Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε και στο Εφετείο ο επίκουρος καθηγητής μαιευτικής για σεξουαλική κακοποίηση

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε και στο Εφετείο ο επίκουρος καθηγητής μαιευτικής για σεξουαλική κακοποίηση

Έπειτα από τέσσερις δικασίμους, η έδρα του τριμελούς εφετείου πλημμελημάτων καταδίκασε σήμερα και σε δεύτερο βαθμό τον καθηγητή μαιευτικής του ΔΙΠΑΕ σε δυο έτη με τριετή αναστολή.

Ο καθηγητής κηρύχθηκε ένοχος για τις δυο από τις τρεις καταγγέλλουσες. Το δικαστήριο δεν έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο για την τρίτη καταγγέλουσα, αλλά έκρινε ότι η πράξη που τελέστηκε ήταν αυτή της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, και όχι της κατάχρησης σε γενετήσια πράξη. Ως εκ τούτου έπαυσε τη δίωξη της πρωτόδικης απόφασης, γιατί πρόκειται για αδίκημα που απαιτούσε την καταγγελία του εντός τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω καθηγητής συνεχίζει να διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, όπου δέχεται ασθενείς ως γυναικολόγος. Ο ιατρικός σύλλογος δεν προέβη σε καμία ενέργεια παρότι μπορούσε να αναστείλει την ιδιότητα του μετά την πρωτόδικη καταδίκη.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε φυλάκιση 18 μηνών για κάθε μια πράξη από τις τρεις πράξεις, με την υπεράσπιση να αναφέρει ότι η πρόταση κινείται εκτός πλαισίου επιμέτρησης της ποινής. Το δικαστήριο συντάχθηκε με την εισαγγελέα, αναγνωρίζοντας παράλληλα δυο ελαφρυντικά.

Η απόφαση αυτή είναι καθοριστική, καθώς αναγνωρίζεται και σε δεύτερο βαθμό ότι ένας καθηγητής, ακριβώς επειδή βρισκόταν σε αυτή τη θέση εξουσίας, έκρινε δυνατό να προβεί σε αυτές τις πράξεις σε βάρος των φοιτητριών του. Οι καταγγέλλουσες, καθώς και μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο και στους δυο βαθμούς, επισκέφθηκαν τον γυναικολόγο, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης του για δωρεάν εξέταση σε νεαρές φοιτήτριες.

Εκκρεμεί διάταξη του εισαγγελέα εφετών για κρίση επί της προσφυγής για αποδοχή της κακουργηματικής μορφής των πράξεων για τέσσερις άλλες καταγγέλλουσες. Η προσφυγή αυτή αφορά την πράξη της κατάχρησης σε γενετήσια πράξη ανικάνου προς αντίσταση (αρ. 256 ΠΚ).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter