ΣΥΡΙΖΑ: Αμυνα και εξοπλιστικά στο μικροσκόπιο της «πατριωτικής Αριστεράς»

ΣΥΡΙΖΑ: Αμυνα και εξοπλιστικά στο μικροσκόπιο της «πατριωτικής Αριστεράς»
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

«Πρέπει να βγει μπροστά η σύγχρονη πατριωτική Αριστερά» είχε πει κατά λέξη στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ σε παρέμβασή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν πιστεύω ότι η δικιά μας Αριστερά πρέπει να ντρέπεται για την έπαρση της σημαίας […] Προχωράμε με μια σύγχρονη πατριωτική Αριστερά».

Σε πολιτικό επίπεδο, θα ήταν τουλάχιστον αφελές να επέτρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και στην υπόλοιπη δεξιά και ακροδεξιά να σπεκουλάρουν πως έχουν την αποκλειστικότητα των πρωτοβουλιών σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Είναι κάτι που έχει κοστίσει διαχρονικά στην Αριστερά και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να τηρεί μια πολιτική χωρίς υπερβολές και ακρότητες.

Προσεκτική στάση

«Είμαστε εδώ για να είμαστε παραγωγικοί στα εθνικά ζητήματα. Για εμάς, τα εθνικά θέματα, η άμυνα της χώρας, δεν είναι ζήτημα επικοινωνίας. Είναι ζήτημα της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα, και έτσι το αντιμετωπίζουμε» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την επίσκεψη του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατά πολύ προσεκτική στάση στο θέμα των εξοπλιστικών και ιδιαίτερα στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τα F-35. «Ενημερωθήκαμε σήμερα όσον αφορά στα εξοπλιστικά. Είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας για να κατανοήσουμε τη συμφωνία που έκανε η Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια

«Τα θέματα των εξοπλιστικών είναι σε μια διαδικασία που είναι στην αρχή της. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα του τι θα γίνει. Περιμένουμε ενημέρωση…», σημείωσε στη συνέχεια ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τάσσονται αυτομάτως κατά των αμυντικών δαπανών, αλλά πλέον περιμένουν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα, προτού εκφράσουν θέση. Τα τρία ζητήματα που θέτουν είναι αν η δαπάνη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, αν ικανοποιούνται οι υπαρκτές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και αν θα υπάρξει άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία».

Καίρια ερωτήματα

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εγκρίνει μια ανεξέλεγκτη σπατάλη για τα εξοπλιστικά.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μας διαβεβαίωναν ότι η άμυνα της χώρας είναι θωρακισμένη με την αγορά των Rafale. Τώρα, τι άλλαξε και προχωράμε σε μια νέα αγορά;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Διονύσης Καλαματιανός και συνέχισε:

«Υπάρχουν οι σχετικές εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων; Θα πρέπει, επίσης, να μάθουμε τι περιλαμβάνει αυτή η νέα αμυντική συμφωνία σε σχέση με την Τουρκία, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-16, ή αν θα γίνει αυτό, θα πραγματοποιηθεί υπό συγκεκριμένους όρους…».

Στο επίκεντρο τα στελέχη

«Αναδείξαμε το ζήτημα της αμοιβής των στρατιωτικών, και του οικογενειακού τους σχεδιασμού, που έχουν μείνει πίσω» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με τα θέματα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι της συνάντησης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε. Για να μπορέσουν όμως αυτοί οι άνθρωποι να αποδώσουν τα μέγιστα θα πρέπει να λάβουν την προσοχή που τους αρμόζει από την Πολιτεία» είπε πριν από λίγες μέρες από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφερόμενος στο φαινόμενο παραιτήσεων αρκετών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

«Τα προβλήματα είναι πολλά και διαφορετικής φύσης και θα πρέπει να τύχουν άμεσης επίλυσης, καθώς αυτό που εμείς καθημερινά λαμβάνουμε ως μήνυμα είναι ότι έχουν φτάσει οι άνθρωποι στα όριά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την ξεκάθαρη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των Ενόπλων Δυνάμεων και στο θέμα των εξοπλιστικών. Προτεραιότητα έχουν οι αξιοπρεπείς συνθήκες των ανθρώπων που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό. Και, όπως αναφέραμε, οι συμφωνίες για τα εξοπλιστικά θα περνούν …από κόσκινο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πολλά δισ. ευρώ, την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν υπάρχουν χρήματα για τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία και τη μείωση των φόρων…

Διαβάστε επίσης: Ο Δένδιας «αδειάζει» με το γάντι τον Μητσοτάκη: Αλλες φρεγάτες θέλουμε

Κασσελάκης: Εξοπλιστικά και μισθοί στρατιωτικών στο επίκεντρο της συνάντησης με Δένδια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter