Στο σκαμνί για ξέπλυμα η συνέταιρος της Μαρέβας

Στο σκαμνί  για ξέπλυμα  η συνέταιρος  της Μαρέβας

Για δύο βαρύτατα κακουργήματα, και δη για υπεξαίρεση 54 εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, τα οποία φέρεται να τέλεσαν από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας η «Τζόρτζια» της κοσμικής Αθήνας, κατά κόσμον, Γεωργία Ευσεβίου και ο σύζυγος της Νικόλαος Λάσκαρης.

Η Γ. Ευσεβίου, η οποία μεταξύ των άλλων επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων συνεταιρίστηκε και με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη επενδύοντας (ως μέτοχος) στην εταιρεία ρούχων Zeus+Dione της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναδεικνύεται μέσα από τις σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος ως βιρτουόζος στη δημιουργία πολύπλοκων συστημάτων εταιρειών, ενώ συνδέεται και με ένα πλέγμα εξωχώριων (offshore) εταιρειών στις οποίες εμφανίζεται ως διευθύντρια αλλά και ως δεξιοτέχνης στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, με όχημα το πλέγμα των υπεράκτιων εταιρειών και τρίτων εικονικών προσώπων διακινούνταν ή αποκρύπτονταν παράνομα εκατομμύρια.

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, όταν η υπόθεση για την οποία παραπέμπονται σε δίκη η κ. Ευσεβίου και ο –επίσης επιχειρηματίας– σύζυγός της ήταν ακόμη στο στάδιο των ανακρίσεων, ένα από τα φερόμενα ως πλυντήρια για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που προερχόταν από υπεξαίρεση ήταν και η αγορά το 2015 από τον κ. Λάσκαρη της ομάδας μπάσκετ του Αρη Θεσσαλονίκης.

Ο τρόπος με τον οποίο κατά τη δικογραφία το ζεύγος Ευσεβίου – Λάσκαρη διέπραξε τα δύο αδικήματα που του αποδίδονται πραγματικά παραπέμπει σε σενάριο χολιγουντιανής παραγωγής.

Καθώς:

Από τη μια φέρονται να υπεξαιρούν τα εμβάσματα εκατομμυρίων που έστελνε o Λετονός επιχειρηματίας Michalis Subotins (έχει προσφύγει σε βάρος τους ποινικά και αστικά) σε εταιρεία συμφερόντων τους αλλά και σε προσωπικούς λογαριασμούς της Ευσεβίου για να αγοράσουν –ως εντολοδόχοι του– και για λογαριασμό του χρυσό και να τον τοποθετήσουν σε ασφαλή τόπο … Μάλιστα, όπως τονίζεται στο βούλευμα, η ίδρυση των εταιρειών από την Ευσεβίου –ανεξάρτητα από το πώς χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια από το ζεύγος– εξυπηρετούσε τον Λετονό επιχειρηματία να εξάγει χρήμα από τη Βουλγαρία (έδρα της εταιρείας του που ασχολείται με εμπόριο χρυσού) προερχόμενο από άγνωστες πηγές.

Κι από την άλλη οι Ευσεβίου – Λάσκαρης φέρονται ότι ξέπλεναν το χρήμα που υπεξαιρούσαν με αγορές μετοχών, ενός ελικόπτερου, σπιτιού στη Μύκονο ή ακόμη και με τα χρυσά μαχαιροπίρουνα με τα οποία σερβιρίστηκαν οι εκλεκτοί καλεσμένοι στον χλιδάτο γάμο τους στην Τζια το 2015. Μάλιστα η κ. Ευσεβίου είχε συνάψει φορολογική συμφωνία με το Καντόνι Schweiz της Ελβετίας για τα έτη 2015-2017 με την οποία – όπως τονίζεται στο βούλευμα– δεν ελεγχόταν ουσιαστικά η προέλευση των χρημάτων που εμβάζονταν στον λογαριασμό της.

«Με αυτό τον τρόπο, αναφέρεται στο βούλευμα, με την ίδρυση δηλαδή εταιρειών εμπορίας χρυσού και τη χρησιμοποίηση των προσωπικών τους λογαριασμών για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών, οι κατηγορούμενοι πέτυχαν να ιδιοποιηθούν τα χρήματα του εγκαλούντα τα οποία δεν τους ανήκαν (σ.σ.: όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι)».

Μ’ αυτούς τους τρόπους το ζεύγος –σύμφωνα πάντα με το πρωτόδικο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στο οποίο κατά πληροφορίες έχει ασκηθεί έφεση από τους εμπλεκόμενους– φέρεται να νομιμοποίησε μέρος των υπεξαιρεθέντων, περίπου 27 εκατομμύρια από τα συνολικά 54.635.895 ευρώ, καθώς αναφέρονται οκτώ επενδύσεις-πλυντήριο για τις οποίες προφανώς εκτιμήθηκαν ως επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη.

Κατά το βούλευμα το ζεύγος ιδρύοντας ένα πλέγμα εταιρειών εμπορίας χρυσού και με τη χρησιμοποίηση προσωπικών τους τραπεζικών λογαριασμών εισήγαν χρήματα που προέρχονταν από αξιόποινη πράξη τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησαν από κοινού ως σύζυγοι για την αγορά ακινήτων, μετοχών και άλλων πολυτελών αγαθών ή τα μετέφεραν σε άλλες εταιρείες συμφερόντων τους.

Στα ντεσού της υπόθεσης συμπεριλαμβάνονται:

Εταιρείες αγοραπωλησίας χρυσού μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που λειτουργούσε χωρίς άδεια, φορολογικοί παράδεισοι στα καντόνια της Ελβετίας και στο… βάθος σχέσεις με την σαϊεντολογία και πιο συγκεκριμένα φιλικές επαφές του κ. Λάσκαρη με υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία της σαϊεντολογίας αλλά και συνδρομές με τη μορφή δωρεών.

Στο βούλευμα περιγράφονται και οκτώ περιπτώσεις τέλεσης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

«Τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν από κοινού διακινήθηκαν μέσω τραπεζών από συγκεκριμένους λογαριασμούς σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς, σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού , είτε του Λάσκαρη είτε της Ευσεβίου είτε ενδιάμεσων, ελεγχόμενων από τους δύο, νομικών προσώπων, για να μην καταστεί δυνατός ο εντοπισμός της παράνομης προέλευσής τους και να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους. Για να αποσυνδεθεί δε το χρήμα από το έγκλημα της υπεξαίρεσης από το οποίο προήλθε κάποια ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν οικονομικές υποχρεώσεις του ζεύγους αλλά και για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το βούλευμα εντοπίστηκαν οκτώ περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και συγκεκριμένα:

Ποσό 798.660 ευρώ καταβλήθηκε από τον Ν.Λάσκαρη στα ταμεία της ανώνυμης αθλητικής εταιρείας Αρης Καλαθοσφαιρική ΑΕ ως συμμετοχή του σε δύο διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου, ο οποίος έτσι απέκτησε 79.532 ονομαστικές μετοχές συνολικής ονομαστικής αξίας 1.154.664 ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό συμμετοχής 90% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Το συνολικό αυτό χρηματικό ποσό των 798.660 ευρώ αποτελούσε μέρος 900.000 ευρώ που μεταφέρθηκε μέσω δύο τραπεζικών εμβασμάτων από λογαριασμό που τηρούνταν επ’ ονόματι της Γ. Ευσεβίου στην τράπεζα LGT BANK (Schweiz) AG στη Ζυρίχη της Ελβετίας σε λογαριασμό που τηρούνταν στην τράπεζα Alpha Bank στην Ελλάδα.

Ποσό 2.400.000 ευρώ καταβλήθηκε περί τα μέσα Ιουνίου του 2015 με τραπεζικό έμβασμα από τον ίδιο λογαριασμό σε λογαριασμό της εταιρείας με την επωνυμία Global Events Food προς εξόφληση οφειλόμενου χρηματικού ανταλλάγματος για την οργάνωση της γαμήλιας δεξίωσης που παρέθεσαν οι κατηγορούμενοι στην Κέα στις 28/6/2015.

Ποσό 1.750.000 ευρώ διατέθηκε για την αγορά οικοπέδου 114.34 τ.μ. στα Κάτω Ματογιάννια στη Μύκονο και τριώροφου σπιτιού που υπάρχει στην έκταση και από το 1978 λειτουργεί ως ξενοδοχείο (με τον τίτλο Ζώρζης).Το τίμημα καταβλήθηκε από τον Ν. Λάσκαρη με τραπεζικό έμβασμα από λογαριασμό του στην τράπεζα Raiffeisenlandesbank Niederosterreich-Wien στη Βιέννη της Αυστρίας και ο οποίος τροφοδοτούνταν, κατά το κατηγορητήριο, με υπεξαιρεθέντα χρήματα.

Ποσό 1.420.000 ευρώ διατέθηκε για να αγοράσει ο Ν. Λάσκαρης στις 21.12.2015 ένα ελικόπτερο Eurocopter, μοντέλο EC130 B4, από την εταιρεία Folli Follie SA.

Ποσό 2.100.000 ευρώ καταβλήθηκε (το 2015) με έμβασμα από τον λογαριασμό της Ευσεβίου στην LGT BANK (Schweiz) AG σε λογαριασμό της εταιρείας Sogestmar SARL για εξόφληση του οφειλόμενου σε αυτήν χρηματικού ανταλλάγματος για την εκμίσθωση στον Ν. Λάσκαρη διαμερίσματος στην οδό Boulevard deu Moulins ar.43 στο Μόντε Κάρλο του πριγκιπάτου του Μονακό.

Ποσό 1.000.000 ελβετικών φράγκων διατέθηκε το 2015 στην εταιρεία Tarsem SARL η οποία αποτέλεσε χορηγό της ΚΑΕ ΑΡΗΣ.

Ποσό 10.800.000 ευρώ «έφυγε» από λογαριασμό της Ευσεβίου στην τράπεζα της Ζυρίχης προς την αλλοδαπή εταιρεία Gulf Wind Maritime, Liberia συμφερόντων του ζεύγους.

Και τέλος 7.000.000 δολάρια διατέθηκαν από τον ίδιο λογαριασμό σε άλλη εταιρεία, την Hellas Marine Dervices LtD, επίσης συμφερόντων του ζεύγους.

Καταζητούμενος ο Λάσκαρης

Τον Δεκέμβριο του 2017, μετά τις απολογίες τους στην 11η τακτική ανακρίτρια Αθήνας, οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα με καταβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ (ο καθένας) και εμφάνιση μια φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.

Ο κ. Λάσκαρης επικαλέστηκε αδυναμία να καταβάλει το ποσό της εγγύησης παραπέμποντας σε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (που εκδόθηκε ύστερα από αίτημα του Mixalis Subotins) με την οποία διατάχτηκε η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του μέχρι του ποσού των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Ζήτησε λοιπόν από την ανακρίτρια να τροποποιηθεί ο σχετικός περιοριστικός όρος ώστε να μπορεί να καταβάλει την εγγυοδοσία διά υποθήκης επί ακινήτου ή με εγγυητική επιστολή ελληνικής τράπεζας. Πράγματι η σχετική αίτηση του έγινε δεκτή αλλά ο κατηγορούμενος και πάλι δεν τήρησε όσα όριζε η τροποποιητική διάταξη με αποτέλεσμα εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης και προσωρινής κράτησης, το οποίο δεν έχει ακόμη εκτελεστεί.

Στις δε απολογίες τους Λάσκαρης και Ευσεβίου υποστήριξαν ότι είναι αθώοι και πως οι κατηγορίες που τους προσάπτονται είναι προϊόν απάτης και εκβίασης εκ μέρους του καταγγέλλοντα επιχειρηματία.

Μάλιστα για την αγορά της ΚΑΕ Αρης ο Ν. Λάσκαρης ( που πλέον δεν έχει σχέση με την ομάδα) είχε επικαλεστεί έγγραφο της 10ης Αυγούστου 2015 του δικηγόρου Andrian Buergi με το οποία βεβαίωνε ότι απέστειλε κεφάλαιο 900.000 ευρώ από τράπεζα της Ζυρίχης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΑΕ Αρης και ότι τα κεφάλαια αυτά ανήκαν στη σύζυγό του, ήταν καθαρά και ελεύθερα, σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο και έχουν φορολογηθεί στην Ελβετία.

Η κ. Ευσεβίου αναφερόμενη στη συνεργασία της με τον Subotins είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας γίνονταν διαδικτυακά αγοραπωλησίες χρυσού δεν ανήκε στον καταγγέλλοντα καθώς την είχε αγοράσει η ίδια αρχές του 2015, όπως και τους πελάτες και το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της…

Σύμφωνα όμως με το βούλευμα, «αν τα χρήματα προέρχονταν πράγματι από την πώληση χρυσού σε επισκέπτες-πελάτες της πλατφόρμας δεν δικαιολογείται γιατί δεν κατέβαλλαν απευθείας τα χρήματα στους προσωπικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων αλλά έπρεπε να μεσολαβεί ο εγκαλών, ενώ δεν γίνεται πειστικός ο ισχυρισμός ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρεπόταν από τις ελβετικές τράπεζες. Και τότε ποια η φύση και ο σκοπός της φορολογικής συμφωνίας που σύναψε η κατηγορουμένη δυνάμει της οποίας δεν ελεγχόταν ουσιαστικά η προέλευση των χρημάτων που εμβάζονταν στον λογαριασμό της;».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι για το έτερο σκέλος της καταγγελίας που αφορούσε την υπεξαίρεση και 915 κιλών χρυσού αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, το συμβούλιο έκρινε ότι δεν προσκομίστηκαν επαρκή στοιχεία που να την αποδεικνύουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter