Στρώνουν το μπλε χαλί για τον Γκάλη

Στρώνουν το μπλε χαλί για τον Γκάλη

Το ελληνικό μπάσκετ θα αποδώσει το απόγευμα της Παρασκευής στο ΟΑΚΑ τις δέουσες τιμές στον άνθρωπο που άλλαξε το άθλημα.

Στο ένα από τα δύο γήπεδα που φέρουν τιμητικά το τιμημένο ονοματεπώνυμό του, στο ΟΑΚΑ, ο Νίκος Γκάλης έχει να εμφανιστεί από το μακρινό 2007. Στην πραγματικότητα δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ των Αθηνών «Νίκος Γκάλης», αφού τα βαφτίσια του σταδίου έγιναν το 2016. Οταν παρέλαβε τα κλειδιά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για τις επόμενες δεκαετίες έσπευσε να εξαγγείλει ότι η ολυμπιακή αρένα θα φέρει στο εξής το όνομα του πατέρα του Παύλου. Την ερχόμενη Παρασκευή, στο ΟΑΚΑ, ο Γκάλης θα τιμηθεί από την ΕΟΚ στο γήπεδο με τα χίλια ονόματα. Τουλάχιστον για το Αλεξάνδρειο, η σάλα του οποίου καλείται «Nick Galis Hall» εδώ και δέκα χρόνια, δεν φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις αποκαθήλωσης…

Ο Γκάλης τιμήθηκε από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός στις 21 Οκτωβρίου 1999, στο ημίχρονο ενός ευρωπαϊκού αγώνα με τη Ρεάλ (μαζί με Γιαννάκη, Χριστοδούλου, Παταβούκα), αλλά και από τη Euroleague στις 6 Μαΐου 2007, ανήμερα του τελικού των «πρασίνων» με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η αποθέωση που γνώρισε εκείνο το βράδυ μπορεί να συγκριθεί μόνο με το παλλαϊκό χειροκρότημα της βραδιάς του αγώνα Ελλάδα – Ιταλία στο ΣΕΦ για το Μουντομπάσκετ του 1998.

Μπάσκετ στο ΟΑΚΑ, πάντως, ο «γκάνγκστερ» δεν αξιώθηκε να παίξει ποτέ. Η ιστορία τον αποχαιρέτησε στις 18 Οκτωβρίου 1994, μετά την περίφημη ρήξη του με τον Κώστα Πολίτη στο παλαιικό κλειστό του Μετς, ενώ το κλειστό ολυμπιακό άνοιξε τις πύλες του ένα χρόνο αργότερα. Θεωρητικά ο 38άχρονος τότε Γκάλης θα μπορούσε κάλλιστα να φορέσει τα γαλανόλευκα στο Ευρωμπάσκετ του 1995, υπό την καθοδήγηση του «Διόσκουρου» Παναγιώτη Γιαννάκη! Για την ιστορία, η τελευταία του εμφάνιση με την εθνική ομάδα έγινε στο Ευρωμπάσκετ του 1991 στη Ρώμη. Την περίοδο 1993-94, τελευταία του ουσιαστικά στην Α1 (και δεύτερη στον Παναθηναϊκό), είχε μέσο όρο 21,4 πόντους και 5,1 ασίστ.

Ο Γκάλης είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τη ζωή όλων ημών, αλλά η ομοσπονδία μπάσκετ δεν τον έχει τιμήσει ποτέ για τα θαύματά του, παρά μόνο στο ευρύτερο πλαίσιο επετειακής τελετής για τους ήρωες του ’87. Φημολογείται μάλιστα ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τήρησε αρνητική στάση όταν έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι –από τον Γιώργο Λιάνη– η ιδέα για μετονομασία του ΟΑΚΑ σε γήπεδο «Νίκος Γκάλης».

Το ανφέρ του ισχυρού Βασιλακόπουλου

Ο τότε ισχυρός άντρας της ΕΟΚ επισήμανε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είθισται να υλοποιούνται μετά τον θάνατο του τιμώμενου προσώπου, αλλά μερικούς μήνες αργότερα ο ίδιος φωτογραφήθηκε καμαρωτός στα εγκαίνια του κλειστού «Γιώργος Βασιλακόπουλος» στον Πύργο. Ο Γκάλης έγινε έξω φρενών και μάλιστα εμφανίστηκε πρόθυμος να συμμετάσχει σε αντιπολιτευτική κίνηση που θα καθιστούσε τον ίδιο επίτιμο πρόεδρο της ομοσπονδίας.

«Ντρέπομαι και λυπάμαι με τη στάση ορισμένων ανθρώπων, περίμενα διαφορετική αντιμετώπιση» δήλωσε ο σούπερ σταρ του ελληνικού μπάσκετ στην πολύκροτη συνέντευξη που παραχώρησε στο Documento τον Νοέμβριο του 2016. Τις ίδιες μέρες η ομοσπονδία κολύμβησης –με αφεντικό τον συνοδοιπόρο του Βασιλακόπουλου Δημήτρη Διαθεσόπουλο– εισηγήθηκε να δοθεί το όνομα του ολυμπιονίκη Σπύρου Γιαννιώτη στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. «Πολύ καλά έκαναν και μπράβο τους» τόνισε ο Γκάλης στην ίδια συνέντευξη. «Αυτό περιμένει ο αθλητής». Όταν προκηρύχθηκαν οι αρχαιρεσίες που ξήλωσαν την παλαιά διοίκηση από την ΕΟΚ ο Γκάλης τάχθηκε επίσημα με το μέρος του Παναγιώτη Φασούλα, χωρίς ωστόσο ενεργή συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος θα τιμήσει τον Γκάλη την ερχόμενη Παρασκευή 4 Αυγούστου υπό το βλέμμα του γεννημένου το 1999 Λούκα Ντόντσιτς, εφόσον αυτός έρθει στην Αθήνα για το φιλικό Ελλάδα – Σλοβενία. Το τελετουργικό θα γίνει ενώπιον των επιγόνων του «γκάνγκστερ» στην εθνική Ελλάδας, με πρώτο τον έτερο μετανάστη Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον οποίο ο Γκάλης γνωρίστηκε και συνεργάστηκε σε πρόγραμμα ενημέρωσης για τον αυτισμό. Ο Γιάννης γεννήθηκε 49 μέρες μετά το άδοξο «αντίο» του Γκάλη στα γήπεδα του μπάσκετ.

Εξαφανίζονται τα εισιτήρια

«Θα τιμήσουμε τον Νίκο Γκάλη για την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ, την προσφορά του στην εθνική ομάδα, την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία αλλάζοντας τη νοοτροπία μιας ολόκληρης γενιάς» γράφει το σχετικό κάλεσμα: «Είναι η μέρα που ελπίζουμε ότι ένα κατάμεστο γήπεδο θα σηκωθεί όρθιο για να χειροκροτήσει τον άνθρωπο που μας έχει φτάσει μέχρι εδώ». Τα εισιτήρια για το «σουαρέ» έχουν γίνει ανάρπαστα και το ΟΑΚΑ θα πλημμυρίσει από κόσμο ντυμένο στα μπλε, όποιο όνομα και αν γράφει η μαρκίζα του!

Ο ακριβοθώρητος Γκάλης επιβεβαίωσε εγκαίρως την παρουσία του στην τελετή και έσπευσε να ευχαριστήσει δημόσια: «Το να τιμάται ένας αθλητής για την αθλητική και κοινωνική του προσφορά από την αθλητική του οικογένεια έχει ιδιαίτερη αξία, επειδή δίνει χαρά σε μια κοινωνία, την ελληνική, που νιώθω περήφανος ως κομμάτι της. Ονειρεύτηκα μαζί της και προσπάθησα να την κάνω κι εκείνη να ονειρευτεί μαζί μου και να πιστέψει στα δικά της όνειρα».

Ο Γκάλης γιόρτασε πρόσφατα τα 66 του χρόνια. Παίζει τένις πότε πότε με τη 17χρονη κόρη του, αλλά την πορτοκαλί μπάλα δεν την αγγίζει. «Αποφεύγω τους αγώνες των παλαίμαχων γιατί δεν θέλω να βλέπω το μπάσκετ ως αστείο ούτε μ’ αρέσει να κοροϊδεύω» εξηγεί. Εάν βέβαια η αποδεκατισμένη εθνική χρειαστεί έναν γκαρντ για να δοκιμάσει τις αντοχές του Ντόντσιτς, θα έχει εύκαιρο κάποιον που βάζει 30άρες και με σκαρπίνια…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter