Πρωτοφανές: Η ανακρίτρια πίεσε τον Βαξεβάνη να τελειώσει την απολογία του – Ο δημοσιογράφος κατέθεσε αίτηση εξαίρεσής της

Πρωτοφανές: Η ανακρίτρια πίεσε τον Βαξεβάνη να τελειώσει την απολογία του – Ο δημοσιογράφος κατέθεσε αίτηση εξαίρεσής της

Στην αδιανόητη απόφαση να εξαναγκάσει τον εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη να ολοκληρώσει σήμερα την απολογία του, χωρίς να έχει προλάβει να παραδώσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του, προχώρησε η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου. Τον πίεσε δηλαδή, να σταματήσει τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβαινε ο Κ. Βαξεβάνης καθόλη τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας, καθώς όπως χαρακτηριστικά του ανέφερε η ανακρίτρια, “από κατηγορούμενος μετατραπήκατε σε κατήγορο”. Η ανάκριση έχει διακοπεί καθώς ο εκδότης του Documento κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης της ανακρίτριας.

Δείτε επίσης: Ραγδαίες εξελίξεις: Αίτηση εξαίρεσης κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης κατά της ανακρίτριας Αλεβιζοπούλου

Ενώ λοιπόν σήμερα, Πέμπτη, ήταν η τέταρτη ημέρα απολογίας του Κ. Βαξεβάνη, και όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν αποκαλύψεις που αφορούν την ουσία της υπόθεσης αλλά και της συνωμοσίας που στήθηκε προκειμένου να καλυφθεί το σκάνδαλο Novartis και να διωχθούν αθώοι, η ανακρίτρια αιφνιδιάζοντας τον εκδότη του Documento και τους συνηγόρους του, του έκανε μια δήλωση με την οποία απαιτούσε από τον δημοσιογράφο να ολοκληρώσει σήμερα την απολογία του, διαφορετικά θα την θεωρήσει περαιωμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη δήλωση που πραγματοποίησε η ανακρίτρια, εφόσον η απολογία δεν σταματήσει σήμερα , “μπορεί να θεωρηθεί ως καταχρηστική άσκηση του δικονομικού δικαιώματος της απολογίας του κατηγορούμενου”. 

Η ανακρίτρια δήλωσε μάλιστα -για πρώτη φορά, αφού δεν είχε αναφέρει κάτι σχετικό τις προηγούμενες ημέρες που κατέθετε ο εκδότης του Documento-, πως όσα καταθέτει ο Κ. Βαξεβάνης είναι εκτός των πλαισίων της υπόθεσης, αφού “αφίσταται στη μέχρι τώρα συνεχιζόμενη μετά από διακοπές απολογία του των πραγματικών περιστατικών που συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των αδικημάτων που του αποδίδονται με το κατηγορητήριο, σε βαθμό που υπερβαίνει την ιδιότητά του ως κατηγορούμενο και μετατρέπεται σε μάρτυρα κατηγορίας για υποθέσεις ποινικές, άλλες των οποίων έχουν αρχειοθετηθεί και άλλες ακολουθούν διαφορετική δικαστική διαδρομή ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών”. Μάλιστα, στη δήλωσή της η ανακρίτρια, δεν δίστασε να εγκαλέσει τον Κ. Βαξεβάνη για “εντελώς άνιση υπέρ του μεταχείριση σε σχέση με τους λοιπούς κατηγορούμενους που περάτωσαν μέχρι τώρα την απολογία τους, χωρίς διακοπές, όσες συνεχείς ώρες και αν χρειάστηκε να αναλωθούν”. 

Κώστας Βαξεβάνης: «Προσπαθείτε να σταματήσετε τις αποκαλύψεις που όλοι καταλαβαίνουν ότι έρχονται»

Ο Κ. Βαξεβάνης έκανε με τη σειρά του δήλωση, όπου είπε ότι δεν είναι ασυνήθιστο όταν οι κατηγορίες είναι σαθρές και στημένες, ο άνθρωπος που κατηγορείται να μετατρέπεται σε κατήγορο και να απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σημείωσε μάλιστα προς την ανακρίτρια, ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που η κίνησή της αυτή είναι αναντίστοιχη του κλίματος που επικρατεί όλο αυτό το διάστημα στη ανάκριση, γεγονός που σύμφωνα με τον εκδότη του Documento, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι κατήγοροί του είναι σε δύσκολη θέση μετά τις αποκαλύψεις, παραμένουν σιωπηλοί και είναι πιθανό να βρεθούν κατηγορούμενοι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κ. Βαξεβάνης, “κυρία ανακρίτρια, για να χρησιμοποιήσω το λεκτικό των δικών σας κατηγορητηρίων, η πίεση που ασκείτε στον κατηγορούμενο για να μην καταθέσει πράγματα που είναι δυσάρεστα, αποτελεί μια προσπάθεια να σταματήσουν οι αποκαλύψεις που όλοι καταλαβαίνουν ότι έρχονται”.

Μετά την πρωτοφανή απαίτηση της ανακρίτριας να λειτουργήσει ο Κ. Βαξεβάνης με χρονοπερίστροφο στο κεφάλι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης της ανακρίτριας. Η ανάκριση διακόπηκε και η αίτηση θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Όπως είπε ο Κ. Βαξεβάνης και στην ανακρίτρια, ήταν μια επιλογή που εδώ και καιρό προσπαθεί να αποφύγει, παρότι το κατηγορητήριο που συνέταξε η ανακρίτρια, στηρίχθηκε όχι μόνο σε ανύπαρκτα στοιχεία, αλλά και σε κατασκευασμένα.

O Κ. Βαξεβάνης είπε ότι η ανακρίτρια έκανε αυτή την αιφνιδιαστική δήλωση μια ημέρα αφότου ο εκδότης του Documento, απευθύνθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαφυλαχθεί το νόμιμο δικαίωμά του, να πάρει την απολογία και τις έγγραφες εξηγήσεις της συγκατηγορούμενής του, Ελένης Τουλουπάκη, που δεν έδινε η ανακρίτρια και τελικώς αναγκάστηκε να δώσει. Είπε δηλαδή ο Κ. Βαξεβάνης, ότι η ανακρίτρια διαπράττει για δεύτερη φορά αυτό που έκανε στο κατηγορητήριο, δηλαδή να φτάσει στο σημείο να κατηγορήσει τον εκδότη του Documento, επειδή είχε ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του να κάνει μήνυση στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, η οποία είχε αρχειοθετήσει παρανόμως την υπόθεση Βγενόπουλου, και τελικώς καταδικάστηκε για αυτό. Όπως χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος στην ανακρίτρια, “μετατρέπετε σε κατηγορίες την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων μου”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατ’ επανάληψη η ανακρίτρια είχε ρωτήσει πόσο θα διαρκέσει η απολογία του Κ. Βαξεβάνη, ο οποίος την είχε πληροφορήσει ότι η ανάκρισή του θα διαρκέσει αρκετό διάστημα, γιατί είχε να καταθέσει πλήθος αποδεικτικών στοιχείων και επειδή το κατηγορητήριο ήταν αόριστο και άρα έπρεπε να καταθέσει αυτά που υπέθετε ότι αναδεικνύουν την αθωότητά του. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο συνήγορος του Κ. Βαξεβάνη, Βασίλης Καπερνάρος, η ανακρίτρια όχι μόνο δεν είχε εκφράσει καμία αντίρρηση επ’ αυτών, αλλά το θεωρούσε φυσιολογικό και μάλιστα είχε προχωρήσει σε προγραμματισμό της απολογίας το ερχόμενο διάστημα ενόψει εορτών. Ξαφνικά όμως, η ανακρίτρια επέδειξε αυτή τη μεταστροφή, πιέζοντας εκβιαστικά τον Κ. Βαξεβάνη να απαντήσει αν θα ολοκληρώσει σήμερα την απολογία του ή αν θα την τερματίσει η ίδια με απόφασή της. Αυτή η συμπεριφορά της ανακρίτριας όπως τονίζουν και οι νομικοί παραστάτες του εκδότη του Dcoumento, Γιάννης Μαντζουράνης και Βασίλης Καπερνάρος, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το αν αυτή απόφαση απορρέει από εξωτερικούς παράγοντες, ενώ σημείωσαν πως για πρώτη φορά η κ. Αλεβιζοπούλου χρησιμοποίησε στην ανάκριση την τακτική του να διαβάσει έτοιμο κείμενο, το οποίο είχε φέρει μαζί της.

Οι δυο συνήγοροι του Κ. Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης και Βασίλης Καπερνάρος προχώρησαν σε σκληρές δηλώσεις κατά την αποχώρησή τους από τον Άρειο Πάγο, αποδίδοντας στην ανακρίτρια προσπάθεια να σταματήσουν οι αποκαλύψεις και να προστατευθούν οι κατήγοροι του εκδότη του Documento.

«Όταν απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον μου, είχα προειδοποιήσει ότι αυτή η διαδικασία θα τους οδηγήσει στο να είναι από κατήγοροι, κατηγορούμενοι. Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί. Κατατέθηκαν κατά την απολογία μου, διάφορα αποδεικτικά στοιχεία, για το πώς υπήρξε μια συνωμοσία εκβιασμού μαρτύρων προκειμένου να συγκαλυφθεί η υπόθεση της Novartis. Για όλη αυτή την αποκάλυψη, δεν υπήρξε –όπως λέει ο λαός- κιχ. Δεν είπαν το παραμικρό. Επειδή λοιπόν, ίσως είναι έτσι τα πράγματα και επειδή έχουν έρθει σ’ αυτή τη θέση που έχουν έρθει, φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη ανέλαβε να παρέχει μια κάλυψη. Έτσι, σήμερα μας ανακοινώθηκε από την κυρία ανακρίτρια ότι ή θα ολοκληρώσω σήμερα την απολογία μου ή βιαίως θα κλείσει η απολογία. Αυτό είναι πρωτοφανές, θεωρώ ότι γίνεται για να σταματήσουν οι αποκαλύψεις, γιατί γνώριζε, είχα προαναγγείλει ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αποκαλύψεις και θα ζητήσουμε να κληθούν μάρτυρες κατ’ αντιπαράσταση και ν’ ανοίξουν δικογραφίες. Φαίνεται ότι αυτό φόβισε κάποιους, απαίτησαν ή σκέφτηκαν  εν πάση περιπτώσει ότι έτσι πρέπει να λειτουργήσουν και απαιτήθηκε βιαίως να τελειώσει σήμερα η απολογία μου, πράγμα που καταλαβαίνετε ότι αντίκειται σε νόμους και στην αντίληψη περί δικαίου που υπάρχει στην Ελλάδα. Αναγκάστηκα λοιπόν να κάνω αίτηση εξαίρεσης της κυρίας ανακρίτριας και θα κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο, αν θα παραμείνει στην υπόθεση ή όχι. Πάντως είναι, μπορώ να πω μοναδική περίπτωση συμπεριφοράς τέτοιας απέναντι σε κατηγορούμενο. Να φέρνουν, ενώ το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό, βιαίως να διακοπεί η απολογία, να μην κατατεθούν άλλα έγγραφα, να μη γίνουν νέες αποκαλύψεις, να μην… γενικώς.»

Σκληρές δηλώσεις Μαντζουράνη  – Καπερνάρου

«Σήμερα η ανακρίτρια απεύθυνε τελεσίγραφο στον κ. Βαξεβάνη και στους συνηγόρους υπεράσπισής του ότι αν δεν τελειώσουν μέχρι σήμερα το βράδυ, θα θεωρήσει περαιωμένη την απολογία. Αυτό αποτελεί βάναυση και βάρβαρη παραβίαση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κατηγορούμενου που δεν είχε άλλη επιλογή, παρά μόνο να ζητήσει την εξαίρεση της κυρίας ανακρίτριας από την άσκηση των ανακριτικών καθηκόντων της», υπογράμμισε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

«Σήμερα υποστήκαμε, ουσιαστικά, μία απειλή, υπό τη μορφή επισήμανσης εκ μέρους της κυρίας ανακρίτριας κι εμείς επισημάναμε εντός εισαγωγικών, ότι κάτι συνέβη από χθες. Διότι χθες συζητούσαμε να μην κάνουμε για κάποιους λόγους που οφείλονται όχι σ’ εμάς, αλλά να συνεχίσουμε την Μ. Δευτέρα. Σήμερα μας ανακοινώθηκε, επαναλαμβάνω, υπό μορφή απειλής –η κυρία ανακρίτρια την ονόμασε επισήμανση- ότι σήμερα πρέπει να τελειώσουμε αλλιώς πως θα περαιωθεί σήμερα η διαδικασία της ανάκρισης. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι ένα δείγμα ότι κάτι δεν πήγε καλά από χθες και κάτι δεν πάει καλά συνεχώς όσον αφορά αυτή την κατηγορία στο πρόσωπο του κυρίου Βαξεβάνη και το είχαμε επισημάνει εξαρχής, από το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου. Σήμερα διαβεβαιωθήκαμε, πράγματι ότι κάτι τρέχει. Πιστεύουμε ότι η συνέχεια δεν θα είναι ίδια με ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και θα είναι διαφορετική μέσα  στα πλαίσια της δικονομίας και μέσα στα πλαίσια της νομικής ευταξίας. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε την ανάκριση, όπως ακριβώς επιτάσσει ο νόμος και ο κώδικας ποινικής δικονομίας για το συμφέρον όλων μας. Επαναλαμβάνω: για το συμφέρον όλων μας», τόνισε από την πλευρά του ο Βασίλης Καπερνάρος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter