Scream Inc.: «Οι Metallica αισθάνονται πιο ασφαλείς κοιτάζοντας στο παρελθόν τους»

Scream Inc.: «Οι Metallica αισθάνονται πιο ασφαλείς κοιτάζοντας στο παρελθόν τους»

Μια κουβέντα με τον Max Rozkrut, τον «James Hetfield» της tribute μπάντας που αποδίδει ζωντανά το υλικό των Metallica πιο πιστά και πειστικά από τον καθένα, με αφορμή την επερχόμενη συναυλία τους στην Αθήνα.

Έναν χρόνο μετά την πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα μας οι Scream Inc., το συγκρότημα που ζει και αναπνέει παίζοντας τραγούδια των Metallica, επιστρέφουν στην Ελλάδα στον ίδιο χώρο που έπαιξαν και πέρυσι αλλά αυτή τη φορά χωρίς τη συνοδεία ορχήστρας. Την Τετάρτη 19 Ιουλίου ο Max θα ντυθεί Hetfield, ο Chris… Hammett, o Alex… Trujillo και ο Andrew… Ulrich και θα ανέβουν στη σκηνή του City Garden στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου για να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό της καλύτερης Metallica tribute μπάντας.

Ο Max Rozkrut, ο 32χρονος κιθαρίστας και τραγουδιστής των Scream Inc. μίλησε στο documentonews και εξηγεί τι είναι αυτό που τους έκανε να ξεχωρίσουν, ενώ μιλάει και για τα γεύση που του άφησε το «72 seasons». Ο Max είναι ο ένας από τους δύο Ουκρανούς της παρέας (οι άλλοι δύο είναι Πολωνοί) οπότε η πρώτη ερώτηση ήρθε αβίαστα.

Πόσο δύσκολο είναι να παίζεις χωρίς να σκέφτεσαι τι συμβαίνει στην πατρίδα σου;

Είναι πολύ δύσκολο, βασικά είναι αδύνατο να παίζουμε χωρίς να σκεφτόμαστε τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας και γι’ αυτόν το λόγο κάνουμε συναυλίες που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα, συγκεντρώνουμε χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθήσουμε κι εμείς με όποιον τρόπο μπορούμε. Η μουσική δεν είναι μόνο διασκέδαση αλλά και ένας τρόπος για να δείξεις ότι νοιάζεσαι κι εμείς έχουμε ένα λόγο παραπάνω…

Ξεκινήσατε ως ένα κανονικό συγκρότημα. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αλλάξετε σε tribute μπάντα;

Από την πρώτη μας κιόλας πρόβα παίζαμε τραγούδια των Metallica μιας και δεν είχαμε ακόμα δικό μας υλικό. Στην Ουκρανία δεν υπήρχαν καθόλου tribute μπάντες, ακόμα κι εμείς δεν ξέραμε καν τι σημαίνει να είσαι tribute μπάντα. Ήμασταν απλά μερικοί φίλοι που περνούσαμε καλά παίζοντας τραγούδια των Metallica. Κάποια στιγμή ξεκινήσαμε να γράφουμε και δική μας μουσική αλλά βλέποντας τις αντιδράσεις του κόσμου στις συναυλίες μας όταν παίζαμε διασκευές αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο σοβαρά. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ερχόντουσαν μας έλεγαν ότι είμαστε πολύ καλοί και μας προέτρεπαν να εστιάσουμε σε αυτό δίνοντάς μας το έναυσμα για να το αναπτύξουμε και να το κάνουμε πιο σοβαρά, πιο επαγγελματικά. Δεν ήταν δηλαδή κάτι που είχαμε σχεδιάσει, απλά προέκυψε.

Μπορεί η απάντηση να μοιάζει προφανής, αλλά γιατί Metallica και όχι κάποια άλλη μεγάλη μπάντα; Ρωτάω κυρίως γιατί υπάρχουν δεκάδες άλλες μπάντες αφιερωμένες στους Metallica.

Ερωτεύτηκα τους Metallica από την πρώτη μου επαφή μαζί τους και συγκεκριμένα το 2000, όταν είδα το βίντεο του Nothing else matters από το S&M (σ.σ. η συναυλία των Metallica με τη συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο), το οποίο έπαιζε παντού. Από τότε ονειρευόμουν να κάνω κάτι παρόμοιο και να τελικά που κατέληξα να παίζω τραγούδια των Metallica και με συνοδεία ορχήστρας.

Είστε όλοι νέοι μουσικοί. Δεν θα θέλατε κάποια στιγμή να δημιουργήσετε τη δική σας μουσική; Οι Apocalyptica για παράδειγμα, ξεκίνησαν ως μια tribute μπάντα στους Metallica αλλά στην πορεία χάραξαν τον δικό τους ξεχωριστό δρόμο.

Είναι κάτι που πάντα σκεφτόμαστε, στην πραγματικότητα το κάνουμε ήδη αλλά από τη στιγμή που το πρότζεκτ αυτό προχωράει τόσο καλά και το απολαμβάνουμε, συνεχίζει να αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα. Δεν έχουμε λόγο να το αλλάξουμε. Επιπλέον, στο παρελθόν υπήρχαν κάποια προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των μελών της μπάντας, διαφωνίες που δεν μας επέτρεπαν να κάνουμε δικά μας πράγματα. Με τις αλλαγές των μελών όμως και την άφιξη του Κρις (κιθάρα) και του Αλεξ (μπάσο) που είναι μάλιστα ξαδέλφια θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω και σε αυτό το κομμάτι.


Με ή χωρίς ορχήστρα, έχετε κερδίσει τον τίτλο της tribute μπάντας που αποδίδει το υλικό των Metallica πιο πειστικά από κάθε άλλον. Ποιο είναι το μυστικό σας;

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλές καλές μπάντες αφιερωμένες στους Metallica, παρά το γεγονός ότι τα τραγούδια των Metallica δεν είναι αυτό που λέμε δύσκολα. Νομίζω ότι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι το γεγονός ότι πιάνουμε το feeling, αποδίδουμε το συναίσθημα. Δεν αρκεί απλά να βγεις και να παίξεις πιστά τα τραγούδια, ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό. Η ενέργεια, οι εκφράσεις όμως δεν είναι κάτι που αντιγράφεται. Σε ό,τι με αφορά, δεν χρειάζεται να «ντυθώ» James Hetfield όταν είμαι στη σκηνή. Αγαπώ και νιώθω τόσο δικά μου αυτά τα τραγούδια με τα οποία μεγάλωσα που μπορώ να είμαι απλά ο εαυτός μου και να βγάλω την ίδια ακριβώς ενέργεια. To γεγονός επίσης ότι παίζουμε με συνοδεία ορχήστρας τραγούδια που οι ίδιοι οι Metallica δεν έπαιξαν ποτέ με ορχήστρα είναι και αυτό κάτι που μας διαφοροποιεί, πιστεύω.

To σετ που παίζετε βασίζεται βέβαια κατά κύριο λόγο στα all time classics των Metallica. Εχετε σκεφτεί να συμπεριλάβετε κάποια στιγμή και πιο καινούρια κομμάτια; 

Προφανώς και τα πιο κλασικά κομμάτια έχουν περίοπτη θέση αλλά έχουμε συμπεριλάβει και τραγούδια από το «Death Magnetic» και το «Hardwired…» στο setlist. Το «Halo on fire» μάλιστα είναι από τα τραγούδια με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση. To σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να παίξουμε τραγούδια μέσα από το «72 seasons».

Αλήθεια, πώς σου φάνηκε το «72 seasons»;

Υπάρχουν τραγούδια που μου αρέσουν όπως το «If darkness had a son» και το «Innamorata». Ειδικά το δεύτερο μου θυμίζει την εποχή του «Load» και του «Reload» την οποία αγαπώ πολύ γιατί μέχρι τότε οι Metallica πρωτοπορούσαν, έδειχναν τον δρόμο και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν. Σε γενικές γραμμές όμως πιστεύω ότι στο «72 seasons» κοιτάζουν πολύ στο παρελθόν και σαν να αδιαφορούν για το τι συμβαίνει σήμερα στη μουσική. Το καταλαβαίνω βέβαια γιατί μεγαλώνουν και ίσως να αισθάνονται πιο ασφαλείς στο παρελθόν τους, κοιτάζοντας πίσω. Είναι οι Metallica όμως και θα τους αγαπάμε ό,τι κι αν κάνουν. Αρκεί που είναι ακόμα εκεί έξω, βγάζουν δίσκους και μπορούμε να τους βλέπουμε να παίζουν ζωντανά!

Να υποθέσω ότι μετράς αντίστροφα για τη συναυλία των Metallica στη Βαρσοβία το 2024; 

Θέλω πολύ να είμαι σε αυτό το διπλό live. Δεν έχω κλείσει εισιτήρια μιας και ακόμα δεν ξέρω πού θα βρίσκομαι εκείνες τις μέρες με τους Scream Inc. αλλά, ναι, οι ημερομηνίες είναι ήδη καρφιτσωμένες.

Επιστρέφετε στην Ελλάδα έναν χρόνο ακριβώς μετά την πρώτη σας εμφάνιση στον ίδιο μάλιστα χώρο, αλλά αυτή τη φορά χωρίς ορχήστρα. Τι θυμάστε από την περσινή σας συναυλία και τι διαφορετικό να περιμένουμε φέτος από τους Scream Inc.;

Αυτό που θυμάμαι πολύ έντονα είναι οι αντιδράσεις του κοινού. Δεν μας συμβαίνει συχνά να έχουμε τόσο τρελαμένους οπαδούς των Metallica από κάτω να τραγουδούν κάθε στίχο, ειδικά όταν παίζουμε με τη συνοδεία ορχήστρας. Αν αυτό συνέβη σε ένα venue με καρέκλες και τραπέζια, φαντάζομαι τι θα γίνει φέτος που δεν θα υπάρχουν αυτά και θα είναι ακόμα πιο έντονη η αίσθηση ενός live. Το σόου στην Αθήνα θα είναι το πρώτο εκτός Πολωνίας για φέτος οπότε φροντίστε να μας μείνει αξέχαστο!

INFO

Οι Scream Inc. θα εμφανιστούν την Τετάρτη 19 Ιουλίου στο CT GARDEN by Christmas Theater, Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου. Ώρα έναρξης: 21:00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter