Θεαματική αύξηση 3,9% του ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας – «Έκρηξη» των εξαγωγών

Θεαματική αύξηση 3,9% του ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας – «Έκρηξη» των εξαγωγών

Το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε κατά 3,9% το 2016, καταγράφοντας την ταχύτερη ανάπτυξή του τα τελευταία 17 χρόνια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας.

Η αύξηση αυτή του ΑΕΠ στην Βόρεια Κορέα καταγράφεται παρά το γεγονός της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της, αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο που χαρακτήρισε τις εξελίξεις την προηγούμενη χρονιά.

Κυρίαρχο ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ είχαν οι τομείς της ενέργειας αλλά και της εκμετάλλευσης ορυχείων.

Οι εξαγωγές της Βόρειας Κορέας κατέγραψαν επίσης αύξηση κατά 4,6%, με την Κίνα να αποτελεί τον πιο σημαντικό οικονομικό και εμπορικό της εταίρο. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών της είχε καταγραφεί στο 11,8% το 2013.

Η Βόρεια Κορέα δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης της. Η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας προχωρεί στην δημοσιοποίηση στοιχείων για την πορεία του βορειοκορεατικού ΑΕΠ από το 1991, μετά την ανάλυση των πληροφοριών που λαμβάνει από κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς.

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή διεθνών κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006 αναφορικά με την πορεία εξέλιξης του πυραυλικού και του πυρηνικού της προγράμματος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επεξεργάζεται προτάσεις σχετικά με την ενίσχυση των κυρώσεων μετά την πραγματοποίηση πέντε πυρηνικών δοκιμών, αλλά και τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δύο πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης.

Τον Φεβρουάριο, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές άνθρακα από την Βόρεια Κορέα στερώντας από την Πιονγκγιάνγκ ένα πολύτιμο έσοδο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στην ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταλογίσει “αδράνεια” στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, καθώς η Ουάσινγκτον εκτιμά πως το Πεκίνο δεν εξάντλησε όλο το περιθώριο άσκησης της επιρροής του στην Πιονγκγιάνγκ αναφορικά με τον τερματισμό των προγραμμάτων πυραυλικής και πυρηνικής τεχνολογίας.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter