Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Μπάιντεν – Νετανιάχου

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Μπάιντεν – Νετανιάχου

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, σε μια ασυνήθιστη κατάσταση για τους δύο παραδοσιακούς συμμάχους, καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως η κυβέρνησή του κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σχέδιο θα συνδέεται με την «απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς» που κρατούνται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα, όπως εξήγησε, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξής του στο σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης Αλ Χάνταθ.

«Υποβάλαμε σχέδιο απόφασης το οποίο έχει μπροστά του αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο καλεί να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων.

Έχουμε μεγάλες ελπίδες πως οι (άλλες) χώρες θα το υποστηρίξουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στο περιθώριο επίσκεψής του στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στην αιματηρή σύγκρουση στη Γάζα. Ο ίδιος, πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα».

Σημειώνεται, πως μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ ασκούσαν βέτο σε κάθε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, αύξησαν την πίεση στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνεχίζει να επιμένει στη μαζική σφαγή στη Ράφα, στα νότια της Γάζας, αγνοώντας τις αμερικανικές αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πρόσφατα ότι ο Νετανιάχου «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» στη χώρα του, ενώ οι κινήσεις του Λευκού Οίκου δείχνουν πως γίνεται προσπάθεια για την απομάκρυνση και την αντικατάσταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Πριν από μερικές μέρες, ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ, ενώ χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «εμπόδιο για την ειρήνη». Τώρα, με την κατάθεση του ψηφίσματος για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, οι ΗΠΑ στέλνουν ένα νέο μήνυμα στο Νετανιάχου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter