Ουκρανία: Καταγγελίες ότι ο Ελον Μασκ παρέχει ίντερνετ στους Ρώσους – Τι απαντά η Starlink

Ουκρανία: Καταγγελίες ότι ο Ελον Μασκ παρέχει ίντερνετ στους Ρώσους – Τι απαντά η Starlink

Το σύστημα Starlink του Έλον Μασκ χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες ζώνες της Ουκρανίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν δορυφορικό διαδίκτυο, όπως καταγγέλλει η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του Κιέβου (GUR).

Σημειώνεται, ότι τα τερματικά Starlink εισήχθησαν εσπευσμένα για να βοηθήσουν την Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και ήταν ζωτικής σημασίας για τις επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης.

«Οι ρωσικές δυνάμεις προμηθεύονται παράνομα τερματικά Starlink από τρίτες χώρες και η χρήση αυτών αυξάνεται στη γραμμή του μετώπου», δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας κατασκοπείας, Αντρίι Γιούσοφ.

Ο ίδιος, ο οποίος δεν εξήγησε πώς γνωρίζει αυτή την πληροφορία, δήλωσε επίσης ότι διεξάγονται εργασίες για την αντιμετώπιση της χρήσης από τη Ρωσία των τερματικών Starlink στα κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της, η Starlink δηλώνει ότι δεν έχει κανενός είδους επιχειρηματικές σχέσεις με την κυβέρνηση ή τον στρατό της Ρωσίας. «Μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις υποστηρίζουν ότι η SpaceX πουλά τερματικά Starlink στη Ρωσία. Αυτό είναι κατηγορηματικά ψευδές», έγραψε ο Μασκ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, την οποία επίσης κατέχει. «Από όσο γνωρίζουμε, κανένα Starlinks δεν έχει πωληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Επίσης, το ίδιο το Κρεμλίνο ανέφερε ότι το δορυφορικό σύστημα Starlink του Ελον Μασκ δεν είναι πιστοποιημένο για χρήση στη Ρωσία ούτε έχει παραδοθεί επίσημα στη Ρωσία και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η GUR ισχυρίστηκε ωστόσο, ότι υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στην μερικώς κατεχόμενη ανατολική ουκρανική περιοχή Ντόνετσκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο ουκρανικές κυβερνητικές πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το Starlink σε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος. Οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι υπέκλεψαν μια συνομιλία μεταξύ δύο Ρώσων στρατιωτών που συζητούσαν για τη δημιουργία των τερματικών σταθμών. Ως αποδεικτικό στοιχείο, ανέβασαν τη σχετική συνομιλία στο Telegram.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Στέλνει 210 εκατ. ευρώ στη Μαυριτανία για νέα (αντι)μεταναστευτική συμφωνία

Πρόκληση Ισραήλ κατά ΟΗΕ: Persona non grata η ειδική εισηγήτρια για τα παλαιστινιακά εδάφη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter