Οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η ετήσια έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πρωταρχική μας προσδοκία από το Ευρωκοινοβούλιο είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το Ευρωκοινοβούλιο έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση», αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, ενώ δεν παραλείπονται οι υπαινιγμοί σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

«Οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, μάς είναι άχρηστες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση, «φωτογραφίζοντας» Αθήνα και Λευκωσία.

«Η πρωταρχική μας προσδοκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το Ευρωκοινοβούλιο έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του Ευρωκοινοβουλίου, που ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν σε αυτό και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως στην έκθεσή του το Ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζεται αφενός η ζωτικότητα της σημασίας που έχει η στενή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, αφετέρου ωστόσο παρατηρείται πως δεν υπάρχει καμία βελτίωση των θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, δεν παραλείπεται το γεγονός πως η Τουρκία θα πρέπει να διαχειριστεί με καλή πίστη τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τέλος, καταγράφεται προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Με 448 ψήφους υπέρ πέρασε το ψήφισμά για την Τουρκία

Της απάντησης του τουρκικού ΥΠΕΞ προηγήθηκαν εξάλλου προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δε δίστασε να αμφισβητήσει ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης:

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου – Αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter