Την απόσυρση της αποικιοκρατικής σύμβασης για το χρυσάφι της Χαλκιδικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την απόσυρση της αποικιοκρατικής σύμβασης για το χρυσάφι της Χαλκιδικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την κύρωση της επενδυτικής συμφωνίας ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την καναδική πολυεθνική Eldorado Gold κατέθεσε το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της συζήτησης για την επικύρωση της σύμβασης χτες στη Βουλή, απορρίφθηκε όμως από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Πριν ακόμη ξεκινήσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε για τις «σοβαρότατες νομικές παραβάσεις που εμπεριέχει η τροποποίηση της σύμβασης σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου» κι έθεσε θέμα «παράβασης καθήκοντος του Υπουργού Περιβάλλοντος αν κυρωθεί η αποικιοκρατικού τύπου Συμφωνία». ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ζήτησαν επίσης την απόσυρση της σύμβασης, ενώ σκληρή ήταν η κριτική και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιφυλάχθηκε για τη στάση του, εξέφρασε όμως το φόβο ότι οι όροι είναι υπερβολικά ευνοϊκοί για την καναδική εταιρεία.

«Λεόντειο» υπέρ της εταιρείας χαρακτήρισε τη σύμβαση ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ Γ. Βαγιωνάς

Οι ισχυρότερες αντιδράσεις προήλθαν ωστόσο από τις βουλευτές του Νομού Χαλκιδικής. Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βαγιωνάς έκανε την έκπληξη και ήρθε σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική γραμμή, χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση «λεόντειο» υπέρ της καναδικής εταιρείας και σημειώνοντας ότι με αυτήν ακυρώνονται κρατικές και τοπικές αποφάσεις.

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη σύμβαση που φέρνει στη Βουλή δίνει στην καναδική εταιρεία τη δυνατότητα να επιλέξει όποια μέθοδο εξόρυξης επιθυμεί, ακόμη και του καταστροφικού κυανίου, ότι καταργεί τη ρήτρα εντοπιότητας για τους εργαζόμενους και τους εργολάβους ανοίγοντας το δρόμο για μαζικές απολύσεις και ότι επιτρέπει στους Καναδούς τη νόμιμη αποφυγή και την εξαγωγή αφορολόγητων κερδών στο εξωτερικό.

Τι κάνει τη σύμβαση αποικιοκρατική

Η νέα σύμβαση που υπέγραψε πριν λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την καναδική πολυεθνική Eldorado Gold και η οποία ήρθε προς επικύρωση στη Βουλή χαρακτηρίζεται ως αποικιοκρατική, για δύο λόγους:

· Πρώτον, επειδή δίνει τη δυνατότητα στην καναδική εταιρεία να παίρνει τα χρυσόφορα κοιτάσματα της Χαλκιδικής και να τα στέλνει στο εξωτερικό ως «χώμα», επομένως να παράγει τον καθαρό χρυσό σε τρίτες χώρες χωρίς να πληρώνει στην Ελλάδα τους αναλογούντες φόρους.

· Δεύτερον, επειδή περιλαμβάνει τη μεταφορά της δικαιοδοσίας για την επένδυση στα ξένα δικαστήρια.

Και τους δύο αυτούς όρους τους βρίσκουμε συνήθως στις συμφωνίες που κάνουν οι μεγάλες δυτικές πολυεθνικές με τις αναπτυσσόμενες χώρες, γι’ αυτό και η σύμβαση χαρακτηρίζεται δικαίως ως αποικιοκρατική.

Απεμπολείται η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ και έφερε προς επικύρωση στη Βουλή είναι ωστόσο ότι ενώ δίνει στην Eldorado Gold τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων μεταλλευτικών κοιτασμάτων της Χαλκιδικής για άλλα 25 χρόνια, την απαλλάσσει από την υποχρέωσή της να δημιουργήσει μεταλλουργία χρυσού για την παραγωγή τελικού προϊόντος στην Ελλάδα η οποία θα αύξανε την εγχώρια προστιθέμενη αξία και θα απέδιδε σημαντικά φορολογικά οφέλη στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτός ήταν όμως ο βασικός όρος με τον οποίο προσδιορίστηκε το τίμημα της μεταβίβασης των μεταλλείων Κασσάνδρας και όλων των σχετικών δικαιωμάτων στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, σε τίμημα πολύ χαμηλότερο της πραγματικής τους αξίας αλλά και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δόθηκε το πράσινο φως από το ΣτΕ για να προχωρήσει η επένδυση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter