Τα «ασιατικά» Όσκαρ που έγραψαν ιστορία

Τα «ασιατικά» Όσκαρ που έγραψαν ιστορία

Με 7 βραβεία από τις 11 συνολικά υποψηφιότητες η ταινία των Ντάνιελς «Τα πάντα όλα» επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί, σε μια τελετή που έλαμψε κυρίως το άστρο του παρουσιαστή Τζίμι Κίμελ.

Η Μισέλ Γιέο χάρη στην ερμηνεία της στο «Τα πάντα όλα» πέτυχε την μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς «κλέβοντας» το βραβείο ερμηνείας από την Κέιτ Μπλάνσετ του «Tar». Ταυτόχρονα η 61χρονη ηθοποιός από την Μαλαισία έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη ασιάτισσα ηθοποιός που κερδίζει το όσκαρ Α γυναικείου ρόλου στην 95χρονη διαδρομή του θεσμού.

Ούτε τα «Πνεύματα του Ινισέριν», ούτε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κατάφεραν να μπουν εμπόδια στην σαρωτική δύναμη του φιλμ «Τα πάντα όλα». Από τις τελευταίες βραβεύσεις των ενώσεων παραγωγών και σεναριογράφων, λίγες μέρες πριν από την τέλεση της  οσκαρικής τελετής, φαινόταν ξεκάθαρα πως η ταινία των Ντάνιελς έπαιζε χωρίς αντίπαλο στις βασικές κατηγορίες και σε αμφισβήτηση βρίσκονταν μόνο τα δεύτερα ή τεχνικά βραβεία. Εκεί η αντιπολεμική ταινία του γερμανού Εντουαρντ Μπέργκερ «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» πέτυχε σημαντικές επιδόσεις κερδίζοντας τέσσερα βραβεία από τα 9 που διεκδικούσε: διεθνούς ταινίας, φωτογραφίας, μουσικής και σκηνογραφίας.

Όμως ο σταρ της βραδιάς ήταν αναμφισβήτητα ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ. Από τη δηκτική κριτική του αμερικανού κωμικού δεν ξέφυγαν ούτε οι μεγάλοι σταρ απόντες της βραδιάς Τζέιμς Κάμερον και Τομ Κρουζ, ούτε ο Σπίλμπεργκ («ο Στίβεν έκανε ταινία για τον Στίβεν» είπε με αφορμή το «The Fabelmans»), ούτε το Χόλιγουντ που «προφανώς και περνά κρίση καθώς νέες ιδέες δεν υπάρχουν και σίκουελ καλύπτουν τα κενά» αναφερόμενος προφανώς στην παρουσία των «Top Gun: The Maverick» και το «Avatar 2: The way of water» στη δεκάδα των καλύτερων φιλμ της χρονιάς. Φυσικά από τα βέλη του δεν ξέφυγαν ούτε και οι διοργανωτές καθώς σχολίασε το περσινό συμβάν με το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ, λέγοντας ότι σε περίπτωση που ένα τέτοιο περιστατικό συμβεί στην φετινή τελετή η Ακαδημία έχει πάρει τα μέτρα της καθώς «υπάρχει ειδική ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων η οποία συμβουλεύει: κάντε ότι κάνατε και πέρσι. Δηλαδή τίποτα. Ή δώστε κι ένα Οσκαρ σε εκείνον που θα βιαιοπραγήσει. Αγκαλιάστε τον ή χειροκροτήστε τον όρθιοι, επιτρέποντας του μάλιστα  να δώσει κι έναν ευχαριστήριο λόγο διάρκειας 19 λεπτών».

Τέλος, ο Μπρένταν Φρέιζερ καταχειροκροτήθηκε στην παραλαβή του δικού του όσκαρ για την «Φάλαινα» ενώ στην επιστροφή της Σάρα Πόλεϊ στα όσκαρ με τις «Γυναικείες κουβέντες», 17 χρόνια μετά από την πρώτη της υποψηφιότητα για το σενάριο του δράματος «Υστερόγραφο μιας Σχέσης» κατάφερε να κάνει τη δεύτερη μίνι έκπληξη της βραδιάς, κερδίζοντας το όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου χάρη στις «Γυναικείες κουβέντες» της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter