ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν – Καταδικαστέα οποιαδήποτε τουρκική πρόταση οδηγεί στη διχοτόμηση

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν – Καταδικαστέα οποιαδήποτε τουρκική πρόταση οδηγεί στη διχοτόμηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τα Κατεχόμενα, με τον Τούρκο πρόεδρο να υπενθυμίζει τη στήριξή του στην πρόταση Τατάρ για την ύπαρξη δύο κρατών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα «ώστε να προχωρήσει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», ενώ καλεί τόσο την Αθήνα, όσο και τη Λευκωσία «να συντονίσουν τις ενέργειές του, ώστε να αναληφθούν άμεσα οι δέουσες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες» ώστε να υιοθετηθεί μία στρατηγική λύσης για το Κυπριακό.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής. Οποιαδήποτε τουρκική πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί στη διχοτόμηση είναι καταδικαστέα και απολύτως απαράδεκτη.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συντονίσει τις ενέργειές της με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να αναληφθούν άμεσα οι δέουσες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και να σχεδιαστεί μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική λύσης που να αξιοποιεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ρόλο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περιοχή. Μόνο με την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού κυρώσεων και την προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά- όχι με αφηρημένες αναφορές σε “αναστρεψιμότητα αποφάσεων” και δήθεν εγγυήσεις για “ήρεμα καλοκαίρια”.

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει στην πρόταση των δύο κρατών στην Κύπρο ο Ερντογάν

Μυστικά & Documento

23/01/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter