Ο Μακρόν κατηγορεί τώρα την Ε.Ε. για τη δυσαρέσκεια των αγροτών υπό το φόβο της Μαρίν Λεπέν

Ο Μακρόν κατηγορεί τώρα την Ε.Ε. για τη δυσαρέσκεια των αγροτών υπό το φόβο της Μαρίν Λεπέν
Ένα ομοίωμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν διακρίνεται πάνω σε ένα τρακτέρ, ενώ αγρότες διαδηλώνουν σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο του Παρισιού, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 κοντά στο Roissy-en-France, βόρεια του Παρισιού. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες υποσχέθηκαν να περικυκλώσουν το Παρίσι με οδοφράγματα από τρακτέρ και επιβραδύνσεις της κίνησης τη Δευτέρα, με στόχο να πολιορκήσουν την έδρα της γαλλικής εξουσίας σε μια μάχη με την κυβέρνηση για το μέλλον του κλάδου τους, ο οποίος έχει κλονιστεί από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. (AP Photo/Matthieu Mirville)

«Η επίρριψη ευθυνών στις Βρυξέλλες μπορεί να βοηθήσει τον Μακρόν να καταπολεμήσει τη Μαρίν Λεπέν, αλλά θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ» αναφέρει άρθρο της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Politico.

Όπως αναφέρει ο Γάλλος Πρόεδρος ακροβατεί καθώς βλέπει την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί  τη δυσαρέσκεια και να δείχνει με το δάχτυλο την ΕΕ.

Σύμφωνα με το Παρίσι που πάντα είχε πρόβλημα με την κοινή αγροτική πολιτική, η Ε.Ε. πρέπει να περιορίσει τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία αλλά και να μην επιμείνει στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις νοτιοαμερικανικές χώρες που θεωρητικά απειλούν τη γαλλική γεωργία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Μακρόν σκοπεύει να θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Αναμένεται να ζητήσει εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν από τους αγρότες να θέτουν στην άκρη μέρος της καλλιεργήσιμης γης τους για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Παραθέτουμε το άρθρο του Politico:

ΠΑΡΙΣΙ – Καθώς οι οργισμένοι Γάλλοι αγρότες απειλούν να αποκλείσουν τους δρόμους προς το Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να τους εκτρέψει προς τις Βρυξέλλες.

Η ομάδα του Γάλλου προέδρου κατηγορεί όλο και περισσότερο τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια λόγω της μείωσης των αγροτικών εισοδημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, τα βαριά ονόματα της κυβέρνησης έχουν παραταχθεί για να επιτεθούν στα πράσινα μέτρα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, ενισχύοντας τη ρητορική καθώς οι διαμαρτυρίες κλιμακώνονται.

Το Παρίσι καλεί τώρα την ΕΕ να εγκαταλείψει ορισμένα πράσινα μέτρα, να περιορίσει τις εισαγωγές τροφίμων στην ΕΕ από την Ουκρανία και να σταματήσει να πιέζει για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις νοτιοαμερικανικές χώρες του μπλοκ Mercosur, τα οποία θεωρούνται απειλές για τη γαλλική γεωργία.

Ο πρόεδρος σχεδιάζει μάλιστα να θέσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Αναμένεται να ζητήσει εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν από τους αγρότες να θέτουν στην άκρη μέρος της καλλιεργήσιμης γης τους για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Ο Μακρόν θα συζητήσει την κρίση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, δήλωσε αξιωματούχος των Ηλυσίων.

Οι αγρότες τοποθετούν ένα πανό που γράφει “Χωρίς γεωργία, δεν υπάρχει φαγητό” σε μια γέφυρα καθώς αποκλείουν έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Ableiges, βόρεια του Παρισιού, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έκλεισαν μεγάλα τμήματα ορισμένων από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας την Παρασκευή, χρησιμοποιώντας τα τρακτέρ τους για να εμποδίσουν και να επιβραδύνουν την κυκλοφορία και να πιέσουν την κυβέρνηση όλο και περισσότερο να υποχωρήσει στα αιτήματά τους ότι η καλλιέργεια και η εκτροφή τροφίμων πρέπει να γίνει ευκολότερη και πιο επικερδής. (AP Photo/Thomas Padilla)

 

Αν και η αλλεργία της Γαλλίας σε ορισμένες γεωργικές υποχρεώσεις των Βρυξελλών δεν είναι καινούργια, οι προσπάθειες να μετατοπιστεί το επίκεντρο στην ΕΕ ακολουθούν ημέρες αυξανόμενης έντασης, με διαδηλώσεις που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα.

Οι αγρότες είναι εξοργισμένοι με την πτώση των εσόδων τους και διαμαρτύρονται για την υπερβολική ρύθμιση και τους πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους. Είναι επίσης δυσαρεστημένοι με τον ξένο ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και της ζάχαρης που εισάγονται από την Ουκρανία, και τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που θεωρούν άδικες.

Αφού ανακοίνωσε μια πρώτη σειρά μέτρων για να βοηθήσει τους αγρότες την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα του Μακρόν πρόκειται να περιγράψει περαιτέρω παραχωρήσεις την Τρίτη, καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Marc Fesneau, ζήτησε “μια μορφή αγροτικού πατριωτισμού”, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί “κακή λέξη”.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ έπρεπε να ακροβατήσει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς ενέκρινε τις επικρίσεις των Γάλλων αγροτών για τους κανονισμούς των Βρυξελλών, τονίζοντας παράλληλα τα οφέλη που αποφέρουν στον τομέα οι γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ. “Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στην αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τη γεωργία μας γαλλικού τύπου”, δήλωσε ο Attal την περασμένη εβδομάδα, καθώς υποσχέθηκε ότι το Παρίσι θα αγωνιστεί στις Βρυξέλλες για τη χαλάρωση των γεωργικών κανόνων.

Οι γαλλικές προσπάθειες να παρουσιάσουν την κρίση των αγροτών ως ευρωπαϊκό πρόβλημα έρχονται λίγους μήνες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την ηγέτιδα της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης Μαρίν Λεπέν να εκμεταλλεύεται τη δυσαρέσκεια και να δείχνει με το δάχτυλο την ΕΕ.

Η συμπαράταξη με τους αγρότες και η επίρριψη ευθυνών στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να έχει νόημα ως βραχυπρόθεσμη στρατηγική για την ομάδα του Μακρόν, προκειμένου να καταστείλει την αγροτική υποστήριξη προς την ακροδεξιά στις εκλογές του Ιουνίου.

“Οι Γάλλοι έχουν πολύ καλή γνώμη για τους αγρότες και θεωρούν ότι η κατάστασή τους είναι πολύ δύσκολη”, σημείωσε ο Mathieu Gallard, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos. “Οι Γάλλοι αγρότες παραδοσιακά ψηφίζουν τα δεξιά κόμματα”. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 82% των Γάλλων ψηφοφόρων υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες των αγροτών.

Όμως η επίρριψη ευθυνών στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να υπονομεύσει τα ευρωπαϊκά πράσινα διαπιστευτήρια του Μακρόν, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες.

“Αυτό κινδυνεύει να είναι μια αντιπαραγωγική κίνηση ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών”, προειδοποίησε ο Τιερί Σοπέν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο College of Europe και εμπειρογνώμονας της ΕΕ στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ.

Τους τελευταίους μήνες ο Μακρόν προσπάθησε επανειλημμένα να καθησυχάσει τους Γάλλους ψηφοφόρους ότι η πράσινη μετάβαση δεν θα γίνει εις βάρος τους, ζητώντας μη τιμωρητικά μέτρα και μια “ρυθμιστική παύση” για τους περιβαλλοντικούς νόμους της ΕΕ.

“Η κριτική των συντηρητικών και της ακροδεξιάς στις πράσινες πολιτικές κυριαρχεί στην πολιτική συζήτηση. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση τους αφήνει να καθορίζουν την ατζέντα”, δήλωσε ο Chopin. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μακρόν “κινδυνεύει να επικυρώσει τα επιχειρήματα των συντηρητικών και της ακροδεξιάς σε αυτό το θέμα”.

Αλλά οι υποστηρικτές του Μακρόν τονίζουν ότι το Παρίσι δεν έχει εγκαταλείψει τις πράσινες φιλοδοξίες του. Η Marie-Pierre Vedrenne, ευρωβουλευτής της ομάδας Renew του Μακρόν, δήλωσε ότι το Παρίσι δεν αμφισβητεί τους πράσινους στόχους της ΕΕ, αλλά το χρονοδιάγραμμα της έναρξης ισχύος τους. “Δεν πρόκειται για αλλαγή κατεύθυνσης, είναι θέμα χρονοδιαγράμματος”, δήλωσε.

Οι αγρότες ανάβουν φωτιές καθώς αποκλείουν έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Ableiges, βόρεια του Παρισιού, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έκλεισαν μεγάλα τμήματα ορισμένων από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας την Παρασκευή, χρησιμοποιώντας τα τρακτέρ τους για να εμποδίσουν και να επιβραδύνουν την κυκλοφορία και να πιέσουν την κυβέρνηση όλο και περισσότερο να υποχωρήσει στα αιτήματά τους ότι η καλλιέργεια και η εκτροφή τροφίμων πρέπει να γίνει ευκολότερη και πιο επικερδής. (AP Photo/Thomas Padilla)

 

Διαβάστε επίσης:

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Στο σκαμνί ο αρχηγός και το αφήγημα Μητσοτάκη

Γερμανία: Σημαντική ήττα του ακροδεξιού Afd στη Θουριγγία

Έκθεση IPI: Ο έλεγχος των ελληνικών ΜΜΕ και η διαπλοκή με αναφορά στον στραγγαλισμό του Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter