Σαρωτικές αλλαγές και αξιολόγηση στο δημόσιο: Αιχμές Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ για την ψήφο εξωτερικού

Σαρωτικές αλλαγές και αξιολόγηση στο δημόσιο: Αιχμές Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ για την ψήφο εξωτερικού

Διττό επικοινωνικό στόχο καλύπτει η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εσωτερικών. Ύστερα από την “αρρυθμία” που αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ υπουργών και Μαξίμου (πανεπιστημιακή αστυνομία /ποινικές ευθύνες τραπεζιτών κλπ) και την (φαινομενική) διάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει σήμα ότι κρατά τα ηνία. Ταυτόχρονα, πέρα από την επιλογή των εκ περιτροπής επισκέψεων για να προσδώσει κύρος στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, καταδεικνύεται από την παρουσία του η σημασία που δίνει στο υπουργείο Εσωτερικών και τις προτεραιότητες για αλλαγές στο κράτος. Η ΝΔ προωθεί αναδιαρθρώσεις με διάχυση των ιδιωτικοικονομικών κριτηρίων και της λογικής του κέρδους σε όλο το εύρος των τομέων δράσης και εφαρμοσμένης πολιτικής.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εσωτερικών είχαν και πολιτική διάσταση με αιχμές προς τους πολιτικούς του αντιπάλους. Επέλεξε για την ψήφο εξωτερικού να προδικάσει ότι θα “περάσει” από τη βουλή με αυξημενη πλειοψηφία και επεφύλαξε αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους».

Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ προβάλλει τις προσλήψεις στο δημόσιο -ήδη δρομολογημένες από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία της ΝΔ με το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ – αλλά ουσιαστικά διαμορφώνει συναινέσεις για μεγαλύτερη ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε τομείς της δημόσιας διοίκησης.  Η αναφορά σε δέκα χιλιάδες προσλήψεις νέων εργαζόμενων στον τομέα της Υγείας έχει αδιευκρίνιστα σημεία για τους εργασιακούς όρους.

Μεταξύ άλλων στα «γαλάζια» σχέδια να εφαρμοστεί πλήρως η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων και να συνδεθεί σαφώς με την δημοσιοϋπαλληλική εξέλιξη και με αναδιαρθρώσεις από την κεντρική διοίκηση ως την αυτοδιοίκηση. Όπως είχε γράψει το documentonews.gr επίκεινται σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις στον χώρο της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα, αυτό είχε διαφανεί ήδη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε εκ νέου η θέση του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σε σχέση με το 2021 οπότε έγινε ο τελευταίος καθορισμός τάξης υπουργείων, τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών με επικεφαλής την υπουργό Νίκη Κεραμέως και αναπληρωτή υπουργό τον Θοδωρή Λιβάνιο «σκαρφαλώνει» από την 12η θέση στην 4η θέση.

Ενδυναμώνεται και η παρουσία της Νίκης Κεραμέως, που συντάσσεται με τη σκληρή δεξιά γραμμή για συρρίκνωση του δημοσίου (δίνοντας ζωτικό χώρο σε μεγαλο-ιδιώτες/επιχειρηματίες) και για μικρότερο κράτος.

Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερη αξία η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών, το μεσημέρι της Πέμπτης (13 Ιουλίου 2023). Αναφέρθηκε στους “φιλόδοξους στόχους” στο κεντρικό κράτος, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους , με επίκεντρο «την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος». Μίλησε για δυσλειτουργίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, κυρίως ως προς την ταχύτητα υλοποίησης αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις στο κράτος, καταδεικνύοντας ότι και στο επίπεδο του ΑΣΕΠ προμηνύονται αλλαγές.

Πρόσθεσε ότι έχει τεθεί ως κεντρική προτεραιότητα η υλοποίηση της λεγόμενης «νέας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους στην κεντρική και στην αποκεντρωμένη του μορφή, των Περιφερειών και των Δήμων. Παράλληλα, σημείωσε ότι επιταχύνονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις σχετικά με «τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό του Δημοσίου, με τους δημόσιους υπαλλήλους μας, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αξιολογούνται πρωτίστως για να επιβραβεύσουμε τη δουλειά την οποία κάνουν»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter