Σκάνδαλο υποκλοπών: Σιωπή και αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις νέες αποκαλύψεις

Σκάνδαλο υποκλοπών: Σιωπή και αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις νέες αποκαλύψεις

Με… κολλημένη τη βελόνα στον ισχυρισμό ότι «το ελληνικό κράτος και καμία κρατική αρχή ασφαλείας δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν το Predator, ούτε κανένα άλλο κακόβουλο λογισμικό» εμφανίστηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποκρούσει τις αποκαλύψεις των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», που μεταξύ άλλων θέλουν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να παρακολουθούνταν ως υπουργός, ενώ αναδεικνύουν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη και του περιβάλλοντός του στη χρήση του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης στη χώρα μας.

«Η κυβέρνηση διαψεύδει κάθετα και κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων “Τα Νέα” και το “Βήμα”, ότι παρακολουθούνταν υπουργοί που δεν είχαν καλές σχέσεις με συνεργάτες του Πρωθυπουργού και ότι ο κ. Δημητριάδης είχε κομβικό ρόλο στη μεταφορά του Predator από την Κύπρο στη Ελλάδα;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε στον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος επέμεινε στην απάντηση που επεφύλαξε για το πρώτο δημοσιεύμα το περασμένο Σάββατο, παρότι και τα δύο περιλαμβάνουν πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων για την κυβέρνηση.

«Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, ήταν ένα δημοσίευμα που είχε εικασίες, υποθέσεις, σχόλια. Δεν είχε συγκεκριμένα ονόματα» ήταν το μόνο του σχόλιο για το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως στην απάντηση του Σαββάτου στο ίδιο δημοσίευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Ένα δημοσίευμα γεμάτο εικασίες -από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα- έγινε αφορμή για βαρύγδουπες αντικυβερνητικές κορώνες. Ουδεμία έκπληξη, αφού, όποιος δεν μπορεί να παράγει πολιτική για τα μεγάλα και σοβαρά, καταφεύγει στην αναπαραγωγή μύθων. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης και οι υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα μας δεν χρησιμοποιούν, με οποιονδήποτε τρόπο, κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης».

«Σε ό,τι αφορά το Predator, έχουμε τονίσει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία ότι το ελληνικό Κράτος δεν έχει προμηθευτεί ούτε το Predator, ούτε κανένα άλλο κακόβουλο λογισμικό και καμία κρατική Αρχή Ασφάλειας στη χώρα, δεν χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα κακόβουλα λογισμικά. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Έχει επιβεβαιωθεί αυτό από όλες τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη μέχρι τώρα και από τους αξιωματούχους που βρέθηκαν και μίλησαν σε διάφορα Όργανα και από την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας. Και είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί και από οτιδήποτε άλλο βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, η Κυβέρνησή μας θέλει να συνεργαστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις Κυβερνήσεις και με τις Αρχές και άλλων κρατών, που ψάχνουν να βρουν και εκεί τα αίτια και την πηγή παρακολούθησης αυτών των παράνομων λογισμικών» ανέφερε εισαγωγικά στην απάντησή του τη Δευτέρα στο ερώτημα για τις αποκαλύψεις των δύο εφημερίδων, ενώ κατέληξε σε μία ακόμα παρόμοια αναφορά.

«Ισχύουν τα όσα κατά καιρούς η Κυβέρνησή μας έχει πει. Δεν υπάρχει κάποια ελληνική κρατική Αρχή Ασφάλειας που να είχε τα συγκεκριμένα λογισμικά και που θα τα χρησιμοποιούσε, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν τα έχει προμηθευτεί» επανέλαβε για μία ακόμα φορά ο Γ. Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας πως το «υποκλοπές τέλος» αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης και όχι την ίδια την υπόθεση, που όσο πλησιάζει η ημέρα της έλευσης της αποστολής των μελών της Επιτροπής PEGA της ευρωβουλής έρχονται ολοένα και περισσότερες αποκαλύψεις στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται πως η αποστολή αναμένεται την προσεχή Τετάρτη και θα παραμείνει στη χώρα μέχρι την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συναντήσει τον «αντ’ αυτού» Γιώργο Γεραπετρίτη. Την άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου να συναντήσει την επιτροπή ο πρωθυπουργός είχε αναδείξει με ερώτημά του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το documentonews.gr.

Διαβάστε σχετικά: Ο Μητσοτάκης κρύβεται από την Επιτροπή PEGA για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Επίσης, θα συναντήσουν τον επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χρήστο Σπίρτζη, Θανάση Κουκάκη, και τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Ακόμη, τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να συναντήσουν και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων τη Δάφνη Παπαδοπούλου, τη Νεκταρία Σταμούλη, τον Τάσο Τέλλογλου, τον Νικόλα Λεοντόπουλο και τον Γιάννη Σουλιώτη.

Η απάντηση της κυβέρνησης προκαλεί πάντως επιπλέον ερωτήματα, αφού μένουν αναπάντητες αναφορές όπως ότι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων «υπήρχε κεντρικότερος σχεδιασμός», και πως με «τον αριθμό των άγνωστων θυμάτων-στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος να θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Με πολλούς από τους παρακολουθούμενους να είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ τους, ενώ το παράνομο λογισμικό φαίνεται να έχει σταλεί και σε παράγοντες εκτός πολιτικού χώρου». Ακόμα, γίνεται αναφορά στην εμπλοκή επιχειρηματιών, που φέρονται μάλιστα να επιχείρησαν να πέσει πέπλο σιωπής γύρω από την υπόθεση.

Αξίζει τέλος να υπογραμμιστεί πως κατά πληροφορίες που έγιναν γνωστές το απόγευμα της Δευτέρας, με την άποψη πως τα δημοσιεύματα περιλαμβάνουν «εικασίες, υποθέσεις, σχόλια» δεν συμφωνεί η Δικαιοσύνη, αφού τα δημοσιεύματα των «Νέων» και του «Βήματος» θα περιληφθούν στην εισαγγελική έρευνα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε ο Οικονόμου για την έρευνα της Europol

Σκάνδαλο υποκλοπών: Επιβεβαιώνει ο Οικονόμου τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις συγκάλυψης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter