Η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, που συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στη μάχη που δίνουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης.

Στη μάχη και οι ένοπλες δυνάμεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη με δύο ομάδες «Δευκαλίωνα» και με δύο τροχοφόρους φορτωτές.

Εκκένωση του Παίδων Πεντέλης

Το απόγευμα της Τρίτης αποφασίστηκε η εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων στην Πεντέλη. Τριάντα έξι παιδιά και 19 άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Την επιχείρηση μεταφοράς των παιδιών συντόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Δείτε εικόνες από το Παίδων Πεντέλης:

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: 350 πυροσβέστες και 24 εναέρια μέσα επιχειρούν στην Πεντέλη

Συνολικά 350 πυροσβέστες και 24 εναέρια μέσα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες απέναντι στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στις 17.19 το απόγευμα στην Πεντέλη, όπως ανέφερε πριν λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. Αυτή την στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης. Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 60 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, 1 εκ των οποίων για εναέριο συντονισμό. Όπως δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, «παρά τις δυσμενείς συνθήκες με ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων».

Παράλληλα, έχουν εκδοθεί συνολικά 4 μηνύματα από το 112 ενώ μέχρι στιγμής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ, δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα. Συγκεκριμένα στις 18.20 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια και για προληπτικούς λόγους στάλθηκαν μηνύματα, στις 18.45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19.50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Μήνυμα του 112 για Διώνη, Δασαμάρι και Ανθούσα

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Διώνη και Δασαμάρι να εκκενώσουν τώρα προς Παλλήνη λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Στο μεταξύ, ανάλογο μήνυμα από το112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Ανθούσα να εκκενώσουν τώρα προς Γέρακα. Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Ντράφι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter