Πληροφορίες για απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα

Πληροφορίες για απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα

Η Ρωσία απέλασε τον Αμερικανό αναπληρωτή πρέσβη Μπαρτ Γκόρμαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik. Η Ουάσινγκτον θεωρεί την κίνηση αδικαιολόγητη και δεσμεύεται να απαντήσει αναλόγως, εννοώντας πως θα απελαθεί ο Ρώσος ομόλογος από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ο «τσάρος» της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν στην Νέα Υόρκη ώστε να διαβουλευτούν για κάποια φόρμουλα αποκλιμάκωση της Ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί στην Δούμα ώστε να απευθυνθεί στο σώμα. Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να σχετίζεται με το ψήφισμα της Δούμας που καλεί τον Πούτιν να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που μέχρι σήμερα αποτελούν de jure μέρος της Ουκρανίας αλλά ελέγχονται από τους ρωσόφωνους αντάρτες. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα βάλει φωτιά στην Ουκρανία και ο πόλεμος θα είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Ενόσω συμβαίνουν οι παραπάνω κινήσεις στη μεγάλη σκακιέρα, πυροβολισμοί ακούγονται κοντά στο Ντονέτσκ που βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων, οι οποίες έρχονται ως συνέχεια στις πρωινές ανταλλαγές πυροβολικού.

 

Ουκρανία: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μετά το σκηνικό πολέμου στα σύνορα

«Η Ρωσία ψάχνει αφορμή για να εισβάλλει» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της Wall Street Journal προσθέτοντας πως «δεν έχουμε δει σημάδια μεγάλης αποκλιμάκωσης».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ έχει πληροφορίες ότι η Ρωσία προσπαθεί να οργανώσει μια προβοκάτσια και σημείωσε πως η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για την Ουκρανία και η απόφαση είναι των νατοϊκών συμμάχων και όχι άλλων κρατών. Συγχρόνως, ο ίδιος σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ σκέφτεται να ενισχύσει με περαιτέρω στρατεύματα την νοτιοανατολική του πτέρυγα ενώ περιμένει ακόμη τις ρωσικές απαντήσεις στις προτάσεις του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα, σχετικά με τις ρωσικές προθέσεις. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί» ξεκαθάρισε, αλλά πρόσθεσε:

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες γύρω από την Ουκρανία. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί Ρώσοι πράκτορες που δρουν στην Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι συνεχίζει την απόσυρση στρατιωτικών της δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, απαντώντας στις ΗΠΑ που την κατηγορούν ότι εξακολουθεί να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή αυτή, με στόχο την εισβολή.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει από την Τρίτη, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο για να στηρίξει τα λεγόμενά της, ότι επιστρέφουν στους στρατώνες τους στρατιώτες και εξοπλισμός που είχαν αναπτυχθεί για γυμνάσια στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, και στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι και άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού αποχωρούν από την Κριμαία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που δείχνουν ένα τραίνο να μεταφέρει εξοπλισμό και οχήματα προς την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας στα στενά του Κερτς.

Αμφισβητούν οι Δυτικοί

Οι Δυτικοί ωστόσο από την πλευρά τους συνεχίζουν να αμφισβητούν την καλή θέληση της Ρωσίας και υποπτεύονται ότι θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν δει αποδείξεις αποκλιμάκωσης. Πηγή από τον Λευκό Οίκο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πρόσθεσε 7.000 άνδρες στις στρατιωτικές της δυνάμεις που απειλούν την Ουκρανία.

Αναφορές για πυρά πυροβολικού στο Ντονιέτσκ

Τη ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι εικόνες από την ανατολική Ουκρανία όπου η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και το σκηνικό «πολεμικό», για μία ακόμα μέρα.

Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι ακούστηκε ήχος από οβίδες κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών ενώ από το πρωί Ουκρανοί και Ρώσοι αλληλοκατηγορούνται για το ποια πλευρά ξεκίνησε τις εχθροπραξίες. Το πρακτορείο επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα για την πληροφορία του.

Η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή του Ντονμπάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, και αναφέρθηκε σε «τεράστιο δυναμικό πυρός από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων».

Ο ουκρανικός στρατός από την πλευρά του διέψευσε σήμερα ότι στοχοθέτησε τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. «Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Από την άλλη, ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τους αντάρτες ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter